Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) a lansat pe 8 august o petiţie online intitulată “Stopăm intenţia politicienilor de desfiinţare a serviciilor Salvamont prin ordonanţa austerităţii aplicată discreţionar!”. Intenţia este aceea de a aduna un minim de 3.000 de semnături. Până astăzi, 11 august, peste 900 de persoane au semnat deja petiţia. Aceasta a fost publicată şi pe contul oficial de socializare al Salvamont Neamţ.
“Aici şi-au găsit să facă economie, când un salvator clasa a III-a are un salariu de 2.400 de lei pe lună? Poate aude şi domnul Ciolacu şi domnul Ciucă şi domnul preşedinte. Ce să fac? Mă duc la căpşuni, la cules via în Italia, mă fac samsar în piaţă? Cum pot să-şi bată joc în aşa hal? Lucrăm şi sâmbăta şi duminica şi sărbătorile legale, iar orele suplimentare nu sunt plătite. E vina noastră că am muncit din pasiune şi din dragoste, fără să pretindem bani pentru orele suplimentare! 62% din toată povestea asta este în ministere, acolo e problema nu în judeţe. Sunt 300 de oameni angajaţi în 40 de servicii Salvamont. Ce reducere să mai faci?”, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.
Consiliul Naţional al Servicilor Publice Salvamont, în care Raul Papalicef deţine funcţia de vicepreşedinte, s-a întrunit pentru a dezbate situaţia şi a găsi soluţii. Totodată, Consiliul Director a Asociaţiei Naţionale a Salvamontiştilor din România a discutat situaţia. În urma acestor întruniri au fost făcute demersuri şi trimise memorii la Guvernul României, la Secretariatul Guvernului şi la Preşedinţia României, în care s-a explicat pe larg situaţia, argumentul principal fiind acela că în activitatea salvamontiştilor este vorba despre viaţa oamenilor. Raul Papalicef spune că, prin natura activităţii nu se poate pune problema organizării unor proteste, dar, în situaţia în care nu vor găsi înţelegere şi, în funcţie de răspunsurile pe care le vor primi la acele memorii, ultimul pas ar fi acela ca salvamontiştii să meargă cu autospecialele în faţa clădirii guvernului şi să lase opinia publică să vorbească pentru ei. Din punct de vedere sindical, petiţia online este prima măsură întreprinsă în spaţiul public.
Angela Croitoru