Pe o vreme superbă de august, ”Festivalul haiducilor” Grințieș s-a desfășurat la finalul săptămânii trecute în Poiana lui Vasile cel Mare, locul unde s-au desfășurat toate edițiile acestui eveniment dedicat tradiției locului și comunității. Cea de-a VII-a ediție, desfășurată în două zile, 19-20 august, a adunat numeroși iubitori ai cântecului și dansului popular, ai obiceiurilor zonei, din împrejurimi, dar și turiști, inclusiv străini, care au ales să se relaxeze la poalele Grințieșului. Împletind muzica, voia bună, bucatele alese, cu talentul de a mânui baltagul, beschia, de a struni calul, întrecându-se în concursuri de cântat și purtând cu mândrie straiele populare, localnicii și oaspeții lor au petrecut la sărbătoarea ce pune în valoare istoria veche și realizările prezentului. Înainte de începerea evenimentului, Ana Buștihan, primarul de Grințieș, a vorbit despre acest festival unic în zonă.
„Este o bucurie pentru noi să ne adunăm cu toții în al șaptelea an de «Festivalul Haiducilor». Ce este nou anul acesta ține de organizare, am adus o echipă de profesioniști pentru partea tehnică, de sonorizare și sunt încântată de această colaborare. Structura festivalului este aceeași fiindcă noi promovăm tradițiile locului, pe oameni noștri harnici, care au ocazia să petreacă împreună două zile de sărbătoare a datinilor și obiceiurilor noastre, să petreacă prin joc, muzică populară și haiducească. Avem cu ce ne mândri și mă bucur că anul acesta premiem 13 elevi care au avut rezultate deosebite în anul școlar care s-a încheiat. Sunt copii care au luat locurile I, II și III la concursurile și olimpiadele școlare pe care vrem să-i recompensăm cu câte o mică sumă de bani din bugetul local. Acești copii au nevoie de recunoștința și de aprecierea comunității, pentru efortul și munca lor de a învăța și de a fi cei mai buni, mai ales că anul acesta avem mai mulți copii premianți decât anul trecut. La acest festival promovăm gastronomia locală, pe producătorii noștri din zonă. Promovăm tinerii noștri talentați, sunt mulți copii și tineri care cântă muzică populară, mai nou și muzică folk – este grupul școlii «Ecoul munților», sub îndrumarea domnului Marius Coșerariu și a grupului său «Eu cred». În programul ediției din acest an avem și formația noastră «Ceata lui Vasile cel Mare», care cântă un repertoriu tradițional foarte apreciat și care va urca pe scenă. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și anul acesta în organizarea «Festivalului haiducilor», alături de Primăria Grințieș, mă refer la Consiliul Local și la Asociația Pro Grințieș, fondatorului acesteia, domnul profesor doctor Daniel Dieaconu, cel care a inițiat acest festival. Apreciez felul în care oamenii școlii și ai primăriei au pus suflet și în această ediție a festivalului, le mulțumesc sponsorilor noștri, nu în ultimul rând le mulțumesc oaspeților noștri că au binevoit să participe alături de noi și să se bucure de două zile în care tradițiile și cultura locului sunt sărbătorite așa cum se cuvine”.
În deschiderea festivalului au fost câteva momente solemne, după intonarea imnului național, în interpretarea extrem de sensibilă a tinerei Ana Maria Luca, participanții luând parte la o slujbă religioasă oficiată de cei trei preoți invitați să dea binecuvântarea.
Pe scenă au urcat, alături de edilul comunei, câțiva invitați din partea autorităților: subprefectul Adrian Ciobanu și deputatul Tudor Polak, romașcan la origine, primarul de Farcașa, Bogdan Dumitru Țifui, dar și Grigorean Vlad, cumva surprinzător, consilierul primarului de Târgu Neamț, Vasilică Harpa.
„Bine ați venit la cea de-a VII-a ediție a Festivalului Haiducilor, organizată atât de frumos în Poiana lui Vasile cel Mare, în Grințieș. Este al șaptelea an când noi, organizatorii – Consiliul Local și Primăria Grințieș împreună cu Asociația Pro Grințieș condusă de domnul profesor doctor Daniel Dieaconu, care este și inițiatorul acestui frumos proiect, reușim să ducem tradiția mai departe și să organizăm un festival ce aduce la un loc obiceiuri și oameni cu voie bună. Dacă am ajuns la a VII-a ediție zic eu că ceea ce facem, facem bine și vrem să continuăm mulți ani de acum înainte. Asta deoarece tradițiile românești nu trebuie să se piardă, trebuie să se dezvolte, să crească și asta facem noi, aici, în Poiana lui Vasile cel Mare, sub poalele Muntelui Grințieș. Alături de mine se află colegii mei Tudor Polak și Adrian Ciobanu de la PNL, preacucernicii părinți Ionel Cuțuhan, părintele protopop, părintele Fabian și părintele Celestin de la Bradu. Printre oficialități îi avem aici și pe domnul Vlad Grigorean din partea PSD și primarul de Farcașa, Bogdan Dumitru Țifui. Sper să avem o ediție mai reușită decât în anii precedenți și să ne bucurăm împreună de valorile și tradițiile noastre”, a declarat primarul Ana Buștihan.
Într-o manieră atipică acestui gen de manifestări, dar bine primită de public, nici unul din oaspeți nu a luat cuvântul, astfel că s-a trecut direct la semnalul de începere a petrecerii, ce a fost dat de Ceata Grințieșului și sunetul buciumului.
Un moment foarte aplaudat de cei prezenți a fost premierea celor 13 cei mai buni elevi ai Școlii Gimnaziale „Constantin Panțiru” Grințieș, care s-au distins la concursurile și olimpiadele școlare. Fiecare din ei a primit o diplomă și o sumă de bani, care au fost acordate de primarul Grințieșului. Cei 13 elevi și rezultatele lor sunt:
- Matei Daniel Dieaconu – premiul I la concursul național de fizică „Impuls Perpetuum”, mențiune la Olimpiada Satelor la Matematică și la Olimpiada Națională de Matematică, premiul I la concursul național de matematică „Camper”, premiul II pe județ la Olimpiada de fizică, premiul II național la Concursul revistelor școlare cu revista „Catharsis”;
- Casian Borșuc – premiul III pe Moldova la concursul regional de Geografie, premiul II național cu revista „Catharsis”, premiul II la concursul „Dăm folk”;
- Norbert Panțiru – locul II la Olimpiada de Educație Socială etapa județeană;
- Elena Amăriucăi – locul II la Olimpiada de Educație Socială etapa județeană;
- Teodora Topoliceanu – locul II la Olimpiada de Limba Română „Lectura ca abilitate de viață”;
- Camelia Zaharia – mențiune la Olimpiada de Limba Română „Lectura ca abilitate de viață”, premiul II național cu revista „Catharsis”;
- Iustina Vatamanu – mențiune la Olimpiada de Limba Română „Lectura ca abilitate de viață”, premiul II național cu revista „Catharsis”;
- Ana Maria Moldovanu – mențiune la Olimpiada de Limba română;
- Matei Topoliceanu – mențiune la concursul național „Camper”;
- Ecaterina Iftimescu – mențiune la concursul național „Camper”;
- Geanina Ciucanu – premiul II la concursul „Dăm folk”;
- Maria Popovici – premiul II la concursul „Dăm folk”;
- Tudor Cotârgășanu – mențiune la concursul național de matematică „Camper” și premiul I la concursul național de Limba română „Camper”.
Prima zi a festivalului a fost dedicată muzicii folk și muzicii populare, într-o succesiune de spectacole, concerte și concursuri.
Un punct de atracție al zilei pentru public și pentru cei curajoși l-a constituit tradiționalul concurs de aruncat baltagul și de mânuit beschia. Ca în fiecare an, primarul Ana Buștihan a fost prima care a aruncat cu baltagul la ținta amenajată pentru concurs, urmată de ceilalți concurenți, 15 înscriși. Probabil din cauza caniculei resimțită și la munte și a oboselii, concursul având loc seara târziu, nici unul din numeroșii participanți, femei și bărbați, dar și tineri, n-a reușit să înfigă baltagul în țintă, în ciuda galeriei care-i încuraja. Mai hotărâți să se lupte pentru premiile puse la bătaie de Primăria și Consiliul Local Grințieș, concurenții la tăiat bușteanul cu beschia s-au dovedit destoinici în proba de îndemânare. Pe primul loc s-a clasat echipa formată din Ludovic Gabor și Gavril Tănasă, care au câștigat premiul cel mare, pe locul doi echipa alcătuită din Fernando Munteanu și Cosmin Alexandru și pe al treilea loc echipa formată din Bogdan Herlea și Valentin Curcă.
Poiana lui Vasile cel Mare a răsunat toată ziua, până în noapte, de cântecele interpreților. Tinerii talentați ai Grințieșului și invitații lor din Ceahlău, Borca, Hangu și alte comune învecinate au interpretat cântece populare și muzică folk. Au evoluat pe scenă Chitariștii Grințieșului, Ceata Grințieșului, copiii din gupul folk „Ecoul Munților”, Andrei Hulpașu, îndrăgita Analisa Golianu și admirabilii Frații Lupu – doi copii, gemeni, care au încântat audiența cu vocea și interpretarea autentică a horelor și sârbelor moldovenești. Concerte au susținut grupul folk „Eu cred” și Marius Coșerariu, formația „Green Ties” și George Sărluceanu, dar și grupul etnofolcloric „Plăieșii” de la Chișinău care timp de o oră le-au cântat gazdelor piese mai vechi și mai noi de folclor din zonă și de peste Prut.
Muzica de calitate a răsunat toată ziua și prima care a deschis hora a fost edilul comunei, Ana Buștihan, pe melodiile îndrăgitei interprete vasluiene Nadia Duluman. În horă s-au prins de la cei mici, până la cei mari și s-a dansat până seara.
Talentul tinerilor a fost răsplătit la concursul de muzică folk, la care înscrierile s-au făcut pe loc, în ordine: Eduard Tanislav, Matei Suciu, Casian Borșuc, Gianina Ciucanu, Maria Popovici, Matei Constantin Mihăilă, Cosmin Caia, grupul „Ecoul munților”, Ionuț Coșerariu, Ștefan Petrea, Eugenia Petrea, Simona Scutaru și Ioana Ciubotă. Juriul desemnat a trebuit să aleagă pe cei mai buni din cei mai buni interpreți și punctajele au ilustrat dificila misiune. Premiul I a fost acordat la doi tineri soliști, care au cântat foarte frumos și au impresionat audiența. În final, extrem de apropiați la punctaj, apreciați în unanimitate de juriu și de public, care i-au răsplătit cu aplauze îndelungi pentru piesele folk de mare forță pe care le-au interpretat, Eugenia Petrea și Ionuț Coșerariu au câștigat primul loc. Pe podium au urcat Matei Mihăilă – premiul II – și Cosmin Caia – premiul III, foarte aproape și ei, ca punctaje.
Prima seară de festival a continuat cu dans, muzică și voie bună, într-o atmosferă de sărbătoare din care nu putea lipsi un superb foc de artificii care i-a încântat pe toți cei care au rămas să petreacă până la sfârșit.
Duminică, 20 august, festivalul a continuat de la amiază și până în noapte. Pe scenă au urcat alți artiști cunoscuți localnicilor, dar și nume sonore ale cântecului popular și etnofolcloric: Radu Captari, interpret și compozitor ucrainean stabilit din 1997 în România, care a participat și la sponsorizarea acestei ediții a festivalului, ansamblul „Codrii Stânișoarei”, ansamblul „Răzeșii” din Tupilați, ansamblul „Floricică de la munte” de la Centrul pentru Cultură și Arte Neamț, trupa Nemuritorii și tineri interpreți din Grințieș și comune de pe Valea Muntelui.
Tradițiile au avut locul aparte și în a doua zi de festival. Copii și tineri din Grințieș și comunele învecinate, inclusiv de la Broșteni, s-au întrecut în concursul de costume populare. Juriul a avut de ales între candidați îmbrăcați în piese vechi, moștenite de generații și altele mai noi, dar toate foarte frumoase. Câștigători desemnați sunt: premiul I – Gabriela Cortez (Cotârgași, Broșteni), premiul II – Natalia Chirilă (Grințieș) și premiul III – Ana Cortez (Cotârgași).
A urmat concursul de muzică populară, unde s-au întrecut tineri artiști ai zonei, care anterior au și evoluat pe scenă. În final, premiul I a fost câștigat de Analisa Golianu, o voce care are toate șansele să facă o carieră strălucită în cântecul popular, premiul II a revenit Fraților Lupu și premiul III a fost acordat Sofiei Aflorei.
Spre după-amiază a venit rândul concursului de tras bușteni cu calul. Cei mai îndemânatici și harnici care s-au înscris au avut de parcurs o porțiune din drumul ce pornește de la Poiana lui Vasile cel Mare spre pădure, cu accent pe strunirea calului împovărat de buștenii pe care trebuia să-i tragă. Au câștigat echipajele care au reușit să tragă cei mai mulți bușteni, după cum urmează: Nicușor Topoliceanu și calul său Voicu – pe locul I, Mihai Tănasă și calul Rigo – locul II, Cosmin Caia și iapa sa Carina – locul III. După un parcurs plin de suspans, echipajul format din Răzvan Florea și iapa Dora s-au clasat pe locul IV.
Participanții la sărbătoare s-au bucurat în cele două zile de mâncăruri tradiționale și bucate alese. Miel în jântuit și balmoș, specialitățile pe care Valentin Gheorghiu, un localnic pasionat de a duce mai departe gastronomia locală, le face la fiecare ediție în ultimii ani, au atras ca un magnet pofticioșii și cunoscătorii, deopotrivă. N-a lipsit gulașul „împrumutat” de la vecinii din Harghita, mititeii, dar și preparate la grătar din carne de vită Angus, căutate de cei care vor să mănânce gustos și sănătos în același timp, toate stropite cu băuturi pe alese. Sucurile, porumbul fiert și vata de zahăr au fost deliciul copiilor, în vreme ce adulții au degustat din bogata ofertă de vinuri și nelipsita țuică specifică zonei de munte cu schinduc, merișoare, afine și ienupăr.
Cei care au dorit un suvenir de la „Festivalul haiducilor” Grințieș 2023 au avut de unde alege. O ofertă bogată te întâmpina chiar la intrarea în spațiul amenajat pentru festival, unde la standul localnicilor Pro Grințieș, alături de topoare, țapine, ii și bundițe, erau expuse câteva volume ale prof. dr. Daniel Dieaconu despre istorii locale și din ținutul Neamțului.
Din „Grădina lui Dan” te puteai aproviziona cu sucuri din mure și trandafiri, atent pregătite, cu și fără zahăr, prin presare la rece, cu dulcețuri de mure și de trandafir atent preparate astfel încât să se păstreze aroma naturală, dar și cu oțet de trandafir. Producătorul Dan Herciu a mărturisit că vinul de trandafir este piesa de rezistență a producției sale din acest an, prima după trei ani de când cultivă la Râșca această floare atât de parfumată și de benefică pentru sănătate, la capătul unei munci în care îmbină pasiunea cu răbdarea și atenția pentru calitate.
Ediția 2023 a „Festivalului haiducilor” Grințieș s-a încheiat cu un spectacol de excepție susținut de ansamblul „Floricică de la munte”, ce a culminat cu dansul tradițional în jurul imensului foc de tabără de la marginea Poienii lui Vasile cel Mare. S-au alăturat în dans și cântec participanții la această sărbătoare mult așteptată, care încheie vara în comunitatea situată între Munții Grințieșului și Munții Stânișoarei și anunță etapa culegerii roadelor muncii de peste an.
Să mai remarcăm că sărbătoarea tradițiilor, dedicată mai ales haiducilor Grințieșilor, aceste personaje cunoscute din vechime drept cetățeni care și-au asumat la acea vreme misiunea restabilirii echilibrului social, ei luând de la bogați pentru a-i ajuta pe sărmani și de aceea atât de iubiți și ocrotiți de comunitate, a fost o ediție reușită prin numărul mare de participanți și prin excelenta organizare.
Cristina IORDACHE
Imagini și montaj: Bogdan CĂLIAN