Îmbunătățirea calității vieții comunităților defavorizate din municipiul Piatra-Neamț este principalul obiectiv al Direcției de Asistență Socială, aplicând la nivel local măsurile de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor aflate în situaţie de risc social, persoanelor cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice. Paleta largă de servicii sociale asigură, prin promovarea principiilor de coeziune şi incluziune socială, dezvoltarea capacităților individuale și colective, astfel încât cei aflați în dificultate să depășească starea de dependență în care se află astăzi.
Munca unui asistent social este o activitate care necesită, pe lângă profesionalism, mult efort și implicare, punându-se accent pe particularitățile comportamentale ale fiecărei categorii de persoane care are nevoie de sprijin și îndrumare pentru a deveni un pilon de bază în societatea contemporană. Asigurarea accesului la educație al copiilor aflați în situație de vulnerabilitate, respectiv în pericol de separare de familie, coroborat cu riscul de abandon școlar, în vederea stimulării capacității cognitive, emoționale și sociale, este primul pas pentru incluziunea și responsabilizarea acestora.
Servicii socio-educaționale implementate cu succes în Piatra-Neamț
Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț a implementat, în perioada 25 mai 2020-24 august 2023, proiectul „Servicii socio-educaționale de prevenire a abandonului familial pentru copiii noștri”, Cod SMIS 129792, prin intermediul căruia s-au aplicat măsuri active în vederea depăşirii situaţiilor de risc pentru îmbunătățirea condiției a 210 copii din municipiul Piatra-Neamț. Obiectivul general al proiectului a avut drept scop creșterea accesului la servicii comunitare accesibile, durabile și de înaltă calitate pentru copiii proveniți din medii vulnerabile, care, din lipsuri materiale sunt predispuși abandonului familial și școlar.
Valoarea totală a proiectului a fost de 4.254.522,62 lei, din care 4.169.432,86 lei a reprezentat finanțare nerambursabilă din Fondul Social European, iar 85.089,76 lei a fost contribuția proprie. Timp de trei ani, sumele sus menționate au asigurat funcționarea corespunzătoare a Centrului de Sprijin și Asistență de Specialitate pentru Copii și a Centrului de Zi pentru Preșcolari Castani. Astfel, 210 copii de vârstă preșcolară și școlară, de pe raza municipiului Piatra-Neamț, aflați în risc au beneficiat de servicii sociale, educaționale și consiliere psihologică.
Fiecare dintre aceste activități a fost planificată conform planului personalizat de intervenție, activități care s-au desfășurat în două locații diferite ceea ce a permis echipei multidisplinare să își adapteze curricula în funcție de vârstă și de nevoile identificate.
Prin intermediul Centrului de Zi pentru Preșcolari Castani s-a asigurat accesul la educație pentru 30 copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, proveniți din medii defavorizate, în baza unui curriculum școlar corespunzător etapei preșcolare, avizat de Inspectoratul Școlar Județean Neamț.
Centrul de Sprijin și Asistență de Specialitate pentru Copii a asigurat cadrul logistic necesar desfășurării de activități educaționale de tip formal și non-formal, prin care, 60 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani să își dezvolte aptitudinile necesare pentru un stil de viață independent.
De asemenea, în ambele centre s-a desfășurat „Școala Părinților”, care a avut drept scop dezvoltarea abilităților parentale, precum și îmbunătățirea comunicării intrafamiliale, contribuind la prevenirea dependenței sociale și a comportamentelor deviante.
Prin implementarea proiectului „Servicii socio-educaționale de prevenire a abandonului familial pentru copiii noștri”, SMIS 129792, Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț a atins obiectivele propuse, și anume scoaterea din risc de abandon școlar și familial a 210 copii, proveniți din medii vulnerabile. Deoarece activitățile desfășurate în cele două centre s-au axat pe cei trei piloni esențiali privind stimularea capacității cognitive, emoționale și sociale ale copiilor, respectiv social, educațional și psihologic, rezultatele obținute au fost măsurate conform fișelor de încetare acordare servicii ca urmare a depășirii situației de risc. Pe lângă rezultatele obținute în mod direct asupra grupului țintă, au fost obținute și rezultate în mod indirect prin acordarea de servicii sociale și membrilor familiilor acestora.
Devotament și profesionalism în dezvoltarea serviciilor de asistență socială
Direcția de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț este instituția responsabilă atât cu aplicarea politicilor sociale naționale, cât și cu implementarea programelor proprii pentru prevenirea excluziunii persoanelor, grupurilor și comunităților vulnerabile, ocrotind integritatea psiho-socială și creșterea calității vieții a celor aflați în situație de risc.
Și pentru că realitatea socială este într-o continuă evoluție, asistentul social trebuie să adopte noi abordări și tehnici, astfel încât demersul de reintegrare socială să aibă succes la nivelul comunității în care își desfășoară activitatea. În acest sens, în perioada 1-3 septembrie, specialiștii Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț, au participat la cursul de formare privind accesarea fondurilor structurale și de coeziune cu finanțare nerambursabilă, organizat în baza parteneriatului încheiat cu ROMACT. Formarea personalului este esențială pentru identificarea nevoilor reale ale comunității locale, iar înțelegerea mecanismului de accesare a fondurilor puse la dispoziție pentru acordarea serviciilor sociale reprezință o oportunitate pentru dezvoltarea infrastructurii.
De asemenea, la finalul săptămânii trecute, o delegație a Direcției de Asistență Socială a municipiului Piatra-Neamț a participat la Congresul Național de Medicină Școlară, Universitară și Asistență Socială, organizat de Primăria municipiului Iași. La acest eveniment au participat profesioniști din domeniul asistenței sociale, din întreaga țară, eveniment la care directorul executiv al Direcției de Asistență Socială a fost nominalizat să prezinte exemple de bune practici, referitoare la perioada „2020-2023 – Trei ani de controverse în asistența socială”.