În urma întâlnirii de lucru „la distanţă” a consilierilor judeţeni de vineri, 25 august, întâlnire considerată a fi şedinţă extraordinară, proiectul referitor la <<Colocviul internaţional de critică literară „Basmul, povestea, snoava şi proverbul – surse de bază în creaţia literară>> a devenit HCJ nr. 189. A trecut cu 19 voturi „pentru”, 1 „împotrivă” şi, de reţinut amănuntul, 12 abţineri. Un consilier din cei 33 prezenţi, Radu Tudorel, nu a participat la vot.
Evenimentul, susţinut cu 45.000 lei din banii judeţului, este dedicat operei lui Ion Creangă şi se va desfăşura în perioada 7 – 10 septembrie, la Târgu Neamţ. Lecturarea obiectului asocierii, conform contractului, este pe deplin ne-lămuritoare:
Proiectul a fost semnalat, cu o serie de semne de întrebare şi îndoieli legitime, pe 23 august în articolul CJ Neamţ nu mai este de poveste. E de snoave!. După vot, la Diverse, am asistat la două intervenţii corective emanând aer de superioritate, cu trimitere neexplicită la articol. Evident, după ce materialul de „şedinţă” suferea de dispreţ, locul era cel târziu înainte de vot.
Mai întâi a vorbit longevivul consilier Radu Tudorel. De la înălţimea vechimii neîntrerupte în rol de ales judeţean, pe fond de colocviu internaţional, a combătut presa care în loc să informeze se ţine de pamflet. Şi a dat citire, cu trăire şi sentiment, unei liste de participanţi din străinătate, care vin în numele Asociaţiei Internaţionale a Criticilor Literari (AICL). Cunoscută fiind aplecarea sa spre sectorul literar de activitate, s-a înţeles că are un interes direct, motiv pentru care nu a participat la vot.
Organizaţia are sediul la Roma, este afiliată la UNESCO din 1971 şi pare una importantă (*) după cum rezultă din site-ul oficial spre care ne-a îndrumat Radu Tudorel abia când i-am semnalat că o căutare de rutină nu duce nicăieri. În conducere îl descoperim pe românul Ştefan Damian, ca unul dintre cei 3 vicepreşedinţi. Probabil e vorba despre reputatul poet, prozator şi traducător, printre altele cu un trecut remarcabil în aparatul de propagandă al Comitetului Judeţean al P.C.R. Cluj. Alături de localnicii Cristian Livescu şi Lucian Strochi, compune grupul de invitaţi domestici.
Toate prezentările trebuia să le regăsim anexate la proiect, ca să ne facem măcar o idee de cum „pleiada” de personalităţi internaţionale l-a descoperit pe Ion Creangă şi vin la Târgu Neamţ. De asemenea, se cuvenea ca nemţenii să afle de la CJ cine şi cum a iniţiat proiectul, nu să ne articuleze comandantul de judeţ Ion Asaftei cu jangismele lui. Evocând pleiada de personalităţi şi lipsa cuvenitului omagiu, a sancţionat peniţa înmuiată în cerneală otrăvită. (În acelaşi registru comportamental, când un consilier judeţean l-a întrebat de ce a retras un anume proiect de ordinea de zi, a dat un răspuns edificator – pentru că îi permite legea.)
Radu Tudorel a găsit o motivare pentru lipsa prezentării participanţilor: nu i-a cerut-o iniţiatorul proiectului, respectiv Ion Asaftei. Indirect rezultă zona-sursă a proiectului care, printre altele, distribuie Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” în rol de intermediar sau agent al CJ pentru serviciile de cazare asigurate invitaţilor care susţin prelegeri. Li se asigură şi masă, şi altele, transportul fiind acoperit de asociaţia internaţională. De unde şi bănuiala legitimă că ne aflăm în faţa unui pretext pentru un program turistic internaţional pe care irosim 45.000 lei.
Peste toate, şi mai tare cade mărturia primarului Daniel Harpa. Nu are nicio legătură cu colocviul. Proiectul i-a fost plasat de la CJ Neamţ. În condiţiile în care, pe partea de ospitalitate, confort şi civilizaţie, Târgu Neamţ se pregăteşte să întâmpine „pleiada” perfect „metaforic”, fără apă potabilă. Iar subiectul cu apa a fost abordat de un consilier judeţean în şedinţa de vineri, el solicitând cu disperare o şedinţă extraordinară largită a CJ, la care să participe conducerea Apa Serv. Ion Asaftei a spus că „Apa înseamnă sănătate dincolo de orice altceva”. Pe vremuri însemna direct viaţă. Iar aici nu-i loc de metafore.
Viorel COSMA
(*) Extras din prezentarea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor Literari: AICL și-a propus ca obiectiv consolidarea legăturilor dintre culturi, în special în domeniul criticii literare, și promovarea dezvoltării culturale în lumea contemporană, multiplicând schimburile dintre literaturi prin traduceri. AICL este convinsă că cel mai mare instrument de diseminare a culturii este cartea. Apărarea cărţii este una dintre cele mai importante sarcini ale timpului nostru. AICL organizează congrese și colocvii care au loc periodic într-o altă țară. Limbile oficiale sunt franceza, engleza, italiana si spaniola.
Un comentariu
Corect ar fi ca problema cazarii sa o rezolve Hanul razesilor.