Pe o vreme superbă de toamnă și într-o atmosferă încântătoare, în satul Rediu a avut loc a VIII-a ediție a Zilei recoltei organizată duminică, 24 septembrie, de Primăria și Consiliul Local al comunei Bâra, cu ajutorul Consiliului Județean Neamț și a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. La acest mare eveniment local, totul a arătat superb, cu bucate tradiționale moldovenești, cu produse de sezon, cu standuri care de care mai atrăgătoare și îmbietoare, cu producători locali de toată lauda. Amfitrionul acestei manifestări a fost primarul Dănuț Petraru, care a dorit ca totul să se desfășoare la parametri maximi. Au fost organizate expoziții de utilaje agricole, de covoare specifice zonei, de goblenuri, dar și cu exponate zootehnice de toată frumusețea. Nu au lipsit nici peștii, care înotau, spre bucuria copiilor, într-un bazin anume pregătit pentru un asemenea moment. Manifestarea a debutat cu o scurtă slujbă de mulțumire, la care au participat preoții ortodocși și romano-catolic din comună.
Cu acest prilej, primarul Dănuț Petraru a declarat: ”Astăzi avem oaspeți de seamă în comuna noastră. Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a dat ocazia să ne întâlnim iarăși, fiind a VIII-a ediție a Zilei recoltei din comuna Bâra. De asemenea, mulțumesc tuturor pentru timpul acordat, salutându-i și pe cei care astăzi nu au putut veni la această manifestare a noastră, din diverse motive. Salut colegii primari prezenți, apoi pe domnul președinte Daniel Harpa, de la PSD, pe domnul președinte Ion Asaftei, al CJ Neamț, a consilierilor județeni și locali, mulțumindu-le pentru participarea la evenimentul de la noi din comună. Mulțumesc doamnei Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare Neamț, mai ales pentru tot sprijinul oferit de-a lungul timpului. Nu am voie să omit producătorii de la nivel local și care astăzi, ca și în anii trecuți, au onorat sărbătoarea inițiată de noi. De asemenea, celor care zilele trecute au muncit din greu pentru ca totul să arate așa cum trebuie. Mă refer la salariații primăriei, dar și la ceilalți oameni simpli care ne-au dat o mână de ajutor. Felicit, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de conviețuire rodnică, pe cele două familii Solomon și Capmare. Dvs, celor prezenți, vă doresc multă sănătate, să vă simțiți bine și să reveniți și în anii următori. Dumnezeu să vă dea tuturor multă sănătate și bucurie!”.
La Ziua recoltei din comuna Bâra au participat Daniel Vasilică Harpa – președintele PSD Neamț, Ion Asaftei – președinte al Consiliului Județean Neamț, Adrian Păduraru – vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, Carmen Nastasă – director al Centrului de Cultură și Arte ”Carmen Saeculare” Neamț, consilieri județeni și locali, dar și primarii megieși Mihai Cazamir (Boghicea) și Laurențiu Bebe Todireanu (Stănița), alături de mulți alții, oaspeți și gazde. Cu această ocazie, administrația locală a premiat două familii care au împlinit 50 de ani de căsnicie: Solomon Gheorghe și Niculina, Capmare Alișor și Maria. Pe scena spectacolului au concertat ansamblurile folclorice Comorile Neamțului, Floricică de la Munte, Brâul Roșu, Plăieșii (din Republica Moldova), Grupul vocal Sânzienele nemțene, Glance și alte tinere talente locale. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără și un frumos foc de artificii. (Rep.)
Fotografii:
File de istorie
Comuna Bâra a avut un statut aparte în zona de nord-est a fostului județ Roman, având în ultimii 150 de ani rang de plasă în mai multe rânduri. Din păcate, forța economică de astăzi, cu toate eforturile depuse de actuala administrație locală, nu se ridică la ceea ce s-ar fi așteptat locuitorii cu vremuri înainte de la această comunitate. Bâra are o istorie frumoasă, târgul de aici organizat până către mijlocul secolului trecut era punctul cel mai căutat din fostele ținuturi Roman, Cârligătura, Iași și Vaslui.
* 1864 – comună în plasa Siretul de Sus;
* 1865 – comună formată din satele Balomirești, Bâra și Negrești;
* 1875 – comună format din sub-satele Balomirești, Bâra, Boghicea, Ghidion, Nistrea, Slobozia, Târgu Bâra și Vadu Vejei;
* 1879 – comună formată din subsatele Balomirești, Bâra, Negrești și Târgu Bâra;
* 1886 – include Oțeleni și Sirețel;
* 1887 – comună formată din sub-satele Balomirești, Oțeleni, Satul Bâra și Târgul Bâra;
* 1885 – comună formată din sub-satele Balomirești, Bâra, Buruienești, Călugărița, Doljești, Rediul, Sagna și Vulpășești;
* 1896 – formată din sub-satele Balomirești, Oțeleni, Satul Bâra și Târgul Bâra;
* 1904 – comună în plasa Bâra;
* 1906 – comună în plasa siretul de Sus, include sub-satele Carol II și Călugărița – Negrești;
* 1908 – comună în plasa Miclăușeni;
* 1911 – comună în plasa Siretul de Sus;
*1925 – include și satul Rediul, dar pierde satul Balomirești;
* 1926 – comună în plasa Șcheia;
* 1929 – comună în plasa Roman Vodă, formată din subsatele Bâra, Boghicea, Buhonca, Buzdug, Călugărița – Negrești, Căușeni, Chicera, Cichirdic, Doljești, Fundul Poienii, Ghidion, Luțca, Nistrea, Oțeleni, Piscul Rusului, Poienile Oancei, Principele Carol, Rediul, Rotunda, Slobozia, Stănița, Tarnița, Todireni, Vadul Vejei, Vega – Clăcași și Vlădnicelele.
* 1931 – comună formată din subsatele Bâra, Călugărița – Negrești, Oțeleni, Principele Carol și Rediul;
* 1932 – comună în plasa Siret, dar piede satul Oțeleni;
* 1934 – comună în plasa I. Gh. Duca, în loc de Bâra;
* 1941 – comună în plasa Siret;
* 1942 – comună în plasa Bâra;
* 1950 – comună în praionul Roman, satul Nou, în loc de Principele Carol;
* 1968 – comună în județul Neamț, formată din subsatele Bâra, Boghicea, Căușeni, Negrești, Nistrea, Rediul și Slobozia;
* 2005 – pierde satele Boghicea, Căușeni, Slobozia și Nistria, formându-se comuna Boghicea.