Entuziasmul și buna dispoziție au fost cuvintele de ordine la ediția cu numărul XXIV a Festivalului Internațional de Folclor “Ceahlăul”. În perioada 3 și 6 august 2023, în organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, la festival au participat ansambluri din Bulgaria, Serbia, Portugalia, Macedonia, Columbia, Croația, Mexic, Grecia, Coreea de Sud și, bineînțeles, România dar și soliști îndrăgiți de muzică populară și ușoară. Și ediția din acest an a fost una itinerantă, colorata paradă a ansamblurilor, dar și spectacolele de muzică și folclor ajungând pe 3 și 6 august la Piatra Neamț, pe 4 august la Bicaz și pe 5 august la Târgu Neamț.
“În fiecare oraș parada portului, cântului și dansului tradițional a fost întîmpinată cu bucurie și entuziasm de public, iar spectacolele din fiecare seară s-au bucurat de un real succes. Mulțumim publicului, în primul rând, pentru că a fost an de an alături de noi, tuturor participanților și colaboratorilor noștri și promitem că vom păstra acest festival de tradiție și vom încerca să-l facem și mai spectaculos pentru edițiile viitoare”, a declarat Carmen Nastasă, managerul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
După spectacolele din fiecare seară susținute de ansambluri și artiști îndrăgiți, spectacolul de gală le-a oferit pietrenilor o reîntâlnire cu artistul Paul Surugiu –Fuego.
Ceea ce a dat complexitate acestei ediții a fost organizarea atelierelor de dans tradițional, cu suportul coregrafilor, dar și a celei de-a II-a ediții a Colocviului Internațional de etnografie și folclor „Zestrea Moldovei”, ce a reunit patruzeci de invitați din diferite zone etnofolclorice ale țării – Moldova, Dobrogea, Banat, Ardeal.
Parteneri în organizarea festivalului au fost Primăria și Consiliul Local al municipiului Piatra-Neamț, Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Neamț și Primăria și Consiliul Local al orașului Bicaz.
Informații de background:
Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” a fost creat în 1991 cu scopul de a celebra bogăţia şi frumuseţea tradiţiilor adânc înrădăcinate în cultura diverselor popoare. Prin promovarea dansurilor, cântecelor, obiceiurilor şi portului din toată lumea, Festivalul şi-a propus, încă de la început, să crească interesul asupra diversităţii culturale, dar şi asupra prezervării formelor de artă tradiţională care conferă unei culturi identitatea sa.
În cele peste trei decenii care s-au scurs de la prima ediţie la festival au participat peste o sută de ansambluri folclorice din douăzeci şi opt de ţări ale Europei, Asiei, Africii şi ale celor două Americi. Festivalul a adus, prin urmare, de-a lungul anilor, în judeţul Neamţ, peste trei mii de invitaţi din Mexic, Italia, Spania, Franţa, Japonia, Taiwan, Cipru, Armenia, Vietnam, Bulgaria, Polonia, Belgia, Albania, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Elveţia, Finlanda, SUA, Cehia, Slovacia, Slovenia, Israel, Serbia, Muntenegru, Turcia, Macedonia, Ungaria, Ucraina, Congo şi Republica Moldova.
Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” este unul itinerant, bucurându-se, la fiecare ediţie, de prezenţa unui public numeros, care are ocazia să descopere diversitatea culturală din toate colţurile lumii. În afara spectacolelor în aer liber de la Piatra-Neamţ, Festivalul a transformat într-o tradiţie organizarea de evenimente şi în alte localităţi ale judeţului Neamţ, precum Roman, Târgu -Neamţ, Bicaz, Roznov sau Durău.
La fiecare ediţie, Festivalul Internaţional de Folclor „Ceahlăul” este o adevărată sărbătoare a culorilor, muzicii şi dansului. Evoluţiile scenice extraordinare ale ansamblurilor internaţionale şi ale celor româneşti, impresionantele parade folclorice, întâlnirile pe tema dansului şi cântecului tradiţional sau serile de socializare între invitaţii de pretutindeni creează, cu adevărat, o atmosferă specială.
Angela Croitoru