Tinerii cu vârste de la 16 ani în sus, din Piatra Neamț, Roman și Târgu Neamț, care doresc să fie prietenii copiilor fără familie, se pot înscrie ca voluntari în programul „Ajungem MARI”, ajuns în al IX-lea an de implementare. Programul se derulează la nivel național și, la început de august 2023, începe perioada de înscriere pentru cei 30 de tineri din Neamț de care este nevoie pentru a lucra – benevol – doar 3 ore pe săptămână alături de cei 50 de copii instituționalizați în centrele din cele trei orașe. În cadrul programului, voluntarii au ca misiune să-i ajute la teme pe copii, să socializeze cu ei, să-i însoțească în activități cultural-educative, într-un cuvânt să le fie alături ca prieteni, în special.
Programul durează 8 luni, începând din 15 noiembrie 2023 și până în 30 iunie 2024. Înscrierea de face până la data de 1 octombrie AICI. „Cei înscriși vor trece ulterior printr-un proces iniţial de selecţie şi pregătire necesar pentru toţi cei care ajung să lucreze cu copiii instituţionalizaţi. Nu se dau teste de cultură generală, dar sunt etape menite să ajute în procesul de selecție a oamenilor potriviţi, care înţeleg angajamentul și sunt decişi să le fie alături copiilor pe termen lung. La finalul modulului, voluntarii pot alege să continue munca alături de copiii instituționalizați”, transmit inițiatorii acestui program, care se derulează în București și 24 de județe din țară. Scopul acestei activități este de a le oferi copiilor instituționalizați o viață cât mai apropiată de cea normală, acces la consiliere, modele care să-i inspire în viață.
„Am adunat în cei 9 ani peste 520.000 de ore de voluntariat pentru copiii din sistemul de protecție. Pentru noi, nu e doar un număr, ci șansa reală ca acești copii să aibă o viață mai bună. Am văzut copii care și-au descoperit pasiunea cu ajutorul voluntarilor, iar acum au transformat-o într-un job. Copii care au intrat la liceu sau la facultate cu note foarte bune, după ce fuseseră pe punctul de a nu trece clasa. Au învățat să aibă încredere în ei, doar pentru că cineva i-a ascultat, a stat de vorbă cu ei și i-a susținut. Avem copii care au ieșit din sistemul de protecție și au devenit ei înșiși voluntari. Pentru că au înțeles forța pe care o are acest „și tu poți” de a schimba viața unui copil mai puțin norocos. De la a fi abandonat la a fi parte dintr-o comunitate. Este datoria noastră să facem bine ca să fim bine”, declară Vivianda Nicolae, vicepreședinte „Ajungem MARI”.
C.I.