Cazul tragic al fetei din București moartă la Dumbrava Roșie, după ce a venit la Piatra Neamț cu acord parental pentru un fel de dezbateri organizată de niște colegi, scoate la iveală un mecanism incredibil în care inconștiența organizatorică a unor tineri se întâlnește cu suficiența unor adulți cu funcții. Intențiile bune, se întâlnesc tineri și dezbat lucruri serioase, au eșuat într-o activitate care a ignorat reguli elementare privind protecția unor minori, chiar dacă vorbim despre elevi foarte buni. Cei care au organizat, cei care au fost implicați în organizare oficial sau nu sunt liniștiți, spun că nu și-au asumat nimic și că din punctul lor de vedere nu le rămâne decât să exprime condoleanțe familiei îndurerate. Ei au fost în cazul acesta doar niște facilitatori. Au facilitat, oferind un pretext plecarea fetei, au facilitat o eventuală explicație a acesteia în fața părinților, atât și nimic mai mult. Până la urmă moartea a venit prin intermediul drogurilor, întâmplarea face ca ele să fi fost luate/administrate la Piatra Neamț.
Pentru a înțelege cât mai exact cum au stat lucrurile și ce se ascunde în spatele organizării unei asemenea manifestări, încercăm să facilităm și noi intrarea în profunzimea subiectului.
La început a fost comunicatul de presă al organizatorilor
Presa a recepționat la final de iulie un comunicat ( poate fi citit aici) transmis de Colegiul Național Petru Rareș, prin care era anunțat un eveniment numit ”Conferința Piatra Neamț – Model United Nations”, cu o participare impresionantă de tineri, peste 170. Comunicatul este semnat de directorul colegiului, prof. Grigoruță Oniciuc. În el apar toate datele despre ceea ce se va întâmpla: data, locul desfășurării ( Teatrul Tineretului și Colegiul Național Petru Rareș), tematică, numărul de participanți și, foarte important, cităm ”Această conferință este organizată în principal de elevi, în colaborare cu direcțiunea Colegiului Național Petru Rareș și corpul didactic al colegiului”, încheiem citatul.
Pentru oricine, asta înseamnă că avem anunțați niște organizatori. Avem și niște nume, cu numere de telefon, elevi de excepție ai școlii sau foști elevi.
Tot în anunț, ca să nu existe dubii cu privire la cine face și cum, se spune clar că la deschidere va participa și directorul adjunct al Colegiului, profesor Claudia Ioana Jora. Pentru o și mai mare credibilitate morală, este anunțat și primarul Andrei Carabelea, oengist cu ștate vechi la activ, care nu avea cum să rateze scena de la TT, fie și măcar ca un gest de bunăvoință față de Ioana Onțanu, consiliera sa de la primărie și președinta organizației de părinți de la Petru Rareș.
Având un asemenea comunicat în față sau un program de la care a plecat acest comunicat, părinții din țară au semnat niște acorduri parentale, cum că sunt de acord să le plece copiii la Piatra Neamț să se joace foarte serios în dezbateri pe teme grave, inclusiv militare. Nimic nu era de natură să-i îngrijoreze.
Ce nu se spune în comunicat
Nu avem nimic specificat clar despre cazare sau despre alte activități pregătite prin grija organizatorilor. Nu se spune nimic despre costuri, cine adună banii, cum, ce răspunderi își asumă organizatorii. Ca să fim sinceri, nici nu era nevoie de o parte dintre aceste lucruri în comunicat, dacă părinții elevilor au avut acces la toate aceste date și au fost de acord cu ele. Vorbim despre bani și modalitatea de cazare și faptul că nimeni nu-și lua nici un fel de obligație în afara sălilor de dezbateri.
Altfel spus, dacă au fost anunțați despre toate aceste lucruri, părinții au semnat acordurile parentale în cunoștință de cauză. Dacă unele lucruri au fost omise, este o altă problemă.
Cine a organizat de fapt manifestarea
După ce fata sosită pentru conferință a fost găsită moartă după ce ar fi consumat droguri acasă la un traficant de doar 19 ani, în casa acestuia de la Dumbrava Roșie, toată lumea s-a întrebat cine a organizat totul.
De aici încolo, oficial, nimeni nu-și asumă în totalitate nimic. Și o fac cu un fel detașare greu de digerat .
Ce au făcut elevii organizatori
Am stat de vorbă cu unul din organizatorii Conferinței Piatra Neamț MUN, elev la „Petru Rareș” și președintele Adunării Generale a conferinței, care face precizări importante în context. „Organizatorii acestor conferințe sunt elevi ai unor licee prestigioase și această activitate se desfășoară fără implicarea profesorilor sau părinților. Asociația Părinților nu s-a implicat în organizarea conferinței, a fost doar un facilitator (n.n. – a facilita înseamnă, conform DEX, a înlesni, a ușura îndeplinirea unei acțiuni, producerea unui fenomen etc.), fiind persoană juridică, pentru achiziții, pentru cazare.”
În declarație apare pentru prima dată în documentare Asociația Părinților. Și tot acum apare și un nume de profesor : ” Coordonatoarea Clubului MUN din „Petru Rareș”, doamna profesor Cristina Grigori, nu s-a implicat în organizare, dumneaei ne-a sfătuit doar, iar în perioada conferinței a fost în vacanță.” Este clar o dovadă model implicare în calitate de coordonator și de încredere totală în elevi. Ce s-a întâmplat mai departe: ” Clubul a pregătit tinerii pentru această conferință. Clubul și Conferința MUN sunt două entități diferite ( ambele fără personalitate juridică – n.r.). Dar ce vreau să spun este faptul că noi, în cadrul secretariatului care s-a ocupat de organizare, am încheiat cu participanții la conferință care sunt majori și cu părinții elevilor minori acorduri în care se menționează că, în calitate de organizatori, nu ne asumăm responsabilitatea întâmpinării la gară sau în altă parte a elevilor, a cazării acestora, decât că putem facilita cazarea la căminul Colegiului de Informatică, la care am avut înțelegere, dar doar cei care au dorit și nu ne asumăm responsabilitatea siguranței elevilor decât în cadrul și limita conferinței. Conferința s-a desfășurat zilnic în perioada 31 iulie – 2 august, între orele 9-16, în 6 săli de clasă de la parter oferite de liceu, care ne-a asigurat și videoproiectoare, iar responsabilitatea noastră a fost doar pe timpul lucrărilor.”
Lucrurile devin foarte clare acum. Nimeni nu s-a ocupat de colegii care veneau din țară decât strict în sălile unde aveau loc lucrările. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea siguranței nimănui și în felul acest elevii veniți la Piatra au avut liber la orice. Că ghinionul a făcut ca o fată să moară nu poate fi trecut în dreptul organizatorilor, din moment ce ei spun că au anunțat părinții despre toate condițiile și asta echivalează cumva cu un spălat foarte igienic și biblic de mâini.
Mai departe aflăm cum s-a făcut ”recepția” sau primirea participanților: ”Elevii participanți au fost înregistrați chiar în ziua deschiderii conferinței, la ora 9, la evenimentul găzduit de Teatrul Tineretului și cei care au dorit cazarea la Informatică, au fost primiți la Informatică, cei care n-au dorit și-au găsit spații de cazare. Acesta este formatul conferințelor MUN, așa se organizează peste tot în țară, regretăm situația nefericită din 30 iulie, dar eleva nu a mai ajuns să se înregistreze la conferință”, a declarat președintele Adunării Generale a Conferinței Piatra Neamț – Model United Nations.
Deși a fost de acord inițial să ne furnizeze o copie după regulile de organizare a conferinței și după acordul de participare, organizatorul nu a făcut-o și nici nu a mai răspuns la telefon.
Din acest moment este și mai clar totul: nu s-a înregistrat fata, se cheamă că n-a ajuns, n-a ajuns, se cheamă că este treaba ei și își pierde banii. Că și-a pierdut și viața poate fi o bună temă de dezbateri aprinse la următoarea conferință.
Probabil nici prietena cu care ar fi venit nu s-a îngrijorat că tânăra a fost luată cu mașina de cineva și nu a ajuns la locul unde trebuia să dezbată teme importante, poate și pe cea a pericolului consumului de droguri și acela de a nu intra în casa unor necunoscuți.
Ce (n-)a făcut Colegiul
Din declarațiile apărute până acum ai putea spune că nu este deloc clară implicarea Colegiului Național Petru Rareș. Dacă pornim de la comunicatul de presă despre care am discutat deja, rezultă clar statutul de co-organizatori. Același lucru îl sugerează participarea directorului adjunct la deschidere sau punerea la dispoziție de spații școlare bașca cererea către Teatrul Tineretului, făcută pe document cu antet.
În cazul acesta era obligatoriu să încheie un acord de parteneriat asumat și să anunțe Inspectoratul Școlar.
Directorul Grigoruță Oniciuc spune pentru un site specializat pe teme de învățământ că nimeni nu s-a implicat în organizare, că s-au pus doar câteva săli și videoproiectoare la dispoziție. Și că a existat o supraveghere discretă, în liceu, din teamă de prea mult tutun normal inhalat în spațiul liceului.
În rest, nici o responsabilitate, („Este o conferință și la conferință participarea este benevolă. Există acordul paternal în care părintele își dă acordul ca elevul să vină neînsoțit), colegiul fiind situat în Piatra Neamț, nu la Dumbrava Roșie, iar tânărul cu drogurile a învățat în altă parte. Toate declarațiile directorului le puteți citi aici.
Concluzia apare firesc. Colegiul a anunțat conferința, dacă totul mergea bine, era o activitate bifată, acum, dacă au apărut probleme, avem de-a face cu o retragere strategică. Dincolo de toate, având în vedere prevederile legale și ”prietenia„ cunoscută cu conducerea Inspectoratului Școlar Neamț, va fi interesant de văzut ce măsuri punitive vor fi aplicate.
Asociația Părinților, facilitatorul activ
Despre asociație, aparent, n-ar fi multe de spus. Elevii spun că ea a ”facilitat” anumite lucruri și doar așa au ajutat. Nu este foarte clar acum dacă au ajuns la ei bani din taxa de participare și cum au fost înregistrați. Nici dacă au plătit ei cazarea celor 70 de elevi sau s-au ocupat doar de imprimate și alte asemenea lucruri.
Cert este că președintele asociației a avut un rol activ ( vezi documentul prin care se solicita sala Teatrului Tineretului), fie și numai prin invitarea primarului, care să dea un gir ( oficial?) manifestării. Un document, un fel de fișă de proiect oferită cumva pe post de acord de parteneriat, vorbește la capitolul organizatori responsabili în primul rând despre Asociația Părinților, nu despre elevi.
Cât de importantă a fost implicarea asociației vom afla dacă o eventuală anchetă va constata un mecanism nefericit al fondurilor. Inclusiv al unei taxe de participare. Iar dacă documentele vor arăta că asociația a avut – chiar fără un acord de parteneriat – un rol activ în organizare, s-ar putea să existe și alt tip de consecințe.
Inspectoratul Școlar nu știe, nu a auzit și face anchetă
Florentina Luca-Moise a zic clar că Inspectoratul nu a fost anunțat și că până nu va avea rezultatele controlului nu se pronunță. Chiar și așa, a oferit cadrul legal în care trebuia să se desfășoare activitatea dacă au fost folosite spații școlare ( amănunte aici). Pe scurt, Colegiul trebuia să anunțe activitatea, Inspectoratul să-și dea acordul și totul ar fi fost ok. Anunțul trebuia însoțit de un acord de parteneriat, plus programul manifestării, cu tot ceea ce însemna asta, profesori supraveghetori, însoțitori, cu responsabilitățile fiecăruia. Chiar dacă organizatorii principali sunt elevi sau, nota bene, foști elevi care nu-și asumă nimic.
La inspectorat se fac probabil liste cu nume de posibili înlocuitori pentru șefii de la Petru Rareș, dacă vor apărea niște demisii sau dacă în urma anchetei vor urma demiteri.
Indiferent ce se va întâmpla, nici curtea ISJ nu este scutită de probleme. Anunțul privind manifestarea de la Petru Rareș a fost publicat în presă, pe pagina de Facebook a Colegiului și este greu de crezut că inspectorul de specialitate care se ocupă de activitățile extrașcolare nu a știut nimic.
Să ignori o manifestare cu 170 de elevi, care vin neînsoțiți, fără o cazare asigurată în Piatra Neamț e dovadă, dacă nu de incompetență, măcar de lipsă de interes. Să spui că nu urmărești presa când e ceva din zona ta de activitate nu reprezintă o explicație credibilă. Dacă inspectorul ar fi citit, s-ar fi sesizat că Inspectoratul nu a fost anunțat și poate lucrurile au stat altfel.
Dacă se așteptă demisii de la Rareș, poate ar trebui măcar o notă explicativă și la nivel de Inspectorat.
Câteva observații, nicidecum concluzii
Să pornim de la fapte. O fată care venea la Piatra Neamț la o activitate aparent bine organizată a murit după ce, în loc să ajungă la cazare, a ajuns în casa unui mic traficant de droguri. Casă în care erau părinții acestuia, care probabil au considerat normal ca acolo să aibă loc o partidă de sex, consimțit sau nu, plus consum de droguri.
Elevii organizatori zic că nu au nici o vină, că ei au spus clar că nu-și asumă nimic în afara orelor de program și că oaspeții sunt apoi pe cont propriu. Nici școala nu-și asumă nimic, ea împreună cu asociația părinților fiind doar niște facilitatori.
Să reamintim că părinții și-au dat acordul pentru participare, au dat probabil și banii necesari, dar nu știm exact pe ce și-au dat acordul și dacă ce s-a întâmplat corespunde cu ce li s-a spus.
Un lucru reiese foarte clar. O stare de inconștiență pozitivă a plutit peste această manifestare care a adunat la Piatra Neamț tineri care au aflat despre dezbateri pe Facebook.
Tot pe Facebook l-a cunoscut tânăra decedată și pe omul cu drogurile. Tot pe Facebook a apărut și comunicatul de la Petru Rareș.
Probabil tot pe Facebook a apărut și un comunicat MUN care să convingă, pe modelul celor de la ONU, că este normal să aduci elevi, majoritatea minori, fără însoțitori, și să nu-ți pese dacă unul dintre ei nu ajunge la destinație. Cu condoleanțele de rigoare, evident sincere.
Valentin Bălănescu
Un comentariu
Cu toată durerea pentru viața care s-a încheiat mult prea devreme, la 16 ani copiii ar trebui sa știe sa nu se urce în mașini cu necunoscuți. Sa știe ca un om nu-l cunoști pe fb, sau dacă vrei sa-l cunoști, mergi măcar la primele întâlniri intr-un loc public, aglomerat. La 16 ani trebuie sa știi sa-ti păzești băutura chiar și când mergi la o terasă pt ca nu se știe cum îți strecoară careva un drog în ea. E extrem de trist ce s-a întâmplat, dar nici Inspectoratul, nici liceul, nici organizatorii/facilitatorii nu ar fi putut sa împiedice ce s-a întâmplat. Nici măcar părinții nu cred ca ar mai fi putut schimba ceva…