Concursurile de angajare de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț au dus la declanșarea celui mai mare scandal care a zguduit sistemul de sănătate din județ. Așa a apărut dosarul denumit generic „Mită la Ambulanță”, un dosar incredibil, ca fapte. Practic, un întreg concurs a fost trucat pentru că o rețea, în frunte cu fostul manager Dan Dorin Morenciu, secondat de asistenta șefă de la stația Piatra Neamț, Luminița Rozonschi, cea de la Târgu Neamț, Elena Preda, sau liderul de sindicat Gladior Andronache au luat șpagă la nivel de taxă de trecere a concursului. Totul s-a făcut ca și cum ar fi fost un lucru firesc să dai șpagă pentru a lucra la Ambulanță. Dosarul în întregul lui a fost spart în mai multe alte dosare, unii și-au recunoscut vina și au încheiat înțelegeri cu autoritățile, primind pedepse cu suspendare. După care și-au reluat activitatea, concursul nefiind anulat. În sutele de articole apărute pe subiect s-a vorbit prea puțin poate despre cei care nu au dat mită și au fost picați la examen în dauna celor care au cotizat. 6 bărbați care s-au înscris pentru posturi de șofer la concursul în discuție și au respinși la testare, au dat în judecată Serviciul de Ambulanță și Comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul SAJ. Magistrații de la Tribunalul Neamț au admis acțiunea, au dispus anularea rezultatelor finale și reluarea unei singure probe, interviul.
„Anulează rezultatele finale examen definitivare post şoferi autosanitară II- Soluţionare contestaţii 16.05.2022, înregistrat sub nr. 15441/16.05.2022, emis de Serviciul de Ambulanţă Neamţ. Anulează rezultatele finale examen post şoferi autosanitară II 13.05.2022, înregistrat sub nr. 15285 din 13.05.2022 emis de Serviciul de Ambulanţă Neamţ. Dispune reluarea examenului pentru ocuparea posturilor de şofer autosanitară II- pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care a ocupat fără concurs posturi de execuţie, pe perioadă determinată, în perioada stării de alertă sau a situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic şi anume de la etapa interviului”, conform instanței. Decizia nu este definitivă.
Cum s-a ajuns la proces
Totul a început acum mai bine de un an, în mai 2022, când Ambulanța Neamț a organizat un examen pentru ocuparea posturilor pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care a ocupat fără concurs posturi de execuţie, pe perioadă determinată, în timpul stării de alertă sanitară cauzată de Covid 19. Potrivit procedurii de organizare şi desfăşurare a examenului pentru personalul sanitar auxiliar-șoferi autosanitară II, trebuiau susținute două probe scrise. Prima a fost un chestionar de legislaţie rutieră, proba eliminatorie, unde era nevoie de minim 22 puncte. Urma o altă proba scrisă, rezolvarea unui test-grilă care conținea 50 de întrebări, din care 25 întrebări din tematica de prim ajutor şi 25 de întrebări de mecanică. Procedura stabilea că urma interviul ce avea ca și criterii de evaluare abilităţi şi cunoştinţe impuse de funcţie; capacitatea de analiză şi sinteză; motivaţia candidatului; comportamentul în situaţii de criză; iniţiativă şi creativitate. Mai era stabilit ca întrebările şi răspunsurile la interviu se fie înregistrate sau consemnate în scris în anexa la raportul final al examenului, întocmită de către secretarul comisiei de examen şi semnată de membrii acesteia şi de candidat. Cei nemulțumiți de rezultate puteau face contestație în termen de o zi lucrătoare de la data afişării rezultatului probei scrise şi al interviului. Pe 2 mai s-a anunțat și numărul posturilor de șofer scoase la concurs, 28. Prin Dispoziţia nr. 241/02.05.2022 a Ambulanței Neamț a fost numită comisia de concurs pentru personal sanitar auxiliar-șoferi autosanitară II, având următoarea componenţă: preşedinte-ing. Cucoș Ioan Ciprian, șef serviciu mişcare exploatare auto, membru; Rozoschi Luminița-asistent șef, membru; Cojocariu Lucian Georgian-asistent medical principal; secretar- ec. Elena Claudia Baicu-șef birou RUNOS. Din partea sindicatului a fost desemnat observator liderul de sindicat Gladior Andronache. După examen, din totalul candidaților înscriși, 6 au fost respinși. Este vorba de cei care ulterior s-au adresat instanței de judecată: M.C.D, I.V., M.G.A., I.G.V., D.M.C. și L.D.
Cum și-au motivat reclamanții acțiunea
Pe 16 mai, cei 6 au depus contestație împotriva rezultatelor obținute la interviu. A fost constituită o comise de soluționare a contestațiilor, din care făceau parte, între alții, Elena Preda, în calitate de membru. Au fost reverificate punctajele obținute la proba ce avusese loc pe 13 mai, dar toate contestațiile au fost respinse fiind păstrat punctajul obținut de fiecare din cei 6, respectiv sub limita de 60 de punte. În aceste condiții, cei respinși la interviu au deschis acțiune în instanță și au cerut anularea actului administrativ emis de Ambulanța Neamț, respectiv rezultatul la interviu. Motivele invocate au fost participarea în comisia de soluționare a contestațiilor a unui medic ce se afla în concediu de odihnă, omisiunea consemnării în scris a înregistrării audio a probei interviu, neîntocmirea unui barem de evaluare cu privire la proba interviului şi lipsa de obiectivitate a membrilor comisiei și reprezentanții legali ai Ambulanței Neamț. Acest din urmă argument a fost punctul forte ce a făcut ca magistrații să admită acțiunea reclamanților.
Sentință penală de condamnare a unor membri ai comisiei de examen, baza admiterii acțiunii civile
Așa stând lucrurile judecătorii care au soluționat plângerea celor 6 candidați pentru postul de șofer la Ambulanța Neamț, au analizat sentința penală a Tribunalului Neamț prin care doi membri ai comisiei de examen au fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție legate fix de concursul de angajare. Asistenta șefă de la stația din Piatra Neamț, Luminița Rozonschi, și liderul de sindicat Gladior Andronache, au primit câte 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.
„Analizând considerentele sentinţei penale din 25.11.2022 pronunţată de Tribunalul Neamț, în dosarul nr. 3961/103/2022, definitivă prin neapelare, instanţa de contencios achiesează la susţinerea reclamanţilor că pentru ocuparea posturilor de şofer autosanitară, examenul a avut un caracter formal, fiind săvârşite fraude, ceea ce a condus la condamnarea membrilor comisiei de concurs Rozoschi Maria Luminița şi Andronache Gladior”, relevant în ceea ce priveşte proba contestată în prezenta cauză fiind considerentul că „membrii comisiilor de examen i-au consiliat pe unii candidaţi în legătură cu posibilele subiecte la proba scrisă sau întrebări care le vor fi adresate la interviu, în vederea facilitării promovării examenului, iar la probele interviu membrii comisiilor de examinare au formulat întrebări cu un grad scăzut de dificultate, în cazul candidaţilor care trebuiau admişi, pentru a-i ajuta pe candidaţi să promoveze cu uşurinţă şi această probă”, conform Tribunalului Neamț.
S-a arătat cu Andronache a recunoscut că a luat bani de la doi candidați pentru ca aceștia să fie admiși. A fost luată în calcul și declarația lui Rozonschi prin care a recunoscut că i-a ajutat pe candidați, în sensul că le punea întrebări ajutătoare celor care trebuiau să fie admiși și adresând întrebări grele pentru cei care urmau a fi respinși.
Au fost încălcate principiile imparțialității și obiectivității
„În raport de aceste aspecte, instanţa de contencios administrativ apreciază că au fost încălcate principiile imparţialităţii şi obiectivităţii evaluării, ceea ce întemeiază susţinerea că procedura interviului (singura contestată în prezenta cauză) a depăşit limitele legalităţii, pârâtul exercitând de o manieră discreţionară prerogativa de evaluare a performanţelor individuale ale candidaţilor, ceea ce atrage nelegalitatea desfăşurării acestei etape. În condiţiile în care se reţine nelegalitatea procedurii de interviu prin fraudarea acesteia de către doi dintre membrii comisiei de evaluare, instanţa apreciază că nu poate fi validat actul emis de această comisie şi anume rezultatele finale examen post şoferi autosanitară II 13.05.2022, înregistrat sub nr. 15285 din 13.05.2022 emis de Serviciul de Ambulanţă Neamț”, au conchis judecătorii.
S-a stabilit că a fost întemeiată susţinerea celor 6 reclamanți conform căreia proba interviului a depăşit limitele legalităţii, iar Ambulanța a exercitat de o manieră discreţionară evaluarea performanţelor individuale ale candidaţilor, ceea ce a atras nelegalitatea desfăşurării acestei etape prin fraudare. Judecătorii au tras concluzia că în aceste condiții nu poate fi validat actul emis de comisie şi au dispus anularea examenului și reluarea interviului.
Gabi SOFRONIA