În România anului de grație 2023, peste 8000 de localnici din două comune nemțene nu au apă potabilă . Sau au cu târâita. De mai bine de două săptămâni în comuna Agapia apa este oprită, fiind furnizată, teoretic, doar câte două ore pe noapte. O simplă căutare pe orice motor de căutare plasează Agapia ca fiind unul dintre principalele atracții turistice din județ, dar și din Moldova. Instituțiile, inclusiv primăria, nu au apă. Pensiunile la fel, iar populația se descurcă cum poate. Cine are o fântână funcțională se consideră un norocos.
Primarul comunei Agapia Neculai Nastasă răsucește cuțitul în rană și pune punctul pe ”i”: “Problema apei din Agapia și Bălțătești nu are nicio legătură cu Târgu-Neamț. Acolo problema este nivelul scăzut al apei din bazinele de la cetate și de la Vânători – Lunca. Ori noi nu de acolo primim apa, ci din conducta Preutești –Răucești care vine din râul Moldova”. Conducta aceasta se sparge regulat pentru că este de tablă, este veche și Apa Serv nici măcar nu mai vine la sesizările noastre decât dacă situația este foarte gravă. De două săptămâni Apa Serv spune că ne dă apă 2 ore pe noapte, dar noi nu avem picătură de apă la robinet nici ziua, nici noaptea. Angajații primăriei aduc apă cu gălețile din fântâna unui vecin”.
Primarul spune că, în urmă cu 4 ani, pe vremea lui Ionel Arsene, valoarea conductei respective ar fi fost de 3,5 milioane de euro. Născut în zonă, Arsene nu a înțeles importanța unei asemenea investiții și a ales să facă asfaltări peste asfaltări, activitate din care profitul, financiar pe termen lung și de imagine pe termen scurt a fost mai tentant. În urmă cu 20 de ani a fost realizată o investiție pentru captări de apă de la izvoarele din zona pădurilor din satele Filioara și Văratec, investiție de care nu se știe ce s-a ales, dar apa nu a mai ajuns la oamenii din comună. Primăria a luat în calcul un proiect pe Anghel Saligny pe apă și canalizare, dar cel de la Apa Serv aveau deja proiectul lor și a fost nevoit să renunțe.
Primăria a realizat mai multe foraje costisitoare pentru un buget comunal, numai unul dintre acestea a costat 45.000 de lei – la o adâncime de 103 metri – și nu s-a găsit apă. Mănăstirea Văratec a realizat două astfel de foraje din banii proprii și a găsit la una dintre ele apă sărată, nici urmă de apă potabilă.
În această situație și în condițiile în care doar 30% dintre gospodăriile din comună au fântâni proprii, situația este catalogată drept dezastruoasă și de conducerea primăriei și de săteni, dar și de administratorii a 7 pensiuni din zonă care au pierderi mari și nu știu cu ce își vor mai plăti angajații cu care au rămas.
Între timp, Apa Serv trimite zilnic emailuri în care anunță că nu se dă drumul la apă și, invariabil, își cer scuze, după tiparul obișnuit, pentru situația creată. Scuze care nu mai încălzesc pe nimeni.
Pentru apa necesară în primărie, Neculai Nastasă spune că va pregăti un proiect de HCL, pentru următoarea ședință, prin care să se construiască o fântână chiar în curtea instituției.
Cu pierderi de 200.000 de lei Pensiunea Eden va cere daune în instanță Apa Serv
Majoritatea administratorilor pensiunilor din Agapia nici măcar nu au îndrăznit să-și evalueze încă pierderile. Oana Catană, administratorul de la Eden pensiune care este cel mai mare consumator de apă din localitate, (19 camere pentru aproape 40 de turiști și un salon de evenimente de 400 de locuri) a făcut acest lucru și cu un motiv clar.
“La noi au fost anulate toate rezervările și prin Booking și de orice fel, toate cazările. Evenimentele le facem cu apă adusă de la 20 de kilometri, că nunțile nu le puteam anula. Situația este groaznică, este dezastruoasă. Următorul pas este ca, împreună cu alte firme din zonă care sunt afectate, să dăm în judecată compania Apa Serv și să cerem daune. Dintr-o primă evaluare a situației, la noi pierderile sunt undeva la 1,5 – 2 miliarde de lei (în bani vechi – 200.000 de RON – n.r.). Și aici nu am luat în calcul mașinile de spălat, automatele de gheață și instalațiile, toate stricate, care nici nu știu cât ne va costa să le reparăm sau înlocuim. Pentru o cafea, o limonadă, pentru mâncare, tot, absolut tot, cumpărăm apă îmbuteliată pentru că nu ne permitem să riscăm sănătatea oamenilor care poposesc la noi pentru scurt timp, nu putem risca să le oferim apă din fântâni, fără un control riguros. Cum să faci turism fără a le asigura oamenilor strictul necesar, apa potabilă, igiena corporală? Este strigător la cer ce se întâmplă! Dar, dacă nu plătești, imediat reacționează. La bloc, unde locuiesc în Târgu Neamț, am avut câțiva vecini care nu și-au permis să plătească facturile și au venit și au oprit apa la tot blocul! Mama mea locuiește în Bălțătești și nu are un strop de apă!”, a declarat Oana Catană.
Aceeași situație, cu rezervări anulate și cu doar câte o cazare la câteva zile este în toate cele șapte pensiuni din comună.
La Pensiunea Agapia, Mariana Florian și-a redus deja personalul la minimum, iar pentru cei rămași își manifestă îngrijorarea în legătură cu modul în care le va putea plăti salariile, probabil din credit. Asta în condițiile în care nu numai cazările au fost anulate aici, dar și evenimentele, până la data de 15 septembrie, când va lua o altă decizie.
Tot în zona turismului, de această dată monahal, Mănăstirea Agapia este pusă în situația de a nu le putea asigura apa potabilă și menajeră celor peste 200 de măicuțe trăitoare aici (printre care și unele grav bolnave, la pat) și nici turiștilor. În acest caz nu se mai pune problema de anulări de rezervări, pentru că nu există așa ceva. Turiștii aici vin pur și simplu.
“Ce să le spunem turiștilor să nu intre în mănăstire? Problema este foarte gravă. Pe lângă mănăstire mai suferă și oamenii de alături! Dacă nu se gândesc la Dumnezeu, nu se gândesc nici la oameni. Avem măicuțe care pur și simplu, din cauza vârstei sau pentru că sunt bolnave chiar nu se pot duce să aducă apă de la fântână, de la distanță. E și o problemă de igienă și de sănătate. Îți vin turiști, avem și muncitori, cum ne prezentăm în fața lor? Ceilalți din comună poate mai primesc ceva apă, nu știu, dar la noi nu este niciun strop. Cu cât trece timpul, în viitor va fi și mai grav. Soluții sunt, dar mai trebuie și bunăvoință, implicare și frică de Dumnezeu. Cei care conduc trebuie să găsească soluții. Sunt programe de finanțare, sunt proiecte”, ne-a spus reprezentanta Cancelariei Mănăstirii Agapia.
Produsul cu cea mai mare căutare din magazinele mixte din localitate este apa îmbuteliată, plată.
O femeie care lua apă de la o fântână a concluzionat resemnată: ”ne întoarcem la modul în care trăiam înainte”. Cu înțelepciune ancestrală nu a adăugat …că înainte era mai bine.
Angela Croitoru
Un comentariu
Primari care nu au făcut proiecte europene de apă și canalizare nu merita sa mai stea in fruntea comunități, pământul e plin de ape subterane dar trebuie sa te pricepi