După știrea cu pacientul care s-ar fi sinucis, azi noapte, când s-ar fi aruncat de la etaj (amănunte aici), managerul Spitalului Municipal de Urgență Roman, dr. Maria Andrici a transmis un comunicat care se dorește a fi lămuritor și pe care vi-l prezentăm integral.
„Un pacient de 54 de ani din Roman, cu hepatită cronică toxică, având multiple prezentări în cadrul CPU, internat în cadrul Secției Medicină Internă din data de 14 August, fiind în sevraj etanolic, a reușit decontenționarea și a sărit pe geam de la etajul 1.
A fost anunțată poliția, se fac cercetări. În funcție de rezultatele anchetei, se vor lua măsuri.
Ca și măsuri imediate, vom reinstitui personalul cu privire la utilizarea sistemului de defenestrare.
Personalul tehnic va reverifica toate sistemele de antidefenestrare.
Pe viitor, când posturile vor fi deblocate, se vor face angajări de personal medico-sanitar și auxiliar”.
Având în vedere câțiva termeni folosiți aici, decontenționare sau defenestrare și antidefenestrare, încercăm câteva explicații. Contențiunea ar fi o metodă ce se aplică pacienților agitați, termenul având una din explicații în DEX ca „procedeu de stăpânire forțată a bolnavilor psihici agitați”. Decontenționarea înseamnă că pacientul s-a dezlegat. Defenestrarea se traduce ca fiind acțiunea de a te arunca pe geam. Așa încât, antidefenestrarea trebuie să fie orice acțiune care o împiedică pe cea amintită anterior.
C.I.