Incertitudinea planează și asupra acestui început de an școlar, cel puțin în ce privește naveta elevilor. Teoretic, până la data de 4 septembrie ar trebui adoptată hotărârea de guvern privind transportul elevilor, în condițiile prevăzute în legea educației 198/2023. Teoretic, pentru că termenul 4 septembrie este stabilit în proiectul de ordin al Ministerului Educației privind adoptarea calendarului privind adoptarea actelor normative de aplicare a legii educației 198, care nu a fost încă adoptat.
În aceste condiții, ar trebui să fie valabil Ordinul ME 6376 din 8 decembrie 2022, care permite acordarea sumei forfetare în avans. Doar că elevii trebuie să facă cerere la școală până în data de 10 ale lunii curente, pentru avansul pe luna următoare. Cum noul an școlar începe în 11 septembrie, elevii navetiști care vor bani în avans ar fi trebuit să înregistreze cererea la școală până pe 10 august, iar școala ar trebui să acorde suma forfetară aferentă până pe 15 ale lunii – septembrie, în acest caz. Dar, luna august este de obicei luna concediilor de odihnă în învățământ, de vacanță pentru elevi, așa că lucrurile nu prea s-au mișcat. Cel puțin așa reiese din discuțiile avute cu doi directori de școală. „Anul trecut am putut da bani în avans de navetă în luna septembrie, acum nici nu știu dacă sunt bani acordați de la inspectoratul școlar. Contabila noastră este în conecdiu de boală, câteva zile și nu am pe cine întreba. Dar nici nu sunt înregistrate cereri de le elevi. Oricum, dacă sunt bani, noi în două-trei zile rezolvăm problema și le acordăm elevilor aceste sume în avans”, a declarat prof. Gheorghe Apetrei, directorul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț, școala cu cei mai mulți elevi navetiști din Neamț.
Despre o situație incertă acum, la început de septembrie, vorbește și prof. Brîndușa Andrei, directorul Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț: „În acest moment, ce știm, inclusiv la contabilitate, este că un proiect aflat în dezbatere publică modifică mult plata transportului, dar deocamdată nu a apărut forma finală. Pe vechiul ordin, ar trebui o alocare financiară. În plus, elevii nu au solicitat până acum avans pentru decontare pe luna septembrie, deci deocamdată nu avem nimic concret”.
În proiectul noului normativ se face referire la acordarea unei sume forfetare pentru elevii navetiști, dar aceasta s-ar acorda doar dacă acești elevi nu au transport public în localitatea respectivă. Transportul elevilor ar urma să fie gratuit prin intermediul serviciilor publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație, potrivit proiectului.
Rămâne de văzut ce clarificări vor fi în forma finală a normativului, criticat deja pe parte de circulație a datelor de identificare ale elevilor și de protejare a datelor lor personale.
C.I.