Asociația Pro Grințieș, cu sprijinul Consiliului Județean Neamț, a inițiat proiectul „Ținutul Neamțului: munții cu legende și povești”, Domeniul Cultură, în cadrul proiectelor cu Finanţărilor Nerambursabile oferite de Consiliul Judeţean Neamţ, adăugând o contribuţie proprie. Scopul proiectului este promovarea judeţului Neamţ prin punerea în valoare a dimensiunii istorico-spirituale şi natural-geografice a munţilor Neamţului cu tot tezaurul de monumente istorice, etnografice, naturale, de folclor, mitologie şi istorie orală, prin intermediul unui manual pentru discipline opţionale (multidisciplinar) şi a unor ghiduri, studii, antologii şi harţi tematice prin implicarea elevilor şi profesorilor.
Asociaţia „Pro Grinţieş” este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi apolitică înfiinţată în 2009, având drept scop punerea în valoare atradiţiilor şi a patrimoniului cultural al regiunii regiunii şi conservarea mediului înconjurător. Activităţile asociaţiei sunt orientate spre iniţierea şi implementarea de proiecte în diferite domenii de interes cultural, educativ, comunitar, ecologic, colaborând cu instituţii, societăţi, fundaţii culturale, edituri, centre de cercetare.
Printre proiectele derulate sub auspiciile asociaţiei amintim: „Mănăstirea Pionul şi Palatul Cnejilor Cantacuzini”, în colaborare cu Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Regională şi Integrare Europeană al Universităţii din Bucureşti, 2009; „Mitologie şi creştinism la muntele Ceahlău”, cu sprijinul Direcţiei de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, 2010; „La hotarele Moldovei – pe urmele plăieşilor şi haiducilor – contribuţii la istoria Grinţieşului prin mărturii orale şi imagini”, 2012; „Itinerarii spirituale la muntele Ceahlău”, în parteneriat cu şcoli din regiune şi cu Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, 2012; “Pe urmele plăieşilor şi haiducilor – legendă, tradiţie şi istorie în munţii Neamţului”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, 2013, „Ranger Junior în Parcul Naţional Ceahlău”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, 2014; „Ranger Junior în Parcul Naţional Ceahlău”, cu sprijinul Mol România şi Fundaţia pentru Parteneriat, 2014; Muzeul de istorie şi etnografie „Olga Mavrocordat Sturdza”, cu sprijinul Ocolului Silvic Domeniul Hangu; „Poteci ale cunoaşterii – micii rangeri în parcurile naturale nemţene”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, 2015; colaborare cu Fundaţia „Pro Park” şi Direcţia de Administrare a Parcului Naţional Ceahlău pentru Tabăra „Ranger Junior în Parcul Naţional Retezat” a echipajului de elevi din Grinţieş „Floare de Colţ”; „Ranger Junior în Munţii Neamţului”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, 2016; 2017-2019 – „Festivalul Haiducilor Grinţieş”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ şi colaborarea Primăriei Grinţieş şi a Centrului de Cultură şi Artă „Carmen Saeculare”; 2020-2022 – „Festivalul Haiducilor Grinţieş”, cu sprijinul Primăriei Grinţieş şi a Ocolului Silvic Domeniul Hangu.
Într-o perioadă a globalizării, a europenizării, a deschiderii spre valorile Europei occidentale, o atenţie tot mai redusă este acordată identităţii locale. Istoria şi geografia locală, tradiţiile, legendele şi poveştile sunt, de multe ori, neglijate sau chiar uitate. Fiecare regiune are, din acest punct de vedere, o notă de autohtonitate, dată de trecutul ei, dar şi de prezent, iar locuitorii ei sunt rezultatul civilizaţiei în care s-au născut şi au trăit. Județul Neamț a fost din vechime parte importantă a istoriei Moldovei şi apoi României. Nu e de mirare că monumentele istorice sunt în număr mare, comemorative, ctitorii eclesiastice, opere de arhitectură laică sau religioasă, domnească, boierească sau ţărănească, case memoriale etc. De asemenea, Neamţul a fost înzestrat cu numeroase monumente ale naturii, multe aflate în areale ale parcurilor nemţene sau distingându-se în mijlocul unor peisaje comune. Multe dintre aceste monumente nu sunt bine cunoscute publicului larg, nu sunt îndeajuns de judicios valorificate, nici istoric, nici în ceea ce priveşte turismul antropico-istoric, nici în ceea ce înseamnă turismul cultural, de educaţie, ecumenic, festivalier, geografic. Elevii, care au în programa şcolară ore pentru aprofundare şi diversificare a cunoştinţelor, iar planul cadru prevede, la nivel gimnazial, o oră de opţional, aleg sau pot fi îndrumaţi de către profesori să aleagă, o temă generală, mai la îndemâna profesorilor din punct de vedere bibliografic, neglijându-se orizontul local: istoria, geografia, etnografia. Astfel se ajunge ca elevii să nu cunoască aspecte istorice din zona lor, monumente ale naturii, obiective turistice, tradiţii, legende sau poveşti. Un grup de profesori, coordonat de managerul de proiect, au iniţiat realizarea unui suport de curs şi a unei programe pentru o astfel de disciplină opţională la istorie, dar conţinând elemente de multidisciplinaritate: geografie, etnografie, religie, turism şi protecţia mediului. Această disciplină de studiu a fost predată în şcolile din comunele: Grinţieş, Ceahlău, Taşca, Bicaz, Pipirig, Crăcăoani şi Poiana Teiului, cu interes din partea copiilor. Prin acest proiect de cercetare şi editare se oferă elevilor manuale pentru această disciplină opţională (ce vizează multidisciplinaritatea), realizate de profesori cu experienţă, la care se adaugă contribuţia şi a altor profesori din şcolile partenere şi elevilor selectaţi în funcţie de aptitudini şi interes. Acest proiect propune elevilor şi profesorilor ca prin cercetarea lor să calce pe urmele sihaştrilor şi monahilor, pe urmele plăieşilor şi haiducilor, şi să ofere rezultatele muncilor colegilor, dar nu numai.
Prin acest proiect se doreşte implicarea profesorilor şi elevilor din şcolile nemţene în activităţi de identificare a monumentelor, de cercetare şi redactare a unor lucrări de istorie şi geografie locală. Monumentele vor fi inserate pe o hartă tematică ce va completa ghidul ce va fi realizat, necesar turismului cultural şi geografic, iar micro-monografiile vor deveni materiale documentare de mare importanţă pentru studiul orizontului local. Studiul realizat va fi rodul muncii echipei coordonate de geograful Iulian Săndulache, la care se vor adăuga fotografiile de epocă şi cărţile poştale ilustrate vechi din colecţii publice sau particulare, creându-se prin imagine o fericită punte între trecut şi prezent. Colectivul de cercetare este unul cu experienţă în studiul acestei regiuni prin lucrări academice (doctorate) sau de popularizare ştiinţifică (volume, albume, antologii) şi cu sprijinul elevilor şi profesorilor, printr-o laborioasă muncă de arhivă, de bibliotecă, dar şi de teren, va putea oferi un bogat material monografic, ştiinţific şi iconografic.