În familia Iliesi din Ardeal sunt două meserii de bază tradiționale, de farmaciști și silvicultori. Ecaterina Iliesi, născută în Toplița, județul Harghita, este cea care a înființat Farmacia Hortensis în Piatra-Neamț, acum 30 de ani, alegând în tinerețe meseria de farmacist, în timp ce soțul ei, acum pensionar, a fost silvicultor. Ecaterina Iliesi a fost consilier local în Piatra-Neamț , în perioada 2012-2016 și președintele Colegiului Farmaciștilor Neamț pentru mulți ani, ceea ce reflectă și implicarea în viața comunității și din perspectiva decidentului. Își amintește cât de greu i-a fost în primii ani de facultate, la Cluj, în condițiile în care ea vorbea numai limba maghiară, examenul l-a dat în aceeași limbă și învățase doar în maghiară până atunci.
“Provin dintr-o familie de etnie maghiară, numele meu înainte era Csiki, un nume care este foarte cunoscut deoarece avem rădăcini foarte vechi, din 1576. Am terminat școala elementară și liceul la Toplița în limba maghiară și am urmat facultatea de farmacie de la Cluj, în limba română, deși examenul l-am dat în limba mea maternă. Vreau să subliniez faptul că prin voință, bunăvoință și seriozitate poți, în orice limbă, să ajungi unde dorești tu în viață. Pe vremea aceea, când am dat examen, erau 8 și jumătate pe loc, eu am intrat, cu bursă, pe locul 17. În primul an mi-a fost foarte greu, din cauza limbii, am luat note de la 5 la 9, dar am luat toate examenele, nu mi-a rămas niciunul pe toamnă, era o perioadă de tranziție și am reușit să-mi recapăt bursa în anul următor”, își amintește începuturile Ecaterina Iliesi.
Povestea din spatele înființării Farmaciei Hortensis
Anul acesta, doamna Ecaterina împlinește 47 de ani de activitate ca farmacist, iar Farmacia Hortensis din Piatra-Neamț, creația ei, sărbătorește 30 de ani de activitate în slujba sănătății nemțenilor. Două cifre frumoase care marchează un parcurs profesional plin de bucurii, dar și necazuri și piedici pe care Ecaterina Iliesi și mai apoi, fiica ei, Andreea Țapu-Nazare, care a urmat același drum, au reușit să le treacă cu răbdare și soluții ce au luat mereu în calcul binele pacienților. Revenind la momentul absolvirii facultății de către Ecaterina Iliesi, politica comuniștilor la acea vreme era ca ardelenii să fie repartizați în Moldova sau în județele din sud, în Dobrogea în special. Ea a optat pentru Huși, dorindu-și să aibă condiții de oraș în primii ani de meserie. Opt farmaciști, cei mai mulți din Târgu Mureș și Cluj, au locuit într-un apartament cu patru camere în perioada de practică obligatorie.
“Severitatea legată de efectuarea practicii, cel puțin în privința farmaciștilor era foarte mare. Dacă nu o făceai, pierdeai locul de muncă și asta însemna închisoare. Din trei ani se făcuse 4 ani și jumătate, am dat un examen la Centrofarm Târgu Mureș și am preluat farmacia din Tulgheș. Acolo, din 1981, am profesat ca farmacist diriginte timp de 7 ani și jumătate, perioadă în care m-am și căsătorit. După un alt examen, eu am ajuns la Bicaz, în condițiile în care soțul meu era silvicultor la Bicazu Ardelean. La un moment dat familia noastră era în trei locuri diferite: fiica mea, Andreea, era în Ardeal, în Toplița, eu eram la Tulgheș și apoi în Bicaz, iar soțul meu la Bicazu Ardelean. Făceam naveta, când lucram în Tulgheș, de la Toplița unde erau părinții mei și fetița mea, iar apoi m-am mutat în Piatra-Neamț la socri și făceam naveta la Bicaz zilnic, pe ploaie, pe noroi. Centrofarm Bacău a scos la examen Farmacia 62 din cartierul Precista, am lucrat la acea farmacie de stat până când s-a înființat farmacia Mărăței, în sediul în care suntem acum, cu Farmacia Hortensis. Asta se întâmpla în 1991, era o farmacie mare, cu 8 farmaciști și 12 asistenți. Farmacist diriginte era doamna Rădășanu. În 1993 s-au scos toate farmaciile de stat, la nivel de țară, la privatizare. A fost o licitație profesională care s-a ținut la Bacău și care ținea cont de vechime, câte cursuri de specialitate ai, grad profesional și ce activitate practică ai avut, de conducere sau numai de farmacist. Eu, având vechimea de la Tulgheș de farmacist diriginte și gradul de farmacist primar, am preluat de la această licitație farmacia în care lucram, aici în Mărăței. Visul meu, imediat după ce am terminat facultatea, era să lucrez într-un laborator de cercetare dermo-cosmetice, dar nu s-a putut. Revenind la această licitație, ne-am prezentat 8 farmaciști. Eu, naivă, am zis: am luat eu, dar o să ne privatizăm cu toții! În momentul în care am văzut, însă, că nu toți trag la aceeași căruță, cum se spune, atunci am renunțat și am zis: Dragii mei, eu nu mă mai asociez cu nimeni! Unii dintre au rămas și au mai lucrat aici, alții s-au dus la alte farmacii. A venit faimosul guvern al lui Adrian Năstase și eu eram președintele Colegiului Farmaciștilor, pe care l-am consolidat, din cotizații am cumpărat apartamentul în care funcționează și în prezent. Vreau să subliniez un lucru foarte important: până atunci proprietatea farmaciilor, ca în majoritatea țărilor din UE, era a farmacistului. Atunci, au modificat legislația în sensul că farmacistul să fie coordonator, dar proprietatea farmaciei putea să o aibă oricine altcineva. Așa s-a creat un dezechilibru total, care a dărâmat această frumoasă profesie”, oftează Ecaterina Iliesi.
Privatizarea din 1993 a însemnat practic să cumpere tot ce era în farmacie, mobilier, ustensile, iar chiria o plătea către societatea Aqua Calor. Stocul de medicamente era de 2 milioane de lei în banii de atunci. Aprovizionarea cu medicamente era deficitară pentru că existau doar două mari centre Antibiotice Iași și București. Materia primă pentru Eritromicină, de pildă, se aducea din străinătate. Se creau niște cozi uriașe.
“Atunci a apărut mica mafie a medicamentelor la București. Astăzi mergeai și le dădeai ce le dădeai lor, a doua zi parcă nici nu te cunoșteau, trebuia să o iei de la capăt cu banii și cu intervențiile”, rememorează doamna Ecaterina.
“Aveam mare nevoie de siropuri, în sezonul rece. Era siropul de pătlagină, Sirogalul, care erau deficitare și noi trebuia să ne pregătim pentru sezonul rece. Dormeam în mașină, doar așa dacă stăteam la hotel câte o noapte ca a doua zi să mergem să mai căutăm medicamente sau mergeam pe unde aveam promisiuni. Așteptam, de pildă, de la Laboratorul facultății de farmacie să-mi dea 20 de blistere de paracetamol. La hotel nu ne primeau de fiecare dată când mergem deoarece aveam medicamentele în portbagaj și nu se puteau asigura că peste noapte mașina nu va fi spartă”.
Au apărut medicamentele din import, iar odată cu lanțul de farmacii Sensiblu, după anul 2000, au început să apară furnizorii de medicamente care se deplasau ei la farmacii cu oferte. Mai bine de 7 ani, Ecaterina Iliesi, ca și ceilalți farmaciști din țară, a fost nevoită să se descurce cu propriile resurse pentru a aproviziona și să facă mereu acele drumuri obositoare la București. A făcut tot posibilul să doteze, să consolideze farmacia de aici ca și aprovizionare cu medicamente, dar și ca personal. Mergând pe Valea Muntelui, pe la rudele și prietenii din Bicazu Ardelean, primarul i-a rugat să-și facă un punct de lucru și acolo, pentru bătrâni, copii și pacienții care erau nevoiți să meargă până la Bicaz. Prima farmacie comunală a fost înființată într-un fost spital de pe vremea austro-ungarilor, într-o clădire veche cu toaleta în curte. Apoi, a urmat farmacia de la Dămuc și tot așa, până ce s-a ajuns în 30 de ani la 10 astfel de farmacii în județ, adăugându-se treptat Dumbrava Roșie, Zănești, Podoleni, Costișa, Piatra-Șoimului, Borlești și Rediu, totul cu foarte multe investiții.
“Avem așa o satisfacție sufletească, toată lumea de acolo ne cunoaște, ne salută, ne respectă. Dacă nu au medicamentul de care au nevoie știu că vin aici sau le aducem pe comandă. Am pornit cu 6 angajați și acum avem în total 27 de angajați, dar sunt bine plătiți și sunt la noi să-și facă profesia lor de farmacist. Nu sunt forțați, așa cum se întâmplă în lanțurile acestea de farmacii, cu target de vânzări, să aibă salariul legat de cantitatea de medicamente vândută”, spune Ecaterina Iliesi.
Trăistuța cu bani și “spiridoanele” din farmacie
S-au înmulțit lanțurile de farmacii și farmaciștii au început să devină comercianți, ajungându-se astăzi în situația în care farmaciile de acest tip au devenit un fel de minimarketuri gata să umple sacoșele pacienților cu tot felul de suplimente sau medicamente scumpe, axate pe o publicitate TV agresivă. În Bicazu Ardelean, într-o iarnă crâncenă, vinerea când era târg, doamna Ecaterina a mers la farmacie să-și ajute angajații. Știa că dimineața sătenii dau de mâncare la animale, merg apoi la târg și pe la prânz vin la farmacie. La un moment dat, pe un scaun a observat o trăistuță țesută cu modele populare, uitată de cineva.
“Și le zic fetelor, haideți să o strângem că a uitat-o cineva, o să revină și să o înapoiem. Când m-am uitat în trăistuță era o grămadă de bani. Asta se întâmpla vineri, luni vine la noi o băbuță care vânduse 6 oi și ținea banii în acea trăistuță. Atâta a fost de impresionată de gestul nostru că s-a dus la un ziar și am apărut în ziar. Îmi amintesc că erau tot felul de expresii populare legate de medicamente, pe vremuri, în loc de piramidoane, unii ziceau spiridoane, în loc de Royal Jelly, buvabile pe bază de lăptișor de matcă, se spunea Regina pieții”, povestește doamna Ecaterina.
Tradiția profesiei de farmacist transmisă mai departe
Dragostea și pasiunea pentru meseria de farmacist se transmite mai departe în familia Iliesi. Fiica, Andreea, căsătorită Țapu-Nazare, a terminat, tot la Cluj, aceeași facultate de farmacie, iar nepoata doamnei Ecaterina, spune că vrea să se facă tot farmacist sau doctor pentru căței. În 2004, după absolvirea Liceului Petru Rareș, Andreea a ales aceeași carieră ca și mama ei, pe fondul atracției pe care o avea pentru chimie și a pasiunii insuflată de mama ei. Crescută în Toplița și venind în Moldova, a decis să meargă tot la Cluj, deși Iașiul avea o universitate puternică, recunoscută pentru calitatea profesorilor universitari și a absolvenților, la fel ca în București și Târgu Mureș.
“Am zis, hai să merg tot la Cluj, mai ales că mama îmi povestea ce frumoasă este facultatea și ce profesori extraordinari a avut acolo. Am luat admiterea, eram 4 pe un loc, ultima medie era – la buget – 8,40. De ce menționez asta? Pentru că, din păcate, astăzi se intră la farmacie cu nota 5,00. Oricum, e trist! Și la Iași și la Cluj sunt 30 de înscriși pe 120 de locuri, nici măcar nu acoperă locurile de la buget. La medicină, în schimb sunt 2 pe un loc. Culmea, acum s-a făcut o specializare nouă, de cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic. Iar aici sunt câte 30-40 pe un loc. Este posibil ca peste ceva timp să ne trezim fără farmaciști și asta pentru că nu se mai pune accent pe profesie, se pune accent pe marketing. Cât de bun vânzător ești, câte medicamente poți să vinzi…”, spune Andreea.
După licența luată în 2009, a urmat un an de master, după care s-a întors în Piatra-Neamț. Își amintește cum mulți dintre colegii ei au plecat peste hotare, luați imediat după examenul de licență de firme mari cu salarii foarte atractive, de 3.000 de lire. Neavând familii cu tradiție în domeniul farmaceutic, ca în cazul ei, marea majoritate au plecat tentați de câștigurile mari și s-au stabilit în străinătate.
“La început am lucrat la farmacia de pe Decebal, ca farmacist șef, am lucrat și pe comenzi medicamente și direct cu pacientul, mi-a plăcut foarte mult să lucrez în față, cu oamenii. Ulterior, am venit la farmacia de aici. În ultimii 5 ani m-am ocupat eu în mod direct de tot ce înseamnă organizarea în farmacia de aici, de pe Traian, când mama a început să dedice mai mult timp familiei și fetiței mele. În acești ultimi ani ne-am extins pe Dumbrava Roșie, anul trecut am deschis la Podoleni și Rediu“, spune Andreea.
Sănătatea omului nu stă în targetul de vânzări!
“La farmacia Hortensis de pe Decebal, din păcate, chiar la începutul lunii iulie a trebuit să renunțăm. Cauza este explozia aceasta de lanțuri de farmacii care au propriile depozite ce acționează prioritar pe farmaciile proprii și oricâte eforturi ai face, cu credite bancare, cu plata în avans, nu contează. Interesul lanțurilor de farmacii a fost să închidă farmaciile indenpendente, iar farmaciile multinaționale să ajungă să controleze 100% piața farmaceutica din România. Angajații din acest tip de farmacii au targete ca în orice afacere din comerț. Farmacia Hortensis a rămas printre ultimele farmacii din județul Neamț care nu folosește acest sistem de targete, angajații au salariul fix indiferent de vânzări. Noi punem accent pe consilierea pacienților cu privire la modul de administrare sau posibile interacțiuni ale medicamentelor pe care le folosesc sau urmează să le folosească. Punem un accent deosebit și pe partea de prevenție și considerăm ca Oficiul Concurenţei ar trebui să se sesizeze cu aceste reclame TV exagerate care promoveaza consumul excesiv de medicamente. Nu poți transmite populației: Consumă cât mai multe alimente, până nu mai poți și vino în farmacie că îți dăm noi la promoție colebilul şi trifermentul”, își spune oful Andreea.
Un exemplu în sensul celor subliniate de Andreea este rebranduitul A&D Pharma, devenit Dr Max, cel mai mare lanț de farmacii din Europa Centrală și de Est, acum cumpărat de Penta Investments care dețin afaceri și în zona pariurilor și al jocurilor de noroc. Ultimul este un grup controversat din Cehia de numele căruia este legat un mega scandal de corupție cu implicații în politică și în serviciile secrete. Andreea consideră că în România nu s-a pus suficient accent pe prevenție, starea de sănătate s-a degradat și a apărut o adevărată industrie care proliferează pe spatele pacienților români:
“În occident nu sunt atât de multe farmacii, pentru că ei se implică mult mai mult în ceea ce însemnă educația pentru sănătate și prevenție. Știți cum e, până la urmă, sănătatea omului nu stă în target! Pentru mine nu este un simplu job, nu este doar o meserie, este profesia de farmacist pe care o respect și o consider una nobilă și așa va rămâne mereu! Deși mi-e foarte greu să mă acomodez cu această luptă internă, cu lanțurile de farmacii din mediul urban”.
Farmacia Hortensis, împreună cu Ardealul, fac parte din Asociația Farmaciilor Independente din România și se implică în diferite campanii de prevenție, de exemplu în prevenția pacientului diabetic, dar și focusat pe alte categorii de afecțiuni cu o largă răspândire în județul Neamț.
“După 30 de ani de activitate în slujba nemțenilor dorim să mulțumim tuturor pacienților care au rămas fideli farmaciilor noastre. Deși vremurile sunt schimbătoare, noi vom rămâne mereu alături de ei şi vom încerca să le oferim cele mai bune servicii farmaceutice, sănătatea pacienților noștri fiind mereu pe primul loc”.
Angela CROITORU