Membrii de sindicat Solidaritatea Neamț din cadrul Administrației Finanțelor Publice Neamț sunt singurii care au participat la greva de avertisment de astăzi, 22 august, conform programului stabilit anterior. Salariații au început protestul în birouri la ora 8.00 și apoi au coborât la parter, în zona ghișeelor, unde s-a lucrat. Carmen Ciurea, liderul Solidaritatea Neamț, declară că în acest moment calendarul protestelor față de „ordonanța Ciolacu” se menține și va continua cu greva generală din 24 august, cu o singură condiție.
„Proiectul de ordonanță de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare nu a fost publicat ieri, în dezbatere publică, așa cum au promis guvernanții, motiv pentru care noi, membri ai sindicatului Solidaritatea Neamț am respectat decizia luată la nivel național de organizare a grevei de avertisment astăzi, 22 august, între orele 8-10. Am coborât din birouri la ora 9, oră la care în București s-a desfășurat mitingul de protest, în fața Ministerului Finanțelor și am protestat pașnic. Activitatea instituției, mai ales pe partea de program cu publicul, nu a fost afectată. Solicitările noastre sunt aceleași, în perspectiva ordonanței care reduce venituri și posturi. Dar, astăzi, doi din liderii Solidaritatea – președintele Dorin Modure și vicepreședintele Dan Bucur – vor merge la negocieri și, în funcție de rezultate, așteptăm decizia privind calendarul protestelor. După cum știți, pe 24 august este programată greva generală, care va avea loc sau nu, funcție de ce se va negocia astăzi la Guvern. Poate între timp apare măcar proiectul ordonanței de urgență…. vom vedea ce urmează”, declară inspector Carmen Ciurea, liderul Solidaritatea Neamț, un sindicat care are 60 de membri în Neamț.
Cristian Aanei, liderul sindicatului Sed Lex din cadrul AJFP Neamț, organizație care are cei mai mulți membri în județ, a declarat că nu s-a participat la greva de avertisment de astăzi întrucât „patru din cele cinci federații sindicale naționale care activează în sistemul instituțional al Ministerului Finanțelor au decis amânarea protestelor”. Sindicatul Sed Lex face parte din Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, în vreme ce Solidaritatea este parte a Blocului Național Sindical.
Ultima variantă de proiect al ordonanței de reducere a cheltuielilor bugetare, după negocierile din timpul protestelor spontane de săptămâna trecută din țară și de la Ministerul Finanțelor (detalii aici), făcea referire, între altele, la desființarea posturilor vacante neocupate, la o nouă normare de personal potrivit căreia un serviciu ar urma să aibă minim 10 posturi, o direcție 20 de posturi și o direcție generală minim 40 de posturi și limitarea funcțiilor de conducere la 8% din totalul posturilor rămase și aprobate. Un alt punct al acestui draft prevedea ca voucherul de vacanță să ajungă la 1.600 lei și să fie acordat angajaților care au maxim 8.000 lei net venit de încadrare, față de 10.000 lei în prima variantă.
C.I.