Salarii mai mici decât ale profesorilor care predau fac ca o parte din directori și directori adjuncți de școli din județul Neamț să-și dea demisia din funcții, acum pe final de august. Gestul lor este motivat în principal de faptul că de la 1 iulie nu le-au crescut salariile, așa cum a promis Guvernul la greva generală declanșată în 22 mai. Dar directorii sunt nemulțumiți și de volumul mare de birocrație care există în sistem și se declară tot mai dezamăgiți față de perspectiva existentă atunci când au dat concursul, în 2021 și în 2022. Din informațiile noastre, printre cei care și-au depus deja demisia sunt Irina Grama, director adjunct la Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman, Monica Dedu, director adjunct la CT „Vasile Sav” Roman, Ioana Dumitrașcu, director adjunct Școala Gimnazială „Regina Maria” Bicaz, dar și Corina Lațcu, director Școala Gimnazială Costișa, Constanța Chelaru, directorul Colegiului Național Pedagogic sau Ioan Milea, directorul Palatului Copiilor. Chiar dacă printre motivele invocate de directorii demisionari sunt și cele de sănătate, cum a clarificat public prof. dr. Constanța Chelaru, idea este că fiecare a ales să-și încheie mandatul mai devreme decât termenul din contractul de management.
Chiar și astăzi, 30 august, s-au înregistrat demisii și, în condițiile în care vineri, 1 septembrie, începe anul școlar, IȘJ Neamț are foarte puțin timp la dispoziție să găsească doritori și să emită ordinele de numire. „Sunt peste 10 demisii înregistrate până în acest moment și nu toate aceste documente ajung la mine, doar. Indiferent de motivele colegilor, pensionare, de sănătate și așa mai departe, toate au fost înregistrate ca demisii”, a declarat Dana Lăcrămioara Păiuș, inspector școlar general adjunct.
Prof. Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț a declarat că nu știe exact câți diectori au demisionat, fiind în concediu de odihnă, încă. „Pe bună dreptate colegii noștri directori și directori adjuncți sunt nemulțumiți și demisionează din cauza salariilor. Noi, ca sindicat, am cerut mereu pentru ei salarii motivante și s-a dat cât s-a dat…plus că ne-am străduit și am introdus în contractul colectiv de muncă să beneficieze de un supliment de 5-10 zile la concediu de odihnă. Dar, vor fi probleme mari, dacă nu vor fi acordate majorările salariale adoptate deja de Guvern, prin acte normative, pentru sistemul de educație”.
O scrisoare deschisă semnată de circa 2.500 directori de școli din țară semnalează Guvernului aceaste probleme salariale și trei variante de posibile soluții, potrivit unui comunicat citat de edupedu.ro.
C.I.