Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a dovedit, din nou, că are oameni valoroși, mereu în slujba binelui celor care au nevoie de ajutor, indiferent că vorbim de foc, inundații, viscol sau catastrofe de orice fel. În sprijinul acestor afirmații este faptul că un salvator din cadrul ISU Neamț a fost desemnat Pompierul de onoare al anului, distincție la nivel național acordată anual de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. După ce în 2022 un pompier nemțean a primit distincția de Salvatorul anului, în 2023 din cadrul aceleiași instituții a fost desemnat Pompierul anului. Distincția a fost oferită plutonierului adjutant Vasile Bogdan Pruncu din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț, pe 13 septembrie 2023, de Ziua Pompierilor, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la București, în prezența ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Plăcut surprins de titlul de „Pompierul de onoare al anului”, Bogdan Pruncu nu neagă faptul că și-ar fi dorit să se întâmple acest lucru, așa cum probabil speră orice pompier, dar susține că nu s-a așteptat, iar titlul îl onorează și îl obligă în același timp.
„Distincția care mi-a fost oferită reprezintă nu doar o recunoaștere a muncii mele, ci și o dovadă a sprijinului și încrederii acordate de conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Petrodava al Județului Neamț. Nu pot să nu subliniez că nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă nu aș fi avut toată susținerea dar și colaborarea colegilor mei, ei sunt a doua familie pentru mine. Ei au fost și sunt surse constante de ajutor în fiecare etapă a parcursului meu. Acesta distincție nu este doar o recunoaștere personală, ci și o responsabilitate. Mă obligă să continui să muncesc cu pasiune și dedicație și sunt hotărât să nu dezamăgesc și să răsplătesc încrederea acordată prin acțiuni concrete”, spune Bogdan Pruncu vizibil emoționat.
Recrutat din sursă externă
Empatia, seriozitatea, dăruirea și disponibilitatea sunt calitățile cele mai pregnante ale lui Bogdan Pruncu, atribute care l-au adus unde este acum și, mai ales, ce este acum, pompierul de onoare al anului. Sistemul militar i-a fost străin doar atât timp cât a fost copil, pentru că imediat după ce a pășit în viața de adult, a efectuat stagiul militar. Armata a făcut-o la jandarmi, iar acela a fost momentul de cotitură când și-a dat seama că viața cazonă i se potrivește. Și-a dorit să rămână, dar la acel moment nu a fost să fie. Chiar dacă i s-a oferit oportunitatea de a lucra în jandarmerie, nu a făcut acest pas. Ar fi trebuit să preia un post tocmai în localitatea Bumbeștiu-Jiu. Iar gândul de a lucra în județul Gorj, a fost insuportabil la acel moment al vieții lui.
„Eram tânăr, abia terminasem armata și gândul de a lucra așa departe de ai mei, de cei dragi, de familie, m-a făcut să renunț la acea oportunitate. Probabil așa a fost să fie, pentru că nu a durat mult și s-a ivit o nouă ocazie de a intra într-un sistem militarizat, dar acasă, la Piatra Neamț. În 2006 au fost scoase la concurs posturi la ISU Neamț, cu recrutare din sursă externă. Am zis că această șansă nu trebuie ratată, trebuie exploatată, am susținut examenul și acesta a fost începutul. În septembrie 2006 m-am angajat la ISU Neamț și aici am rămas. Mi-am dorit foarte mult, iar visul s-a împlinit. Am început la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț ca subofițer operativ principal, iar după ce am finalizat lunile de pregătire, pentru că eram din sursă externă, nu cu pregătire militară ca alți colegi, am ajuns pe ultima autospecială care pleca la intervenție, servant 4. Mi-am dorit foarte mult să avansez, știam că pot mai mult, dar atunci, la început, am fost ultimul servant pe ultima mașină care pleacă la intervenție. Aveam 21 de ani și acesta a fost începutul”, rememorează Bogdan Pruncu.
Ambițios și cu dorința de a ști și a face mai mult, nu a rămas mult timp în punctul de plecare în carieră, adică ultimul servant de pe ultima mașină. A străbătut toate etapele profesionale, iar acum este șef gardă intervenție stingere la Detașamentul de pompieri Piatra Neamț, gardă de intervenție care numără 52 de pompieri.
„Totul va fi bine”
De-a lungul timpului a participat la tot felul de misiuni, de la incendii devastatoare la accidente cumplite. Din tot ceea ce a făcut până acum, Bogdan Pruncu a învățat și învață în continuare.
„În unele cazuri este vorba de intervenții mai ușoare, iar altele sunt mai dificile, cu impact, uneori sunt imagini pe care nimeni nu-și dorește să le vadă, pe care nu vreau să le descriu. Dar la orice intervenție, la orice misiune, intervine adrenalina momentului și dorința de a face bine, de a ajuta. Apoi, când totul se termină, faci bilanțul, recapitulezi, derulezi și vezi ce se poate îmbunătăți. Din acest punct de vedere sunt cel mai mare critic al meu, iar eu consider că autocritica este constructivă. Dar în această meserie tot timpul intervii cu gândul că faci bine și ajuți și nu puține sunt momentele frumoase, de satisfacție și împlinire. Ca atunci când ajungi să salvezi un om chiar dacă acest lucru s-a întâmplat la limită. De exemplu, a fost un incendiu într-o garsonieră în Bicaz. Când am ajuns cu colegii mei ardea generalizat, cu flacără, în bucătărie, iar proprietarul era în dormitor. Am reușit să-l scoatem și l-am predat echipajelor de la ambulanță în viață, iar acest lucru înseamnă o împlinire”, spune Bogdan Pruncu.
Toate acțiunile, toată viața lui se desfășoară după un motto de la care nu abdică nici în cele mai grele momente: „Totul va fi bine”.
Susținerea familiei, cel mai important lucru
De când lucrează la ISU Neamț, Bogdan Pruncu s-a perfecționat continuu și are planuri mari pentru viitor. Între timp a finalizat studiile universitare, Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice București. Așa stând lucrurile nu este exclus ca în viitorul apropiat, care sună bine, să țintească mai sus și să devină ofițer. În tot ce face, spune că are susținerea necondiționată a familiei, soția Andreea Marusia, și a fiicei sale, Amalia Sofia, acum în vârstă de 6 ani și jumătate.
„Înainte să plec la festivitate, fiica mea mi-a strecurat în bagaj un bilet de care nu am știut. L-am găsit la București. Când am deschis bagajul și am văzut biletul acela „Te iubesc tati”, a fost un moment pe care nu-l pot descrie în cuvinte. Niște emoții pe care doar un părinte le poate trăi. Sunt foarte mândru de familia mea și mă bucur de sprijinul necondiționat și aprecierea lor, iar acest lucru îmi dă putere”, a mai adăugat pompierul de onoare al anului.
Inspirație pentru tânăra generație
Chiar dacă pentru Bogdan Pruncu obținerea titlului de pompier de onoare a anului este o reușită personală, aceasta se raportează strâns la instituția din care face parte, ISU Neamț.
„Este o onoare pentru noi faptul că avem o continuitate în ceea ce înseamnă acordarea acestor distincții la nivel național și îmi place să cred că este o reflectare a unei stări de fapt, practic discutăm de același inspectorat care timp de doi ani consecutivi reușește să puncteze două categorii distincte prin performanțe individuale. Anul trecut a fost titlul de Salvatorul anului, iar acum Pompierul anului. Dacă este să vedem efectiv modul de decernare, noi am făcut această analiză la nivel de inspectorat și ulterior, dintre toate propunerile primite la nivel de IGSU, cei doi colegi ai noștri au fost considerați ca fiind cei mai buni. Și asta arată că sunt sus, sunt foarte sus. Cred eu că ei sunt niște modele și Bogdan trebuie și este deja un mentor pentru colegii nou-veniți și atitudinea lui față de muncă, față de profesie, ne dorim să reușim să o generalizăm în toate subunitățile. Cred că deja suntem la un nivel foarte bun, dar prin astfel de modele reușim să stabilim un standard care ar trebui să fie atins de cât mai mulți dintre colegii noștri”, a declarat Ciprian Mitrea, șeful ISU Neamț.
Gabi SOFRONIA