Magistrații din cadrul Tribunalului Neamț s-au pronunțat în dosarul în care fostul deputat de Neamț, Viorel Stan, fost inspector școlar general Neamț, a fost acuzat de luare de mită. Prin decizia de astăzi,18 iulie s-a decis achitarea lui Stan pe motiv că fapta nu există.
În același dosar a mai fost judecat Sandu Petru, directorul Liceului cu Program Sportiv Roman, pentru luare și dare de mită, trafic de influență și cumpărare de influență. Pentru dare de mită acesta a fost achitat, iar pentru celelalte trei fapte a fost stabilită o sancțiune de 3 ani de închisoare pentru care s-a dispus suspendarea. Judecătorii l-au mai obligat la 60 de zile de muncă în folosul comunității și i-au confisat banii primiți ca șpagă, 256.400 lei. Pe parcursul procesului Sandu Petru a cerut să i se aplice procedura simplificată (amănunte aici), recunoașterea faptei pentru reducerea pedepsei cu o treime, dar a uzat prea târziu de acest opțiune, astfel că deși a admis vinovăția, a pierdut „bonusul”.
Eugenia Condurat, contabil șef la ISJ Neamț, a fost achitată în același temei ca și Stan, aceeași soluție fiind și în cazul lui Alin Cătălin Păunescu, director general și inspector în cadrul Ministerului Educației Naționale. Pentru Maria Dorneanu, director general adjunct în cadrul Direcției Generale Buget-Finanțe și Resurse Umane din cadrul Ministerul Educației Naționale s-a dispus încetarea procesului ca urmare a decesului.
Trei reprezentanți ai unor firme au fost deferiți justiției pentru acuzații de dare de mită, cumpărare de influență și complicitate la aceste fapte. Unul din aceștia, Vasile Cozma, a fost condamnat la 2 ani și 11 luni de detenție, cu suspendare, pentru dare de mită și cumpărare de influență. Petru Văcaru are o sancțiune de 2 ani de închisoare, tot fără executare, pentru cumpărare de influență. Singurul care are închisoare cu executare, 3 ani și o lună, este Lombardo Annunziato. Asta deoarece el mai avea o sancțiune fără executare ce s-a contopit cu pedeapsa din acest dosar, rezultând una cu executare. Decizia Tribunalului Neamț nu este definitivă.
Faptele ar fi avut loc în perioada 2013-2016 când Sandu Petru a pretins și primit de la reprezentantul unei firme (ce a beneficiat de ajutor din partea altor două societăți comerciale) 10 procente din plățile efectuate de LPS Roman către firmele reprezentate de aceștia și care au executat lucrări de construcții la unitate de învățământ. În schimbul banilor, ar fi trebuit să atribuie respectivelor societăți lucrări. Partea de 10% pretinsă a însemnat 232.300 lei. Apoi, în perioada decembrie 2016-decembrie 2017 ar fi primit de la afaceriști 24.100 lei, tot ca „zeciuială” din niște lucrări pentru a-și folosi influența asupra celorlalți acuzați cu care ulterior ar fi împărțit banii.
Conform procurorilor, partea lui Stan ar fi fost de 9.800 lei, a lui Condurat de 51.620 lei, 400 euro și alimente de circa 5.000 lei, Păunescu s-a ales cu 16.115 lei, 150 de euro și alimente de 2.650 lei, iar Dorneanu ar fi primit 1.000 de lei, un laptop HP și doup Iphone 5S (amănunte aici și aici).
(G.S.)