În urmă cu 21 de ani, doi tineri, Bogdan Chistol și Iuliana Găucan, plecau împreună să muncească în Italia. Câutându-și un loc de muncă stabil, Bogdan a aflat, la un moment dat, de la cea care avea să-i devină mai târziu cumnată, că o pizzerie caută să angajeze. Așa a ajuns Bogdan la pizzeria Mastro Titta din Italia, pe atunci la început de drum ca afacere, proprietarul acesteia atașându-se în scurt timp de el, astfel încât după un an era deja mâna lui dreaptă. Era o afacere mică cu doar 4 angajați, proprietarul muncind cot la cot cu ei, o pizzerie self-service, în care se servea doar take-away, pentru a se consuma acasă.
“Primul impact a fost negativ, nu mi-a plăcut deloc. Dar, din respect pentru cea care mi-a devenit apoi cumnată și ca să nu o fac de rușine cumva, pentru că ea mă recomandase, am rămas acolo. Ea mă prezentase drept o persoană serioasă, deci eu trebuia să fiu serios! Am stat cumva forțat, era mult de muncă, dar nu asta era problema, nu fugeam de muncă, simțeam eu că nu-mi place. Ulterior asta a devenit pasiunea vieții mele, a început să-mi placă foarte mult, m-am îndrăgostit de munca de pizzer. Banii nu erau prea mulți, dar, în timp am ajuns să fac de toate în firmă, de la curățat ciuperci și tăiat roșii și ceapă, până la mers la târguri de profil cu patronul. Ușor, ușor, patronul care era foarte pasionat de ceea ce făcea, serios și muncitor, a reușit să mă facă și pe mine să-mi placă și așa am ajuns să mă implic chiar mai mult decât el”, povestește Bogdan Chistol.
De la un mic take-away la un lanț de pizzerii
La început, la acea pizzerie se lucra în condiții ceva mai rudimentare. Nu existau încă echipamente și mare parte din munca pentru pizza artizanală se făcea manual. La târgurile la care au participat au aflat despre noutățile în materie, cuptoare mai performante, sisteme de menținut aluatul și așa a început să schimbe și italianul sistemul de lucru. La câteva luni după Bogdan a venit și Iuliana la același loc de muncă, tot după ce plecase un angajat. Lucrau ei doi, patronul și sora acestuia. După 3-4 ani, afacerea italianului a început să înflorească, au ajuns la 4 pizzerii și 28 de angajați, pornind de la o producție limitată într-un cuptor mic, pe lemne. Italianul a schimbat cuptorul, a investit într-un spațiu pentru depozitare alături unde a făcut și un laborator pentru producerea și menținerea aluatului. Apoi, rând pe rând, a cumpărat echipamente mai bune și alte spații.
“Tehnologia aluatului este, practic, cel mai important lucru într-o pizzerie, începând de la bobul de grâu, unde, pe ce fel de teren se coace, cum este recoltat și cum este procesat și transformat în făină, totul contează. Sunt foarte multe feluri de făină. Produsul finit diferă ca gust în funcție de făină, de cum menții aluatul, pentru cât timp, sunt foarte mulți factori care influențează. De acolo, la modul în care se coace, în ce fel de cuptor, cu ce fel de combustibil, totul este un lanț de care depinde gustul pe care pizza îl va avea la final”, povestește, cu o voce pasională, Bogdan Chistol.
Afacerea italianului cu care, între timp, a devenit bun prieten, a evoluat, a tot luat alte spații, i-au crescut și lui responsabilitățile la întreg lanțul. Răspundea de angajați, aproviziona toate pizzeriile și apoi lucra cot la cot cu angajații, pentru ca seara la 6 să intre în laborator și să ajute la producerea aluatului pentru a doua zi, până la ora unu spre dimineață. A doua zi, pe la 10 o lua de la capăt, lucrând așa o bună perioadă de timp fără nicio zi liberă.
Au locuit în primele luni la tatăl lui Bogdan, care era venit de mai mult timp în Italia, au pus ceva bani deoparte și s-au mutat cu chirie pe la sfârșitul anului 2002. Bogdan l-a însoțit pe patronul italian prin fabrici, unde li s-a explicat începând de la bobul de grâu până la lădițele pentru aluat și la produsul finit de ce ajunge să aibă o anumită calitate și un anumit gust. A învățat tot ce i-a fost necesar din experiența și munca în Italia.
De câteva ori Bogdan și patronul Italian au avut divergențe pe care nu credeau că le vor putea depăși, atunci pleca și lucra în altă parte, dar nu puteau sta supărați prea mult timp și revenea de fiecare dată la Mastro Titta. La un moment dat a plecat aproape un an, timp în care a lucrat pe un șantier de construcții dimineața și după-amiaza spăla mașini pentru un mic vânzător care dorea ca, zilnic, mașinile pe care urma să le scoată la vânzare să fie cât se poate de curate. După un an, s-a împăcat din nou cu italianul și a ajuns să lucreze la 3 locuri de muncă: dimineața pe șantier, după-amiaza la spălat mașini și seara la pizzerie. A rezistat așa mai bine de un an. Soția, care lucrase la o gelaterie între timp, s-a întors și ea, tot noaptea, ziua lucrând la înghețată.
Au rezistat așa până când a venit primul copil. La italieni pe atunci concediul de maternitate era de numai 3 luni, așa încât mama soacră a venit să stea cu copilul și ei au mers din nou la muncă. Pe șantier nu prea mai erau contracte, așa încât și-a reluat vechiul program, zi lumină la pizzeria italianului, până în 2013 când au revenit în țară.
2013: anul în care au decis să facă ceva în țara lor
După câteva discuții cu patronul său, într-o seară din 2013, Bogdan Chistol s-a întors acasă la soție și i-a spus, fără să stea prea mult pe gânduri: “Plecăm! ”. Câștigau destul de bine pe atunci în Italia, însă nu erau prea strângători din fire și au cheltuit aproape tot. În țară apucaseră să cumpere un teren și ridicaseră o casă până la centură, așa că s-au întors doar cu ce bani aveau în buzunar.
Casa din Italia pe care o închiriaseră goală la început era acum plină de lucrurile muncite de ei, pe care le-au împachetat să le ia cu ei. O lună de zile a durat să le trimită pe toate în țară. Și asta a fost! Momentul de cotitură în care au decis că, prin muncă, așa cum au făcut-o pentru pizzerul italian vor putea face și în țară ceva doar pentru ei. Doi tineri care au muncit foarte mult și nu au știut ce înseamnă un concediu, un week-end de distracție, au luat-o de la zero în Piatra-Neamț unde au închiriat un apartament și au intrat în afaceri.
Împreună cu o rudă au deschis pizzeria Donatello în zona Băii comunale din Piatra-Neamț, însă, după 8 luni, au realizat că nu era ceea ce își doreau cu adevărat. Atunci au decis că trebuie să lucreze separat și au început să caute un alt spațiu.
În luna mai 2014 au plecat de la Donatello și abia în august au găsit noul spațiu din zona gării. Fără experiență, plecați încă de copii în afară, le-a fost destul de greu să găsească oameni onești și să ia în piept tot ceea ce înseamnă să-ți faci propria firmă în România, umblătură după documente și aprobări. Norocul a făcut ca, într-o zi, să treacă chiar pe lângă spațiul actual de pe bulevardul Republicii. Fosta chiriașă, care încă mai era în spațiu, le-a explicat cine este proprietara, iar aceasta le-a spus că va da spațiu celui care îi dă primul banii cash. Într-o oră, Bogdan s-a întors cu banii și au încheiat contractul. Faptul că, într-o singură oră au găsit exact spațiul pe care îl doreau, după câteva luni de căutări, era un semn că cineva acolo sus veghează asupra lor.
După o lună au intrat efectiv în spațiu și au plecat în Italia după echipamente și după ingrediente, pentru că acolo cunoșteau furnizorii, erau ca la ei acasă și asta a fost. Încă o lună a durat achiziționarea echipamentelor și amenajarea spațiului. Din august, pe 12 decembrie 2014, au deschis noua pizzerie care era, de data aceasta, numai a lor și căreia, la rugămintea prietenului pizzer italian i-au pus numele tot “Mastro Titta”.
“Fostul meu patron a venit în România și a zis ok, mă bucur că-ți deschizi ceva în acest domeniu. Și ne-a spus că i-ar face plăcere să-i dăm același nume. Italienii țin foarte mult la tradiții. Am deschis cu marfă luată de la fostul patron din Italia pe datorie. Și în ziua de astăzi, tot cu ingrediente aduse de acolo lucrăm! Chiar săptămâna trecută a avut o problemă transportatorul cu care lucrez de obicei și m-am urcat în mașină și m-am dus eu, pentru că în Italia sunt ca la mine acasă, cunosc pe toată lumea”, rememorează Bogdan Chistol.
Pizzeria Mastro Titta din Piatra-Neamț – noua lor casă!
Ce puteau face altceva mai bine decât ceea ce știau: pizza după rețeta originală, italiană, la care clientul poate comanda exact ce ingrediente dorește. Pizza cu făină italiană, cu carne maturată italiană, faimosul prosciutto adus de la el de acasă, din Torino, cu toate ingredientele mai importante aduse direct de la sursă.
Încă din prima zi, de la deschidere, noua lor pizzerie a avut o mulțime de clienți, aplicând cu succes o strategie de marketing care a mers foarte bine. În ultima lună în care au lucrat la Donatello i-au anunțat pe toți clienții care le-au trecut pragul că ei se vor muta în altă parte și le-au cerut numerele de telefon pentru a-i putea contacta să-i anunțe prin sms unde pot fi găsiți cu același produs proaspăt și îmbietor: pizza italiană. Cu o zi înainte de a deschide, două fete au stat jumătate de zi și au trimis sms-uri la toți foștii clienți.
“Din prima zi a fost de parcă n-am fi plecat niciodată, pentru că de cum am deschis ușa am avut clienți ca și cum nu am fi închis. Și în ziua de azi avem mare parte dintre acești clienți și facem aceeași pizza pe care o facem de ani de zile, ceea ce pentru noi este o mândrie. Să faci ceea ce știi mai bine, acesta cred că este secretul ca să ai succes”, spune soția, Iuliana Găucan.
La început le-a fost foarte greu, în 5 oameni, să facă față comenzilor, în condițiile în care nu aveau toate echipamentele. Acum mai au o pizzerie în Roznov, deschisă de 3 ani și 30 de angajați, în afară de ei doi și continuă să lucreze cot la cot cu oamenii lor pentru că sunt pasionați de ceea ce fac.
Mastro Titta nu livrează la domiciliu, însă poți comanda prin telefon și să vii să-ți ridici comanda. Ceea ce este specific acestei pizzerii este faptul că, pe lângă produsele pe care le poți servi în pizzerie, ai și posibilitatea să comanzi să ți se facă pizza exact așa cum vrei tu, cu ce ingrediente dorești.
Pe viitor își doresc să-și extindă activitatea, unul dintre motive fiind acela că vor să creeze locuri de muncă pentru tineri, cărora să le insufle pasiunea pentru pizza, ca ei să rămână în țară și să nu mai plece după mirajul unei vieți mai bune printre străini.
Bogdan Chistol și Iuliana Găucan au demonstrat și demonstrează zilnic, prin pasiunea cu care își conduc afacerea, că dragostea de acasă, de țară nu se uită niciodată și că munca înnobilează cu adevărat omul și adaugă valoare în tot ceea ce faci. Tot ce au câștigat au reinvestit în aparatură și ingrediente pentru pizza de calitate cum spune italianul “Come a casa di mamma!”
Pizzeria are parcare proprie, se servește și la masă, se poate comanda și rezerva, se primesc comenzi și pentru zile aniversare, în special pentru copii sau pentru grupuri. Te așteaptă peste 30 de feluri de pizza sau o pizza așa cum o vrei tu! La fiecare 10 minute, în Piatra-Neamț sau la Roznov, o pizza italiană este scoasă aburindă din cuptor: cu prosciutto crudo, mozzarella, rucola, parmezan, cu ciuperci sau 3 feluri de brânzeturi, orice îți dorești!
Dacă încă nu ați gustat-o, mai aveți timp să comandați și să veniți să o ridicați la telefon: 0752/383.737 în Piatra-Neamț și 0756/474.872 pentru Roznov.
Angela CROITORU