Programul de demonstrații anunțat pentru ziua de duminică a evenimentului ținut pe platoul Curții Domnești, între 18 și 20 august, s-a încadrat în programul anunțat (vezi aici ) și aici . Ziua de duminică a debutat – la o oră de caniculă ucigătoare – cu atelierul de lucru dedicat copiilor. Pe scurt, o fabrică de biscuiți. Participarea a însemnat, conform anticipării, 70 de copii care au prestat cu pasiune sub coordonarea lui Alex Cîrțu. În termeni publici curenți, este încadrat drept Chef; de fapt e maestru-de-maestru, chiar multilateral dezvoltat în domeniul său.
Inițial, s-au pregătit două cuptoare profesionale pentru coacerea biscuiților „compuși” de copii. Dat fiind interesul, au mișcat cu operativitate și făcând uz de relațiile personale, în special ale organizatorilor externi orașului-gazdă, au… împrumutat încă 4 instalații pentru a face față provocării.
Mai bine decât cuvintele grăiesc cele câteva fotografii de mai jos.
Programul special de seară l-a deschis demonstrația cu desertul promis de același Alex. S-a desfășurat, conform așteptărilor, sub dominația copiilor, adevărata bucurie și împlinire de inimă a ediției Urbea Food Fest 2023 de la Piatra-Neamț. Dincolo de unele nuanțe ușor impetuoase, erau curați, frumoși, cu priviri limpezi. (Nici vorbă de comparație cu sălbaticii care dau peste tine cu bicicletele și trotinetele alea demente sub nasul momâilor de la miliția locală a primăriei.)
Desertul ușor dezvoltat pe fond de turtiță Madeleine, originară din Lorena Franței, a devenit efervescent odată cu prezentarea în detaliu a fiecărui ingredient adăugat, a facerii unora dintre ele, plus etapele de combinare. Sosul dedicat, unul cu gust dulce, acru și sărat, va stârni cu siguranță amintiri gustative.
La închidere a urcat pe scenă un campion național, unul de proaspăt Top 10 mondial, discipol al lui Valentin Luca, fost campion mondial la flair bartending. Pe maestrul îndrumător îl știe o țară întreagă de la o spectaculoasă finală „Românii au talent” de acum vreo 10 ani. Discipolul, Narcis Dulgheriu, a uimit cu dexteritatea și stăpânirea mișcărilor acrobatice cu sticle, pahare și shakere.
În program a inclus provocarea deschisă publicului spectator de a recupera o sticlă aflată pe panta de cădere a zborului. Pe dosul palmei, pe antebraț sau cot. Alături de un tânăr localnic cu „antecendente” în domeniu, s-a evidențiat însuși Chef Alex.
Provocării i-a urmat repede oferta de combinații de băuturi, inclusiv fără urmă de alcool, spre deliciul galeriei de copii.
La finalul-finalului, Narcis Dulgheriu ne-a topit cu o surpriză de proporții. Stârnit fiind de Mesagerul de Neamț și conexiunile noastre, a acceptat cu drag și sinceritate să contribuie printr-un gest personalizat la promovarea Spart City. Fără bani, ca să fim înțeleși și să nu avem comentarii de la ăia care cântă în note afectuoase despre o aberantă organizație de management a naiba știe ce turism își închipuie via Primăria Piatra-Neamț & ha-haleșii din consiliul local .
Amănunte, cât de curând. Poate chiar mâine, să îl aplaudați pe scumpul Narcis, căruia a început să îi bată inima pentru Spart City.
Viorel COSMA