“Condu în siguranță, fii în siguranță!”
Mai mult de jumătate dintre cursanții Școlii de șoferi “Auto Diamond” au plecat cu permisul în buzunar de la examenul pentru aproape toate categoriile, însemnând A1, A2, A, B, C, CE, B96. O reușită în spatele căreia stă multă muncă, efortul întregii echipe de instructori, ore de pregătire suplimentare și un management axat pe grija pentru detalii și pregătire.
Cum a început totul? Mihai Stanciu a fost fascinat de pasiunea tatălui său pentru meseria de instructor auto: “Tatăl meu este instructor de 24 de ani, e o pasiune din familie transmisă mai departe. Eu sunt instructor de 10 ani. Când eram copil nu acordam mare atenție meseriei tatălui meu, până ce am crescut și am început să realizez că este interesant și mai ales important pentru societate. Atunci am început să îl privesc cu admirație pentru că era respectat și apreciat și simțeam chiar presiunea care venea din partea concurenței de pe piață. E un mod anume de a contribui pentru mai binele comunității, pentru generațiile viitoare. De la ideea aceasta am pornit acum 10 ani și am deschis prima școală, iar acum avem trei școli de șoferi în Piatra-Neamț și Bicaz. Pe viitor, ne vom orienta și spre celelalte orașe din județ”.
Dacă tatăl a lucrat pe un PFA, cu mașina proprie, în 2013 Mihai a luat decizia de a intra și el în acest domeniu de activitate. A studiat problema pe toate fațetele înainte de a înființa o firmă și a porni la drum, fără capital, dar cu pasiune și cu dorința de a-și ajunge tatăl și de a evolua. După ce își observase părintele profesând ani de zile, timp de un an a fost un fel de ucenic al său, notând cu grijă tot ceea ce i se părea necesar și important. A început să-i aducă tatălului său cursanți și, chiar de ziua lui, în noiembrie 2014, a semnat actele pentru propria societate.
Prima dezamăgire transformată într-un impuls
I-a mai trebuit încă un an pentru a obține toate avizele și autorizațiile necesare. O perioadă de timp a plătit pentru contracte de muncă, chirie și documente: “Când a venit autorizația, după un an întreg de așteptare, am vrut să băgăm firma în faliment, pentru că puținii bani pe care i-am avut erau deja cheltuiți, investiți, eram pe minus. Atunci am dat un reset, eu m-am angajat și am luat-o de la capăt, de pe minus, cu investițiile. Tot ce câștigam eu și tata investeam în firmă să reușim să o facem funcțională. După autorizare, am început să iau credite din bănci, an de an, cel puțin un credit pe an, pe care am reușit să le achităm. Am lucrat la început doar cu o Dacia Logan din 2007 și un Golf 4 Break de prin 2004. Asta se întâmpla în 2015. Anul următor am luat o Dacia Logan nouă pe credit, în 2017 am luat un Megan și un Clio, apoi am achiziționat camioane, motociclete și alte autoturisme”.
Fără să știe pe atunci, a aplicat una dintre legile lui Murphy în management: “Cel mai uşor mod de a face bani este să încetezi să îi mai pierzi”. Odată ce a început să investească, firma a început să atragă mai mulți cursanți și instructori. Parcul auto a ajuns acum la un nivel promițător: un camion cu remorcă, 6 autoturisme, din care două automate și 4 manuale și 3 motociclete care sunt folosite în mod constant pentru poligon, ședințe de traseu și examene. Anul viitor urmează să mai achiziționeze un alt camion automat și autoturisme de categoria B noi.
A trecut timpul, Mihai a bifat trei momente de cumpănă în care și-a spus că va renunța, cochetând cu ideea de a declara falimentul, dar de tot atâtea ori a readus firma pe linia de plutire și fiecare pas înapoi a însemnat mai mulți pași înainte, evoluție: “Cel mai greu am depășit blocajul din pandemie. Nu știam cum să gestionăm această situație, ca marea majoritate de altfel. Am crezut că, gata, am ajuns la final, dar am luat lucrurile pe rând și am reînviat și acum am ajuns să dublăm capitalul de atunci. Un alt imbold a venit din partea elevilor noștri, cu mulți dintre ei ne-am împrietenit, cu unii chiar ne-am înrudit. Ne ajutăm reciproc, avem relații de amiciție, am făcut afaceri împreună, s-au stabilit niște legături frumoase și interesante, am devenit o mică comunitate unită, frumoasă care s-a constituit pe baza acestei școli, a acestui brand – Auto Diamond – care este și autorizat OSIM”.
Evoluție și gânduri de viitor
De la doi oameni, el și tatăl, Mihai a ajuns acum la 10 angajați, alți doi sunt în curs de angajare, iar în anii ce vin echipa va tot crește. În următorii 5 ani, Mihai și-a propus ca, după investiții noi în parcul auto și în personal, să extindă cu puncte noi de lucru în celelalte orașe din județ, urmând să depășească granițele Neamțului. Ar fi un lucru firesc în evoluția firmei și în evoluția sa profesională și personală.
Rezultatele obținute în timp, adică sală și traseu luate din prima, plasează Școala de șoferi Auto Diamond în partea de sus a topului de profil, cu 48-49% procent de promovabilitate în ultimii doi ani. Anul acesta școala a ajuns la 400 de cursanți, ceea ce iarăși înseamnă dezvoltare și faptul că încrederea oamenilor este în creștere. Privit dintr-o perspectivă mai detaliată, acest clasament arată că 70% dintre absolvenții Auto Diamond au luat examenul de legislație din prima, însă o parte dintre ei au luat traseul după cea de-a doua încercare.
Perioada mai-septembrie este cea mai aglomerată din an, când avem încărcare de 150% capacitate, se lucrează cu motoarele turate la maxim, cum s-ar spune, tocmai de aici a apărut și necesitatea de a-și extinde activitatea din toate punctele de vedere ca și locații, număr de instructori și parc auto.
Fiecare cursant parcurge în minim 4 săptămâni cursul de legislație, cele de 30 de ore de conducere, care cumulează 300 de kilometri și ore suplimentare, în funcție de solicitări, pliat pe necesitatea și dorința elevului.
Instructorii auto cu care școala lucrează sunt experimentați, chiar dacă mare parte dintre ei sunt tineri, serioși, responsabili și, cireașa de pe tort, au simțul umorului dezvoltat și au șarm. Motto-ul școlii este “Condu în siguranță, fii în siguranță!”, iar misiunea întregii echipe este aceea de a crește gradul de responsabilitate a tuturor participanților la trafic, nu numai a conducătorilor auto.
Dacă încă te mai întrebi de ce ai opta pentru această școală atunci când îți dorești să iei permisul sau ai lipsit o perioadă din trafic și simți nevoia să-ți revizuiești cunoștințele și abilitățile de șofer, atunci mai adaugă: sedii în Piatra-Neamț și Bicaz, instructori care vorbesc pe limba ta și știu să te ghideze indiferent de nivelul de cunoștințe pe care îl sau nu îl ai, flotă completă, poți opta pentru un autoturism manual sau automat și, nu în ultimul rând, înscrierea și plata online, cu cardul și posibilitatea de a achita în rate.
“Înţelegem importanța libertății de a conduce la orice vârstă și, în special la cei mai tineri conducători auto, punem la dispoziția acestora toate condițiile de care au nevoie pentru a cunoaște tehnicile de conducere, legislația căreia vor trebui să se supună și să o aplice în momentul în care sunt în spatele volanului și să își aprofundeze experiența condusului. Putem fi găsiți pe 5-6 rețele de social-media, pe facebook-ul nostru suntem foarte activi, avem 8.000 de urmăritori. Suntem printre primele școli de șoferi din Piatra-Neamț ca procentaj, seriozitate, randament, instructori tineri, ca parc auto. Ne pliem pe necesitățile și dorințele fiecăruia în măsura în care se poate, promitem prin contract semnat cu bon fiscal pe întreaga valoare că vom face tot ce scrie acolo la capacitate maximă, iar cine nu este mulțumit primește banii înapoi. Ne-am dori ca tot mai mulți tineri de pe băncile școlilor să vină la noi, să vadă că suntem serioși, suntem alături de ei și gândim lucrurile pentru ei”, conchide Mihai.
Angela CROITORU