Consilierii județeni sunt chemați să-și dea votul, în ședința extraordinară din 25 august, la un proiect de hotărâre inițiat de președintele interimar Ion Asaftei privind digitalizarea activității la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, o investiție estimată la peste 4,4 milioane lei cu tot cu TVA (cam 900.000 euro).
Ideea este bună, în principiu, utilă chiar dacă ne gândim că medicii vor scăpa de hârțoage. Este și realizabilă, întrucât finanțarea vine prin PNRR și ar putea fi și de 100% dacă în proiect se prevăd doar activități eligibile. În plus, partea de contribuție a CJ Neamț ar fi, doar la o primă lectură a referatului de aprobare semnat de Ion Asaftei, de numai 27.370 lei – sumă prevăzută în clar. La care se adaugă și „cheltuielile conexe” precum și „asigurarea tuturor resurselor financiare necesare pentru implementarea proiectului în condiții optime ce pot apărea pe durata derulării proiectului „Digitalizarea activității Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț” și care „se vor asigura din bugetul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț”.
Pentru ca acest proiect să poată fi promovat la finanțarea PNRR, mai trebuie ca CJ Neamț și SJU Piatra Neamț să devină parteneri, iar pentru asta consilierii județeni trebuie să se pronunțe și dacă sunt „pentru” încheierea parteneriatului. Acesta ar urma să funcționeze 3 ani, până la maxim 30 iunie 2026 sau, în cel mai rău caz, să înceteze de drept dacă proiectul de digitalizare nu este aprobat la finanțare în condițiile PNRR. Mai trebuie spus că prin proiectul de hotărâre promovat la ședința extraordinară de vineri, consilierii județeni vor trebui să voteze și pentru ca responsabil de acest proiect să fie SJU Piatra Neamț, prin managerul Alexandru Filimon, care să fie „împuternicit să semneze, în numele Județului Neamț, contractul de finanțare și documentele aferente proiectului de interes județean „Digitalizarea activității Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț”. Managerul va avea, în același timp, obligația „să implementeze proiectul cu profesionalism și eficiență, respectând prevederile legale în vigoare”, dar și obligația de a returna cheltuielile efectuate de CJ Neamț pentru întocmirea documentației necesare depunerii proiectului, imediat ce au fost rambursate de finanțator.
Acest proiect, important pentru modernizarea activității la SJU Piatra Neamț, vine în completarea primului, prin care s-a informatizat o parte din ce se întâmplă în spital. Este vorba de implementarea, de la 1 iulie 2023, a unui sistem informatic pentru o parte din activitatea medicală, dar și a farmaciei, a blocului alimentar. Totuși, având în vedere că de acest sistem informatic SJU beneficiază doar în calitate de utilizator, nu de proprietar și că mentenanța plus abonamentul ar ajunge undeva la 30.000 lei lunar, conform unor surse, ar fi neapărat necesar ca CJ Neamț să clarifice de unde și până unde se implementează noul sistem de digitalizare. Facem această remarcă întrucât pe site-ul CJ Neamț, la materialele de ședință, la acest proiect de hotărâre sunt publicate doar 9 pagini și nu se știe dacă în mapele consilierilor județeni au ajuns toate documentele necesare votării în cunoștință de cauză. Ne referim inclusiv la anexele proiectului de finanțare prin PNRR, între care „Studiu de oportunitate” ce include și costurile estimate așa cum sunt propuse de firma de consultanță, dar și „Analiza necesității digitalizării la nivelul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț” întocmită și semnată de managerul Alexandru Filimon. Adică diferența de până la 145 de pagini de documente aferente proiectului 1 de pe ordinea de zi a ședinței din 25 august.
C.I.
Un comentariu
Pe dinafară vopsit gardul și în interior e leopardul….Adică e mai importantă digitalizarea decât scăparea de infecțiile nozocomiale?