Miercuri, 16 august, se desfășoară prima probă scrisă, cea la limba și literatura română din cadrul bacalaureatului de toamnă. Sunt înscriși 656 de candidați din Neamț, din care 474 sunt din promoția curentă de absolvenți și 182 din anii anteriori, potrivit inspectorului școlar general adjunct Claudia Manuela Barna, președintele Comisiei județene de organizare a sesiunii a II-a de bacalaureat din Neamț. Examenele scrise vor fi susținute în cele 3 centre de la Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț, la Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman și la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț. Centrul zonal de evaluare este desemnat Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț.
Noutatea acestei sesiuni este aceea că evaluarea lucrărilor se va face digitalizat, la nivel național, după ce doi ani procedura a fost experimentată în județul Călărași. „Lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul de unde provin candidații, printr-un click”, a precizat ministrul Educației, Ligia Deca. „Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare, se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării”, a adăugat ministrul.
Procedura de derulare a corecturii digitalizate a fost transmisă în teritoriu de minister și asistenții desemnați au fost instruiți. „În județul Neamț sunt 120 de asistenți care vor aplica procedura. Este un număr dublu față de necesar și am decis ca toți să fie instruiți fiindcă este o procedură nouă și vreau, în calitate de președinte al Comisiei județene de oruganizare a bacalaureatului de toamnă, ca fiecare să știe ce are de făcut și să nu existe probleme. De la nivelul inspectoratului am asigurat scannerele, hârtia și tot ce este necesar pentru examen în așa fel încât să se desfășoare conform regulilor”, a mai precizat inspector școlar generala djunct Claudia Manuela Barna.
Candidații trebuie să ajungă mâine în sălile de examen între orele 7.30-8.30 și să aibă asuprra lor doar actul de identitate și instrumentele de scris. Porba scrisă durează 3 ore, începând de la ora 9 și timpul de lucru se calculează după ce și ultimul candidat și-a primit subiectele. O greșeală se corectează prin trasarea unei linii orizontale pe pasajul greșit. Nimeni nu poate părăsi sala mai devreme de o oră și jumătate de la distribuirea subiectelor. Examenul este supravegheat audio-video și orice fraudă sau tentativă de fraudă (deținerea sau folosirea dispozitivelor ce pot fi sursă de inspirație, copiuțe, etc) atrage eliminarea din examen, anularea tuturor probelor, candidatul respectiv neavând dreptul să mai susțină examenul timp de două sesiuni consecutive.
Joi, 17 august va avea loc proba scrisă obligatorie, la matematică sau la istorie și vineri, 18 august se desfășoară proba scrisă la alegere.
C.I.