Duminică, 30 iulie, după tradiția locului, comunitatea Războienilor și-a sărbătorit, încă o dată, eroii căzuți în timpul marii bătălii de la 1476, dintre oastea Moldovei condusă de voievodul Ștefan cel Mare și cea a lui Mahomed II Cuceritorul. La evenimentul de duminică au participat mulți localnici dornici de a retrăi și a comemora momentele de acum mai bine de cinci secole. Manifestarea a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Războieni, în frunte cu primarul Sebastian Bogdan Țarălungă, cu sprijinul Consiliului Județean Neamț. Printre notabilitățile prezente s-au detașat col. Ovidiu Pădurariu, comandantul Batalionului 634 Infanterie Piatra Neamț, Daniel Harpa, liderul PSD Neamț, Ion Asaftei, președintele CJ Neamț, prefectul Adrian Vasile Niță, viceprimarul și consilieri locali ai comunei Războieni, alături de alți primari din câteva localități, dar și militari din unitatea pietreană și cadre militare în rezervă. Festivitățile au debutat cu o slujbă Te Deum, urmată de un ceremonial militar, cu depunere de coroane. La sfârșit, militarii prezenți au defilat cu drapelul unității. Sărbătoarea a continuat cu un spectacol de muzică și dansuri populare susținute de ansamblul „Floricică de la munte”, al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, dar și alte vedete: Margareta Clipa, Angela Rusu, Alexandru Brădățan, Grupul Folcloric „Răzeșii” Tupilați, Străjerii Cetății Neamț, din Târgu Neamț, Ignis Vultus Iași și alții. Totul a culminat cu un foc de artificii.
* Sebastian Bogdan ȚARĂLUNGĂ, primarul de Războieni: „Vă mulțumesc pentru bunăvoința cu care ați răspuns invitației de a participa la această manifestare astăzi, când comunitatea noastră comemorează peste jumătate de mileniu de la bătălia din 26 iulie 1476 dusă de oastea moldavă, condusă de marele voievod Ștefan III, contra oștirii otomane. 26 iulie 1476 este ziua care a pus comuna Războieni pe harta marilor fapte de vitejie ale moldovenilor din acea perioadă. În urmă cu patru zile, pe data de 26 iulie 2023 s-au împlinit 547 de ani de când însuși Mahomed II, cuceritorul Constantinopolului, venea să cucerească și aceste meleaguri, la comanda unei oștiri imense estimată între 90.000-150.000 luptători. Ajutat de oștenii lui Laiotă Basarab și de tătarii care se dădeau la jefuirea Moldovei, trecerea Dunării de către otomani, la jumătatea lui iunie, 1476 și înaintarea lor pe Valea Siretului, îl determină pe Ștefan cel Mare să-și stabilească tabăra chiar aici, pe aceste locuri, la un punct înalt pe valea pârâului Alb, un afluent al râului Moldova, unde se fortifică cu șanțuri și căruțe legate între ele, după modelul timpului. Așa se face că cea mai importantă bătălie a campaniei lui Mahomed II avea să aibă loc chiar aici, pe pământul pe care călcăm acum, sub care odihnesc osemintele celor care și-au găsit sfârșitul atunci”.
* col. Ovidiu PĂDURARIU: „Începând cu anul 2016 a devenit o tradiție ca în ultima duminică a lunii iulie, de Ziua Războienilor, militarii Batalionului 634 Infanterie Piatra Neamț să organizeze o ceremonie militară la monumentul dedicat eroilor de la Valea Albă, în urma luptelor din 26 iulie 1476. Batalionul 634 Infanterie din Piatra Neamț își desfășoară activitatea în cazarma fostului Regiment 15 Infanterie Războieni, așa cum se numea, inițial, Regimentul 15 Dorobanți, înființat în luna ianuarie 1877 în baza Decretului semnat de domnitorul Carol I. Regimentul 15 Dorobanți a participat activ la Războiul de Independență 1877-1878, în bătăliile de la Plevna, Rahova și Vidin, iar la 15 iunie 1891 Regimentul 15 Dorobanți a primit denumirea de Războieni”.
* Ion ASAFTEI: „Dragi consăteni, reprezint Consiliul Județean Neamț, instituție care sprijină organizarea acestei manifestări și care aduce în centrul atenției respectul pentru trecutul glorios al neamului nostru. Sărbătoarea de astăzi are o dublă semnificație, prima de respect și pioșenie pentru toți eroii acestui neam, de glorificare eternă pentru toți cei care s-au sacrificat pentru fiecare palmă de pământ românesc, pentru ca neamul nostru să se ridice deasupra nevoilor prin jertfa care va aduce dăinuire. Astfel, putem afirma cu tărie că suntem aici și existăm pentru că noi, românii avem icoane morale care ne-au jalonat prin faptele lor de vitejie. O asemenea icoană morală a fost voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt, care nu a permis nimănui să strice rânduielile Moldovei fără să fie pedepsit”.
* Adrian Vasile NIȚĂ: „Ne facem astăzi datoria de creștini și de români, pentru că, întâmpinând aceste două mari sărbători, a comunei Războieni și a acestui monument ridicat de militarii și ofițerii Regimentului 15 Războieni – Piatra Neamț, când se împlinesc 126 de ani de la ridicarea acestuia în memoria înaintașilor care s-au jertfit pe aceste locuri. Acum nu facem altceva decât să încărcăm de însemnătate acest loc plin de eroism care este Parcul cu tei. Este un monument deosebit, care a fost restaurat anul trecut prin grija domnului primar și a echipei pe care o conduce. Aici freamătă țărâna, pline de spiritele celor care au luptat și care au căzut și care ne-au insuflat și nouă valori precum dreptatea, libertatea, credința. De aceea, este cu atât mai important ca astăzi să le păstrăm recunoștința și să le aducem omagiu, să le cinstim memoria. Jertfa lor a fost răsplătită și astăzi trăim liberi și pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu”. (Rep.)