Primul punct gastronomic din zona Târgu-Neamț a fost inaugurat sâmbătă, 26 august, acasă la gospodarii Nuța și Ionică Olariu din satul Lunca, comuna Vânători-Neamț, pe strada Mitropolit Varlaam, la numărul 193. Am găsit-o pe doamna casei, unde altfel decât în bucătărie, supraveghind bucatele în așteptarea oaspeților, în timp ce nea Ionică, emoționat nevoie mare, își făcea de treabă prin foișorul în care urma să fie servită masa. Mai așeza o farfurie, o cană de lut, mai potrivea ceva, să fie totul perfect pentru musafiri!
Atmosfera rustică îți amintește de Ionică a lui Ștefan a Petrei Ciubotariu din “Amintirile” lui Creangă prin două portrete ale acestuia, atârnate pe pereții foișorului de lemn, cum altfel decât la furat cireșele mătușii Mărioara și dosind pupăza cea guralivă în desagă. Pe cele două mese potrivite pentru câte șase persoane așteaptă cuminți farfurii și căni de lut cu motive populare, alături de tacâmuri, pregătite pentru ospățul ce va începe în curând. Sticlele de palincă și afinată sunt deja pe mese pentru gustarea dinaintea borșului țărănesc.
Nea Ionică ne poftește să ne așezăm și așteaptă, cu nerăbdarea omului care nu are stare, obișnuit să muncească mereu, să-l chestionăm.
-Cum v-a venit ideea să faceți un punct gastronomic?
– Păi, copiii mei au fost cu ideea. Eu am trei fete, iar cea mare, Ionela și ginerele meu, Francesco Capuano au Pensiunea Atristrocratis în Târgu-Neamț și eu îi ajut mereu acolo. Prin peregrinările lor, au fost și la Cluj și la Sibiu, au dus fetele la școală, iar pe traseu au văzut așa ceva. Și mi-au zis: “Măi, tată, dar nu ar fi bine să faceți și voi așa ceva?”… Nu știam nimic, ne-am documentat, am căutat pe internet să vedem ce înseamnă, ce autorizații trebuie. Am înscris soția la cursuri, la Vatra Dornei, pentru bucătar punct gastronomic. Am apelat la cei de la DSV, a venit domnul Zugun și l-am rugat, i-am explicat ce vrem să facem, rugându-l să ne învețe cum trebuie să procedăm ca să fie legal, corect și bine. Aici nu era nimic, mai aveam un spațiu în spate unde am construit ceva, grup social aveam în casă. Trebuie separat pentru turist, afară, am făcut grup sanitar dotat cu tot ce trebuie. Și ne-am apucat de treabă.
-Și de când munciți la spațiul acesta?
-Din primăvară, de prin mai. A fost vremea cum a fost, muncitori nu găsești… intervine tanti Nuța.
-Am făcut foișorul acesta, eu și cu un vecin. Am balastieră, de dimineață până seara am muncit și am turnat placa de beton. Am făcut și în spate mai avem încă o cameră cum ni s-a cerut. A venit domnul de la DSV și nu i-a venit să creadă… Noi, ca să fim sinceri, aveam o temere: Dacă nu este ceea ce trebuie? Dar el a fost foarte impresionat, i-a plăcut, a văzut că totul este în regulă, am făcut tot ce trebuia și ne-a dat autorizația. Ne-am dus și noi la alții, am luat masa să vedem cum este servirea, care sunt prețurile și cum se face, conchide nea Ionică.
-Văd că aveți aici o capacitate de 12 locuri…
-Așa este legea, ne permite un număr limitat de persoane maxim 12 persoane, ne lămurește doamna casei. Servim începând de la ora 13:00 până seara la ora la care pleacă ultimul oaspete. Se face programare cu o zi înainte la numărul de telefon 0754.426. 849. Servim numai bucate tradiționale din bucătăria moldovenească, din Neamț, totul pregătit proaspăt numai din produse locale: tocănițe, sărmăluțe, borșurile moldovenilor – de găină, de vițel, de sfeclă, dresală, de perișoare, de fasole, de legume. Spre exemplu pentru astăzi am gătit o ciorbă de cocoș, o dresală, tocană de ied și sărmăluțe. Facem pui cu smântână, friptură de pui la ceaun, tochitură, friptură de porc la ceaun, varză cu carne, fasole cu ciolan, cu costiță afumată. La deserturi: alivancă, colțunași, clătite cu tot felul de dulcețuri, făcute de mine, cu zmeură din grădină, prăjitură cu fructe de sezon, cu căpșuni, caise, afine, depinde de sezon, plăcinte, cozonac. De toate, cam tot ce se gătește în Moldova și în Neamț, ne asigură tanti Nuța.
-Gătiți după ce comandă clientul?
– Nu, eu pregătesc un anumit meniu. Două feluri de ciorbă, două feluri doi, desert, să aibă omul de unde alege. În funcție de câte persoane îmi vin la masă. Și poate are și oaspetele o poftă, de exemplu vrea un grătar sau altceva. Principiul acestui punct gastronomic este că trebuie să gătesc numai cu produse locale, din gospodăria noastră sau de la alți producători locali. Nu pot să iau pui congelat de la Lidl sau din alt supermarket. Gătesc puiul sau găina mea din curte, lapte de la vaca mea, legume din grădină, pentru carnea de vită avem un producător la Poiana Teiului care are vite de Angus și de acolo ne aprovizionăm. Caș, urdă de la stăna din sat…
-În dimineața asta m-am dus la stână, ne spune nea Ionică. Lângă balastieră avem stână locală, la Vasile Urzică, Huștin îi zice lumea. Suntem de-o vârstă, prieteni, ne cunoaștem de copii. Și m-am dus la el mi-am luat caș, urdă proaspete și jintuit, zăr pentru dresală. Am vorbit de ieri, cu el, astăzi m-am dus și le-am luat. Servim și băuturi, tot așa producție proprie, eu fac afinată, am prieteni care vin la mine numai pentru țuica de prună. Am prieteni la Cotnari, am fost împreună la mare vara aceasta, care îmi dau Goldana de Cotnari, cea mai bună țuică, care este foarte apreciată și de cei din familie și de prieteni.
Toamna, pe lângă producția proprie de struguri mai cumpăr și fac un vin roze și un vin alb, foarte bune amândouă. Apă proaspătă de la fântâna din curte. Dacă cineva dorește îi putem oferi un spriț cu apă minerală rece, de la frigider.
-Când se strică vremea și vine frigul?
-Ne mutăm în casă, avem pregătită o cameră unde vom servi masa, tot așa pentru maxim 12 persoane, ne asigură nea Ionică.
Suntem întrerupți de preotul venit să binecuvânteze și să sfințească locul în care soții Olariu își vor primi oaspeții. Între timp, curtea s-a umplut de oaspeți care așteaptă să deguste bunătățile lui tanti Nuța. Și, să vă spun un secret: dresală mai bună ca aici nu am mâncat nicăieri!
Poftă bună!
Angela Croitoru