Primarul Ioan Voaideș împreună cu echipa din Primăria Dămuc continuă implementarea proiectelor și pregătește o serie nouă pentru dezvoltare și condiții mai bune pentru toți locuitorii.
“Facem tot ceea ce ne stă în putere, accesăm fonduri europene acolo unde se poate, așteptăm deschiderea altor linii de finanțare și încercăm să ne pliem pe necesitățile oamenilor. Încă din primul an de mandat mi-am propus să câștig cât mai multe finanțări pentru a contribui la mai binele comunități. Sperăm ca și oamenii să aibă răbdare, să înțeleagă că nimic nu se poate face peste noapte și să aibă încredere că facem totul pentru ei”, spune Ioan Voaideș.
Proiecte noi pentru tehnologii IT moderne
Un proiect aflat în stadiul de pregătire a documentației este cel destinat realizării unei stații de autobuz smart cu bancă inteligentă, conexiune Wi-Fi pentru școală, dispensarul uman și cel veterinar, postul de poliție, dar și pentru iluminat LED modern în centrul comunei, cu telegestiune. A fost realizat Studiul de Fezabilitate și au fost obținute majoritatea avizelor, urmând să fie trimisă cererea de finanțare pe Planul Național de Redresare și Reziliență.
Un proiect AFIR, prin GAL Ceahlău, urmează să asigure echipamente IT și softuri educaționale pentru cei 270 de elevi din școli. Vor fi dotate unitățile de învățământ cu tablă interactivă, videoproiectoare, laptopuri și alte dotări IT de ultimă generație.
Cea mai importantă componentă în orice comunitate, pentru atragerea de investiţii şi turişti este, fără îndoială, infrastructura rutieră. În comuna Dămuc până acum au fost modernizate şi asfaltate, betonate sau balastate 85% din totalul drumurilor comunale.
A fost aprobată finanțarea pe Programul Național Anghel Saligny pentru asfaltarea drumului comunal cunoscut drept “Europeana” pe o porțiune de 8 km. Este un proiect ce va beneficia de o finanțare de 13,8 milioane de lei, la care mai sunt de depus unele clarificări cerute de Apele Române prin SGA Neamț, în legătură cu un jgheab ce mărginește drumul și pentru care mai sunt necesare calcule hidraulice.
Un alt drum comunal, cel din satul Asău, va fi asfaltat pe cei 4,5 km, prin Compania Națională de Investiții, cu o finanțare de peste 18,5 milioane lei. A fost realizată licitația pentru execuția lucrărilor, urmând să fie demarate în viitorul apropiat lucrările. Au mai apărut unele cerințe în plus, tot de la SGA Neamț, se cere realizarea unor ziduri în pământ, chiar dacă avizul a fost dat. Constructorul este firma Simion Construct, care a câștigat inclusiv contestațiile apărute la licitație, firmă cunoscută pentru rapiditatea cu care lucrează.
La Drumul Comunal Bățu urmează să fie făcută recepția lucrărilor, drumul a fost reabilitat şi modernizat prin turnarea unor plăci de beton, pe un tronson de 3,5 km. Au fost realizate rigolele, lucrările de consolidare şi gabioanele, totul printr-un proiect cu o finanţare totală de 500.000 de lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
Un alt drum important pentru comunitate este drumul comunal Mâţu, cu o lungime de 14 km, pe care s-au efectuat lucrări de balastare.
Toţi preşcolarii din comună vor avea aici condiţii mult mai bune pentru primii lor paşi în educaţie. Clădirea este finalizată, sunt realizate trei săli de clasă pentru tot atâtea grupe de preşcolari, o cancelarie pentru cadrele didactice, toalete moderne adaptate pentru micuţi şi toate condiţiile necesare. Clădirea este branşată la utilităţi, are încălzire proprie, tâmplărie PVC. În curând noua grădiniţă va deveni funcţională. Au mai rămas de achiziţionat doar dotările cu mobilier, materiale didactice și echipamente necesare pentru buna desfășurare a cursurilor pentru cei 300 de preșcolari din întreaga comună. Clădirea este spațioasă, luminoasă, sunt prevăzute spații pentru somnul de după-amiază al copiilor, pentru activități educative, dar și de joacă și relaxare şi cele destinate educatoarelor.
Alimentarea cu apă şi gazul metan
Pe partea de alimentare cu apă şi canalizare, primarul și-a propus să acceseze fonduri europene sau guvernamentale. Iniţial aceasta fusese gândită prin realizarea unei conducte principale, care să traverseze centrul comunei și de unde să se poată branșa celelalte gospodării de pe străzile adiacente. Acum, datorită conformaţiei terenului şi a surselor de apă viabile existente, executivul local a ajuns la concluzia că aceasta se poate realiza doar pe tronsoane separate.
Oamenii au acum sisteme proprii de alimentare cu apă, prin asocierea a 3-4 familii, care exploatează câte un izvor. Apa este de calitate și mai ales, gratuită. Aproximativ 90% dintre locuitorii din satul Dămuc, din centrul comunei, s-au racordat în regie proprie la astfel de izvoare. Au fost efectuate mai multe foraje, urmând să fie identificate surse viabile.
În acest proiect ar urma să fie realizată o alimentare cu apă şi canalizare pe o lungime de 12 km prin centrul comunei la care se vor mai adăuga şi străduţele adiacente. Dacă cererea de finanţare va fi aprobată în viitorul apropiat, studiile topografice, geodezice şi hidro sunt în pregătire.
Gazul metan este un proiect de durată, comuna Dămuc fiind în asociere cu Bicaz Chei şi Bicazu Ardelean într-un proiect mai amplu pentru care se încearcă găsirea unei soluţii de finanţare. Primăria Dămuc și-a acoperit partea de studii topografice și a obținut toate avizele, urmând să găsească o rezolvare pentru acoperirea părții de cofinanțare, atunci când va fi cazul.
Turismul începe să prindă contur prin cele patru pensiuni deja existente, o alta este ridicată la roşu şi există interes pentru alte construcţii din partea unor familii venite din alte zone ale judeţului şi din ţară care au cumpărat deja terenuri.
Soluţii pentru proiectele blocate şi muzeul satului
Piaţa agroalimentară a rămas la nivelul de 30% de realizare a construcţiei, deoarece constructorul nu mai lucrează solicitând sume mult mai mari pentru finalizare, pe fondul creşterii preţurilor la materialele de construcţii şi la manoperă. Primăria Dămuc a trimis mai multe somaţii firmei de construcţii, iar acum proiectul început acum patru ani, prin AFIR, depus de către GAL Ceahlău, este blocat. Iniţial, a fost gândită o clădire cu spaţii separate pentru vânzarea produselor agroalimentare, cu o clădire administrativă şi un amfiteatru pentru festivităţi şi alte activităţi în aer liber.
Primarul Ioan Voaideş a renunţat la acest proiect şi va căuta o altă soluţie pentru realizarea pieţei în viitorul apropiat, pentru că bugetul local nu poate suporta diferenţa semnificativă de finanţare.
O problemă dureroasă o reprezintă scăderea drastică a numărului de copii, acum în comună la nivel preşcolar-şcolar mai sunt doar 300 de elevi.
Proiectul pentru construirea unei noi școli la Huisurez, cu finanțare prin Compania Națională de Investiții nu mai poate fi finalizat în condiţiile în care numărul elevilor din zonă a scăzut vertiginos. Aşadar, pentru clădirea construită, racordată deja la utilități, trebuie găsită o altă destinaţie.
În clădirea vechii şcoli de lemn de la Huisurez, primarul Ioan Voaideş şi-a propus să realizeze un muzeu al satului, care să rămână mărturie pentru generaţiile care vin şi pentru turiştii din ţară şi străinătate care încep să vină în număr tot mai mare în comună.
Digitalizarea serviciilor primăriei, un deziderat
Primăria Dămuc se pregăteşte să le ofere servicii online cetățenilor comunei, astfel încât cererile adresate diferitelor direcții ale instituției să poată fi transmise prin internet și timpii de soluționare să fie reduși. De asemenea, în acest sistem digital va fi mult mai ușor pentru locuitorii comunei să-și achite taxele și impozitele locale.
Şcolile din comună vor intra şi ele în acel program complex de digitalizare, prin care elevii să poată beneficia de softuri educaționale moderne şi de tehnologii IT.
“Continuăm dezvoltarea comunei, ne batem pentru finanţări şi vreau să-i asigur pe toţi locuitorii comunei că uşa primăriei le este mereu deschisă, pentru orice problemă ne stă în putere mie, domnilor consilieri locali şi funcţionarilor din instituţie să o rezolvăm!”, spune primarul Ioan Voaideş.
Angela CROITORU