Pe o vreme caniculară, duminică, 20 august, a avut loc una dintre cele mai atractive sărbători din zona estică a județului Neamț. Ziua comunei Bozieni reprezintă un punct de atracție nu numai pentru localnici, dar și pentru locuitorii din comunele învecinate, din județele Neamț, Vaslui și Iași. Amfitrionul manifestărilor a fost primarul Dănuț Arghiropol, un edil decis să transforme din temelii tot conceptul de administrație publică locală de aici. Dintre invitații care au onorat cu prezența s-au numărat deputații Dan Laurențiu Leoreanu și Tudor Polak.
Atmosfera a fost încinsă la maxim de evoluțiile artiștilor locali, dar și a invitațiilor de marcă, remarcându-se binecunoscuta interpretă Viorica Macovei. Pentru iubitorii de șah nu a lipsit tradiționala întrecere, sportul minții punând la grea încercare pe cei pasionați. Interesant, chiar de Ziua Comunei Bozieni, o pereche de tineri și-a unit destinele pentru toată viața.
Dănuț ARGHIROPOL a declarat: „Comuna noastră trebuie să se dezvolte de la un an la altul. Într-o perioadă grea, am reușit să semnăm cu instituții finanțatoare câteva proiecte vitale pentru comunitate. Mă refer la asfaltarea de drumuri comunale și sătești în valoare de peste 8,5 milioane lei, proiect care va rezolva în cea mai mare parte problemele legate de căile rutiere din comuna noastră. Ne mai rămâne un drum spre satul Băneasa, pe care sper să-l rezolvăm într-un viitor apropiat. De asemenea, suntem pe ultima linie în privința construirii unui nou dispensar uman în reședința comunei, care va fi și dotat. Acest obiectiv va avea cabinet medical de familie, cabinet stomatologic și farmacie. Va fi o investiție de mare importanță pentru comunitate, mai ales că vechea clădire nu mai făcea față cerințelor actuale. Tot în viitorul apropiat, cu fonduri de la Compania Națională de Investiții, vom continua modernizarea iluminatului public, până la ultima lampă. Mai sunt și alte proiecte, toate având darul de a schimba total viața oamenilor de pe aceste meleaguri. Informez locuitorii comunei că nu am venit la Primăria Bozieni doar de dragul ocupării unei funcții. Misiunea mea este să aduc bani în comună și pentru acest lucru mulțumesc unor personalități politice care ne-au întins brațele și ne-au sprijinit în rezolvarea acestor proiecte. Suntem situați la marginea județului, dar asta nu înseamnă că trebuie să rămânem în urma celorlalți. Avem multe de făcut, sunt investiții care necesită fonduri mari. De la bugetul local nu avem mari posibilități, întrucât suntem o comună cu un potențiale economic redus, iar oamenii nu au resurse financiare deosebite. Cu toate acestea, nu disperăm. Așa cum am spus anterior, vom căuta să exploatăm fiecare posibilitate, fiecare resursă de dezvoltare a comunei”. (Rep.)
FILE DE ISTORIE
* vechea denumire, Bozienii Fundăcescului;
* 1864 – comună înființată în ținutul voievodului Alexandru Ioan Cuza;
* 1864 – comună în plasa Fundul;
* 1865 – comună formată din subsatele Bozienii Fundăcescului și Bozienii Răzeși;
* 1871 – apare și satul Bozienii Răzeși;
* 1875 – comună desființată;
* 1886 – comună reînființată, include și subsatele Crăiești și Cuci;
* 1887 – comună formată din subsatele Bozieni, Crăiești, Cuci, Iucșa, și Vadul;
* 1892 – comună în plasa Mijlocului;
* 1895 – include și subsatele Mărmureni, Pustiata și Săcăleni;
* 1896 – comună în plasa Fundul subsatele Mărmureni, Pustiata și Săcăleni;
* 1896 – comună formată din subsatele Bozieni, Buda, Crăiești, Cuci, Iucșa și Vadul;
* 1904 – comună în plasa Băcești, formată din subsatele Bozieni, Crăiești, Cuci, Iucșa și Vadul;
* 1906 – comună în plasa Fundul, include și satul Săcăleni, dar pierde satul Crăiești;
* 1908 – comună în plasa Băcești, include satul Crăiești, dar pierde satul Săcăleni;
* 1909 – include și satul Săcăleni;
* 1911 – comună în plasa Fundul;
* 1925 – comună în plasa Roman Vodă, formată din subsatele Băneasa, Bozieni, Criești, Cuci, Iucșa, Săcăleni, Vadul;
* 1929 – comună desființată;
* 1931 – comună reînființată;
* 1932 – comună în plasa Siret;
* 1934 – comună în plasa Roman Vodă;
* 1942 – comună în plasa Dămienești;
* 1945 – comună în plasa Băcești;
* 1950 – comună în raionul Negrești;
* 1956 – pierde satul Săcăleni;
* 1968 – comună în județul Neamț, pierde satul Vadul.
Demn de remarcat este faptul că în această comună a fost înființată prima școală rurală din crucea a trei județe – Iași, Vaslui și Neamț, încă de la începutul deceniului 5 al secolului XIX. Pentru spațiul în care se află comuna Bozieni de astăzi, aceasta a fost o adevărată minune de luminare a tinerilor încă din acele timpuri, devansând cumva intențiile Principatului Moldova de a înființa școli în toate comunitățile rurale din regiune.
Comuna Bozieni are o istorie încărcată, plină de evenimente care au marcat evoluția locuitorilor. De evidențiat este faptul că unul din cele mai vechi sate din zonă este așezarea Crăiești, aflată în calea drumului dintre cele două curți voievodale de la Roman și Vaslui, dar și Cuci și, mai ales fostul sat Buda, unde se afla și vestita „cenușărie”, locul în care se obțineau, prin arderea lemnului, substanțele necesare procesului de dubire a pieilor de animale. Acesta este un vechi meșteșug al oamenilor locului. Aceste repere și multe altele au dat vechii comunități ”Boziani” un statut aparte în fostul ținut al Romanului. Pe aceste locuri, de peste jumătate de mileniu au călcat copitele cailor multor voievozi de la Bogdan I și până în vremurile noastre.