Bâlbele apărute în privința deschiderii noii creșe din cartierul Speranța ( vezi modul în care au fost pregătite și promovate HCL-urile pe subiect și anunțul triumfalist al viceprimarului municipiului Piatra Neamț, Marius Irimia, că va putea da în funcțiune Creșa din cartierul Speranța joi, 21 septembrie), par să se apropie de final și în curând creșa chiar va fi dată în folosință. Între timp, probabil, chiar și vicele s-a convins personal, fără a se mai lăsa influențat de diverse sugestii, că noua unitate de învățământ trebuie să fie acreditată de ARACIP mai întâi și abia apoi să-și poată deschide porțile, (detalii aici ).
Fără să insistăm prea mult, trebuie să spunem că situația era cunoscută anterior ședinței extraordinare din 20 septembrie a Consiliului Local, destinate clarificării statului juridic al Creșei „Lizuca și Patrocle” din Speranța. „Am discutat anterior că nu se poate solicita acreditarea ARACIP fără ca noua clădire din cartierul Speranța să nu aibă tot ce trebuie, inclusiv gard împrejmuitor, nu doar cazarmamentul necesar. Am transmis reprezentanților primăriei că imobilul trebuie pregătit adecvat și abia apoi demarată procedura de acreditare ARACIP, așa cum prevede legea”, declară șefa IȘJ Neamț.
Poate că din dorința primăriei de a rezolva măcar o parte din solicitările de înscriere a copiilor la creșă, lucrurile au fost grăbite.
Cert este că între timp s-a întocmit și transmis la ARACIP documentația necesară acreditării. „În acest moment lucrurile stau la modul următor: joi, 21 septembrie, deci după adoptarea hotărârilor de Consiliu Local privind Creșa din Speranța, s-a dat și avizul Inspectoratului Școlar Neamț prin decizie a consiliului de administrație. Tot ieri a venit la inspectorat domnul viceprimar Marius Irimia și cu reprezentantul legal al creșei și cu încă o doamnă, i-am consiliat încă o dată, am completat toate documentele necesare acreditării, apoi, împreună cu doamna inspector școlar Mariana Munteanu, care este reprezentantul ARACIP în teritoriu și cu doamna inspector școlar pentru educație timpurie Cristina Alungulesei s-a făcut o vizită în teren la creșa din Speranța. Tot ieri documentația de acreditare a fost transmisă la ARACIP, instituția poate decide să trimită sau nu echipa la Piatra Neamț, urmând apoi să fie anunțat rezultatul. În acest moment, tot ce ținea de Inspectoratul Școlar Neamț în legătură cu acreditarea creșei din Speranța s-a făcut”, a mai precizat șefa IȘJ Neamț vineri, 22 septembrie.
Mai spunem că situația creșei din Speranța s-a clarificat abia acum după ce în vară circa 80 de părinți din Piatra Neamț au făcut o petiție și au cerut ajutorul… Prefecturii Neamț fiindcă nu și-au putut înscrie copiii la creșă.
C.I.