O avarie pe o magistrală importantă a orașului a creat o stare de disconfort pentru foarte mulți cetățeni ai orașului, în condițiile în care am avut temperaturi de peste 30 grade Celsius. Ideea că cetățenii dintr-un municipiu reședință de județ sunt lăsați fără apă la robinet în aceste condiții pare de neconceput. Dar acest lucru se întâmplă, după cum o dovedesc anunțurile de pe site-ul Apa Serv.
Pietrenii și-au arătat nemulțumirea față de situația creată dar și față de autoritățile care nu par că fac față situației. Poziția Primăriei Piatra Neamț în această problemă este clară: responsabilitatea pentru situația actuală este la Apa Serv. Argumentul principal invocat este acela că această companie „este unicul operator de servicii publice de alimentare cu apă și canalizare din județul Neamț, având dreptul exclusiv de a exploata, întreține și administra bunurile concesionate, investițiile privind reabilitarea bunurilor existente și dreptul de a utiliza infrastructura tehnico – edilitară aferentă serviciului de alimentare cu apă și canalizare delegat”. Conform articolului 5 din contractul de delegare, „Apa Serv este cea care are dreptul și obligația de a se ocupa de extindere și reabilitare”.
Dincolo de orice luptă instituțională, un lucru este cât se poate de clar: infrastructura de apă și canalizare din Piatra Neamț are nevoie de modernizare și, implicit de investiții. Problema este: de unde vin banii? Apa Serv se confruntă cu probleme financiare, poziția Companiei județene fiind una delicată, fapt recunoscut de actualul manager Vlad Angheluță (amănunte aici) care a vorbit la ”Cafeaua de dimineață” despre situația cu care s-a confruntat când a revenit la conducerea instituției. De fapt problemele de la Apa Serv au fost recunoscute … chiar de Apa Serv când fostul director general, Bogdan Mușat a fost demis: „Prin activitatea desfășurată în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, directorul general nu a întreprins toate măsurile pentru asigurarea desfășurării în condiții normale și de profitabilitate, făcând dovada necunoașterii sau ignorării voite a obligațiilor ce îi revin”. Nu trebuie uitat că în timpul mandatului celui susținut de Ionel Arsene, Apa Serv a pierdut o oportunitate excepțională pentru o finanțare prin POIM (amănunte aici), de peste 300 de milioane de euro prin care ar fi putut fi înlocuită conducta magistrală din oraș care acum dă rateuri și cauzează probleme pentru pietreni.
Primăria Piatra Neamț a atras atenția, de asemenea, că tot responsabilitatea Apa Serv este și conducta de canalizare menajeră.
„Din 2013, de când a expirat durata de viață a acestei conducte de canalizare de pe Bulevardul Traian, ce demersuri a făcut compania Apa Serv pentru schimbarea acestei conducte? Ce fonduri a accesat sau a încercat să acceseze pentru a investi în infrastructura de canalizare, având această obligație?
Mai mult, de ce atunci când a emis avizul pentru desfășurarea lucrărilor pe coridorul de mobilitate Bd. Decebal – Piața M. Kogălniceanu – Bd. Traian, nu a menționat nimic despre existența rețelei de canalizare cu durată de viață expirată? În aviz este menționată conducta de alimentare cu apă, investiție pe care o face Primăria Piatra-Neamț, nu Apa Serv!”, a menționat Primăria Piatra Neamț.
Rămâne ca Apa Serv să rezolve cât mai rapid problemele apărute pe magistrala respectivă.
(M.N.)