Urbea Food Fest 2023 s-a încheiat, aprecierile măgulitoare curg din toate părțile. Evenimentul de street-food conceput de Asociația pentru Promovarea Industriei Ospitalității (APIO) și destinat orașelor mici și mijlocii din România, lansat anul trecut la noi, va fi invocat cu siguranță fix până la următoarea ediției. E chiar natural să comentezi și să te gândești ce surprize ne vor pregăti Florin Maxim de la APIO, Laurențiu Mâță de la Asociația Patronală de Food Truck din România (RoTruck) și mai ales ce note de eleganță va etala inimosul și energicul Robert Agarici, tot de la APIO.
Încheiam relatarea de ieri despre regalul din ultima zi cu o surpriză de proporții oferită de Narcis Dulgheriu, „prestatorul” care ne-a uimit cu dexteritatea și stăpânirea mișcărilor acrobatice cu sticle, pahare și shakere în recitalul de flair bartending.
Narcis, un tânăr elegant și rafinat, se prezintă sec drept cel mai recent produs competitiv al domeniului. S-a lansat acum 4 ani și în scurt timp a reușit să ajung la vârf, fiind campion național. Din martie, când a ieșit prima dată la un Campionat Mondial, face parte din Top 10 internațional. La competiții, e axat numai pe flair, partea de acrobație din spatele barului, dar face și mixologie din pasiune. Mixologia, a subliniat Narcis, dezvoltă băuturi noi și le livrează pe piață. Sunt create la competiții sau independent.
De loc este din Iași și s-a mutat în București de 4 ani, timp suficient pentru a spune: „Sunt de părere că în București moldovenii fac treabă. În orice domeniu, nu doar în bar”.
Colaborează cu Luca Valentin, care e și antrenorul lui. Mărturisește că de la el i se trage cariera: „Când l-am văzut la <<Românii au talent>>, în capul meu mi-am zis <<Mamăăă, asta vreau să fac!>>. După aia, în 2016, am avut ocazia să intru după bar, era în vacanța de vară, aveam nevoie de bani și mi-a plăcut din prima. După care am luat-o foarte în serios”.
Întrebat cât contează munca asiduă și cât poate adăuga sau suplini din componenta nativă, din înzestrare, a răspuns în felul următor: „Mai mult din ceea ce fac e prin muncă. E dobândit. Noi ne antrenăm undeva la 2-3 ore zilnic. Practic, devine nativ. Intră în memoria musculară și în creier. Poți să faci asta și la 3 dimineața dacă te trezește cineva. Încă un aspect, ai nevoie și de puțină dexteritate. Nu aș numi talent, eu cred că e dexteritate, e din cum s-a născut omul. Talentul mi se pare altceva”.
Revenind la secțiunea de mixologie, a mărturisit că a inventat un cocktail cu care a câștigat un concurs internațional în Sicilia. Parcă pentru a stârni pofta, a completat dintr-o suflare: „Ceva cu sirop de popcorn, cu gin, cu ananas. E de senzație. L-am prezentat recent și la Oradea și a prins super-bine. În București e destul de cunoscut, deci aștept invitația la Piatra-Neamț”.
Până la acea invitație, Mesagerul de Neamț i-a adresat alta, stârnindu-l să conceapă un cocktail identitar pentru oraș, cu recompensa de rigoare din partea nostră. „Cum să nu, îl fac și fără recompensă, de plăcere. Cu aromă de munte…”, a răspuns Narcis cu drag și sinceritate.
Pornind de la acest adevărat Smart Cocktail pentru Spart City, dacă tot e să facem treaba ălora de ne bruiază cu penibilul OMD, mai avem o surpriză. Am reluat tot noi – în această dimineață! – discuțiile cu magnificul Chef Giovanni (Ionuț Popa de la Il Viaggio – n.a.) pentru a inventa un meniu personalizat. Nu de alta, poate nu știați, dar în meniurile localurilor care contează din Oradea autenticului Bolojan există o secțiune care se cheamă „Numai în Oradea”.
Viorel COSMA
Notă: Articolele anterioare despre Urbea Food Fest 2023 pot fi citite, în ordine aici, aici și aici.