Au trecut 33 de ani de la revoluție și unii încă se întreabă pentru ce a fost totul, în contextul în care birocrația sufocă țara, iar oamenii sunt purtați pe drumuri de la un ghișeu la altul, de la o instituție publică la alta. Nici Primăria Vânători-Neamț nu face excepție, a simțit-o pe propria piele Constantin Tudor din satul Lunca, care încearcă să afle cum a fost posibil și unde a dispărut o bucată de teren de sub casa părintească.
Cadastrul vecinului și matematica din primărie
Pe scurt lucrurile stau așa: Constantin Tudor, șofer de tir, a muncit ani de zile de dimineață până seara și, la un moment dat, prin 2018, s-a gândit că nu mai întinerește și ar fi bine să-și facă ordine în documente, pentru ca urmașii săi să nu întâmpine probleme. În această idee, a chemat un inginer cadastral, ca să-și facă cadastru pe terenul moștenit de la tatăl său, teren pe care se află și casa bătrânească, vecină cu propria gospodărie, în aceeași curte. Surpriza a venit în momentul în care inginerul cadastral a vrut să se apuce de treabă și a constatat că o parte din terenul de sub casa lui Iulian Tudor, tatăl omului, apărea ca făcând parte deja din cadastrul vecinului său, Alexandru Armanu. O bucată de aproximativ 120 mp spune dl. Tudor. Întrebând de cine este făcut cadastrul respectiv, i s-a răspuns că inginerul Bălțătescu de la primărie l-a efectuat. Omul s-a dus să-l întrebe pe Adrian Bălțătescu cum a făcut cadastru pentru vecinul său pe o parte din terenul de sub casa părintească și răspunsul primit ar fi fost: “C-așa am vrut!”. După care i-a dat o schiță potrivit căreia, deși omul are titlu de proprietate al tatălui pe care îl moștenește, el ar trebui să-și recupereze bucata de teren “de-a curmezișul” proprietății sale.
“Vecinul și-a făcut gardul în poarta mea de la grădină, ca să nu mai pot ieși în partea cealaltă. Eu ar trebui acum să iau o porțiune de teren lungă de 3 metri și jumătate încolo”, spune cu năduf omul. “Dar, cum să-l iau eu așa, de-a curmezișul, dacă eu trebuie să-l am lângă gard?”.
Interesant este și ultimul răspuns primit de la Primăria Vânători, în octombrie anul trecut:
“Tatăl dv, Tudor Iulian, în registrul agricol din perioada 1959-1962 figura cu suprafața de 600 mp, teren-curți-clădiri, în vatra satului Lunca. Odată cu aplicarea Legilor fondului funciar din 1991, a fost pus în posesie de către Comisia locală de aplicare a Legii 18/ 1991, pe terenul respectiv, cu suprafața găsită la măsurători de 707 mp (rețineți această suprafață! – n.r.), sola 20, parcela 354.
Ulterior, pentru acest teren i s-a eliberat Titlul de proprietate nr. 73/881 din 24.02.1998. De asemenea și dv. vi s-a emis Titlul de proprietate nr. 73/2115 din 10.11.1994, pentru suprafața de 447 mp (rețineți și această cifră! – n.r.), sola 20 parcela 355.
La această dată, conform măsurătorilor efectuate, la tatăl dv, Tudor Iulian, s-a găsit suprafața de 666 mp, iar la dv, Tudor Constantin s-a găsit suprafața de 374 de mp. În total cele două terenuri însumând suprafața de 1.040 mp, mai mult cu 440 mp, față de suprafața pe care o avea Tudor Iulian înscrisă în registrul agricol din perioada 1959-1962”.
Documentul este semnat de primarul Maria Petrariu (foto) și de inginerul de cadastru Adrian Bălțătescu, adică cel care i-a cadastrat o parte din terenul de sub casa părintească. De reținut că ambele titluri de proprietate au fost emise de Primăria Vânători-Neamț care acum încearcă să-l ”liniștească” pe Constantin Tudor cu ideea că, de fapt, are mai mult pământ decât a avut părintele său înainte de colectivizare. Titlurile de proprietate însă asta fac, certifică proprietatea, ceea ce înseamnă că, potrivit aceleași primării, tatăl și fiul au deținut 1.154 de mp (707 mp ai tatălui și 447 mp ai fiului) cu documente legale. Iar astăzi, suprafața respectivă, “conform măsurătorilor efectuate” este mai mică cu 114 mp, pământ care nu se știe unde a dispărut. Dar, culmea, inginerul cadastral care a venit cu aparatul pe teren i-a indicat omului că o suprafață de aproximativ 115 mp de sub casa părintească și din spatele acesteia apare în cadastrul vecinului Alexandru Armanu. Vecin care, ne luminează tot primăria, a cumpărat terenul de 2.000 de mp pe care și-a construit casa în 2017. Un an mai târziu, în 2018, Constantin Tudor avea să constate că pământul s-a împuținat, iar vecinul său ar deține, o bucată de sub casa părintească în cadastrul său. Constantin Tudor spune că nimeni de la primărie nu a fost în toamnă acasă la el să măsoare pământul. De unde aceste cifre atunci?
Primăria Vânători-Neamț vine însă cu varianta sa, potrivit căreia “La această dată (la 5 ani după prima reclamație!) în program Eterra de lucru al OCPI, nu există nicio suprapunere grafică între cele două terenuri”.
Documentul se încheie cu îndemnul de a se adresa altor instituții ale statului: “Facem precizarea că, odată cu eliberarea Titlurilor de proprietate pentru aceste terenuri, Comisia locală de aplicare a Legilor fondului funciar și-a îndeplinit atribuțiile date de lege în acest domeniu. În cazul unui litigiu privind o vecinătate sau lipsa unei suprafețe vă îndrumăm spre alte instituții ale statului”.
Dosar penal în cercetare
Și omul s-a dus la alte instituții ale statului: Consiliul Local Vânători, Poliția Vânători, Poliția Târgu Neamț, Inspectoratul Județean de Poliție Neamț, DNA Bacău, Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Neamț, Înalta Curte de Casație și Justiție. De la toate aceste instituții răspunsul primit a fost, sintetizează domnul Tudor: “Nu putem rezolva situația, trimitem dosarul la parchetul Târgu-Neamț să cerceteze ei!”.
Am mers, marți, 4 iulie, împreună cu domnul Constantin Tudor la primărie, să aflăm opinia primarului Maria Petrariu despre caz. La ora 12:10 în primărie nu mai era decât secretara care ne-a răspuns că “Doamna primar este pe teren, reveniți mai târziu sau într-o altă zi”. Viceprimarul comunei Vânători-Neamţ, Vasile Coșofreț, contactat telefonic, ne-a informat că domnul inginer Bălțătescu se află și el pe teren. În primărie, agitație printre funcționari, se trânteau uși și funcționarii își făceau de treabă pe holuri. Am revenit după ora 15:00, aceeași situație. După insistențe, primarul Maria Petrariu, aflată la cel de-al șaselea mandat și în prag de pensionare, ne-a furnizat o adresă de e-mail pe care să-i trimitem o solicitare. Am insistat să vorbim față în față și să fie prezent și inginerul cadastral Adrian Bălțătescu. Răspunsul Mariei Petrariu a fost că inginerul Bălțătescu este în concediu, a doua zi după ce ni s-a spus că este pe teren. Primărița Petrariu ne-a spus că nu are cum să consulte documentele pentru că secretara, singura ce se afla în primărie cu o zi înainte, este și ea… în concediu.
Într-un final, chiar înainte de redactarea acestui material, am primit un răspuns oficial de la primărie, care nu prea are nicio legătură cu consultarea unor documente:
“Referitor la cazul domnului Tudor Constantin, vă aducem la cunoștință că, în prezent, la Poliția rurală Târgu-Neamț se află în cercetare penală o reclamație a sus-numitului, motiv pentru care ne aflăm în imposibilitate de a vă furniza mai multe informații în cazul său (reclamație care îl privește pe inginerul cadastral Adrian Bălțătescu din primărie – n.r.). În ceea ce privește susținerile domnului Tudor Constantin referitor la documentația cadastrală pe care ing. Adrian Bălțătescu ar fi întocmit-o în anul 2016, vă aducem la cunoștință că, până în prezent, nu avem cunoștință de existența vreunui dosar cu acest obiect pe rolul instanțelor de judecată. În opinia noastră întocmirea unei documentații cadastrale care nu ar respecta limitele proprietăților vecine fondului pentru care a fost întocmită nu este posibilă, întrucât suprapunerea respectivă ar fi sesizată de Serviciu de Carte funciară din OCPI Neamț și, din acest motiv, ar fi respinsă la înscriere”.
Un ultim aspect pe care Constantin Tudor îl susține, având informația de la un funcționar din Primăria Vânători-Neamţ și de la unul dintre consilierii locali, este că volumul V cu documentele referitoare la proprietățile oamenilor din anii 1951-1952 ar fi “dispărut” din sediul primăriei. Ceea ce este greu de crezut, dar nimic nu este imposibil când este vorba despre retrocedări de terenuri.