Abolirea conducerii judeţului prin excepţii şi combinaţii, iar nu prin reguli, odată cu eliberarea noastră de sub stăpânirea directă a lui Ionel Arsene, se dovedeşte o iluzie. În locul actului de conducere responsabilă promis, ni se etalează tot îndemânări specifice mai degrabă organizării tip multi-clan. Într-un registru negru întunecat, o dovedeşte cu prisosinţă şi proliferarea şedinţelor de consiliu judeţean ţinute dispreţuitor în sistem de video-conferinţă.
Spitalul prea îndepărtat…
Pretextul cu sezonul de vacanţe aduce, cel puţin în privinţa extraordinarei „la distanţă” de vineri, 25 august, un avantaj cert cuiva. Comandantul de judeţ, Ion Asaftei, scapă de o confruntare pe viu în chestiunea vrăjelii în formă continuată cu noul spital judeţean. În dimineaţa de 16 august, ziua şedinţei de pomină (şi extraordinară, şi de îndată) când s-au remodelat organigrama şi statul de funcţii al aparatului propriu, consilierul Laurenţiu Creţu i-a administrat o adevărată pălitură de osândă. Pe bază de proces-verbal de şedinţă ordinară, i-a arătat că pe 29 iunie anunţase oficial că este posibilă semnarea contractului de finanţare chiar în săptămâna următoare, la noi, la Vaslui sau la Bucureşti.
La rigoare, dincolo de cele consemnate în document, s-a vorbit şi de participarea Bacăului la semnarea contractelor finanţare de nivel judeţean prin PNRR. Ghinion de neşansă, cele două judeţe, reprezentate de preşedinţii lor, semnaseră contractele în cadru festiv, la Bacău, cu participarea ministrului Alexandru Rafila cu 6 zile mai devreme. Fază ca la Neamţ este că Asaftei avea să nege ulterior (cu martori de faţă) afirmaţiile din şedinţă, mai cu seamă după 10 iulie, când a aflat din sursă sigură că proiectul cu noul spital e sus de tot, dar nu pe o listă de priorităţi, ci în aer.
Spitalul încă existent revine în şedinţa următoare de CJ cu un grandios proiect de digitalizare. Din documentaţia cu proiectele de pe ordinea de zi, puse la transparenţă pentru supuşi nemţeni pe site-ul CJ, lipsesc peste 100 de pagini! Cine le-a dosit? Sunt secretizate? Sau e vorba de-o etapă din consacrarea abuzului, din moment ce de pe site a dispărut arhiva la vedere ( ) cu proiectele de hotărâri?
Iar un test de căutare după butonul sugerat, făcut pentru „istorica” şedinţă, nu duce nicăieri.
Snoave fără frontiere
Şedinţa de vineri ne provoacă şi la un respiro cultural, ce porneşte de la opera lui Ion Creangă. E un respiro factură internaţională, în valoare de 45.000 lei. Contribuţia judeţului merge la <<Colocviul internaţional de critică literară „Basmul, povestea, snoava şi proverbul – surse de bază în creaţia literară>>, anunţat a se ţine în perioada 7 – 10 septembrie, la Târgu Neamţ.
Oricum ai citi documentele, nu rezultă participarea internaţională. Sigur, nu suntem de nivelul Sucevei conduse de un preşedinte-preşedinte de calibrul lui Gheorghe Flutur. Acolo, când zici „internaţional”, o dovedeşti, cum s-a întâmplat la recentul Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” (17 – 20 august), ajuns la XVII-a ediţie. Participanţii din Turcia, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, Slovacia şi Ucraina erau cunoscuţi de la bun început. Speranţa de seriozitate ţine de primarul Daniel Harpa, care e greu de crezut că riscă să nu-i iasă o manifestare importantă.
Citind cu atenţie, ceea ce le dorim şi ha-haleşilor, e imposibil să nu observi apariţia pe sub masă, direct în acordul de asociere, a Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu”. Este intermediarul sau agentul CJ pentru serviciile de cazare asigurate invitaţilor care susţin prelegeri.
De unde, cum, de ce şi în ce temei nu rezultă de nicăieri. Or fi, pesemne, detalii nesemnificative, detalii dintr-acelea care nu tulbură, de pildă, rutina rapoartelor de specialitate întotdeauna strălucit de favorabile, semnate în familie de Adriana Elena şi Bogdan Bosovici. Ea, director general la structură acceptabilă: Direcţia Generală Buget – Finanţe. El, director general la o structură cu denumire imposibilă, gonflată pe faţă ca garanţie a neatingerii privilegiilor şi confortului funcţionarului de interminabilă carieră: Direcţia Generală Juridică, Achiziţii şi Protocol. De la o asemenea anvergură, în deplin acord cu titlul, crede cineva că vor fi chestionaţi vreodată – măcar de protocol! – în legătură cu toate… snoavele semnate de-a lungul carierei?… La începutul altei cariere, de urmaş al lui Arsene, Asaftei dădea semne că da. Au fost doar semne.
Viorel COSMA