Cu o săptămână înainte de începerea noului an de învățământ unitățile școlare se află în plină activitate de pregătire a spațiilor și a logisticii specifice. Cele mai multe au pus la punct toate detaliile și așteaptă ca elevii să revină în bănci. În Piatra Neamț o problemă este la Școala Gimnazială nr. 2 din Piatra Neamț unde în acest an elevii vor învăța în două schimburi după ce încă din anul școlar trecut un corp de clădire a devenit nefuncțional după ce tavanul s-a prăbușit.
Orele de sport la această unitate școlară se vor desfășura pe terenul de sport clasic dar și pe un altul, sintetic, iar atunci când vremea nu va permite pregătirea în aer liber, orele vor fi adaptate pentru a fi ținute în săli de clasă. Directorul Stela Andrei a precizat că deși Primăria Piatra Neamț a promis să asigure o construcție tip balon pentru educația fizică a elevilor, promisiunea nu a fost onorată până la acest moment. La Școala nr. 2 sunt aproape 1.300 de elevi și un corp profesoral de 78 de persoane.
Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” este pregătit să-și primească cei aproximativ 1.300 de elevi în bănci.
La cămine ar fi o problemă după ce o jumătate din corpul unuia a fost afectat de ploi, fiind inundat. Acum se caută soluții pentru găsirea unei surse de finanțare astfel încât să poată fi găzduiți 150 de elevi, chiar dacă nu toți sunt de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”.
Cele 15 clase pe care le are Liceul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Piatra Neamț sunt în așteptarea elevilor. Aici sunt două clase de preșcolari, alte cinci clase sunt de învățământ primar, iar câte 4 clase sunt la gimnaziu și liceu, în total circa 320 de elevi. „La noi elevii vor învăța într-un singur schimb cu toții, de la preșcolari până la liceu. Clasele sunt pregătite, am făcut tot ce s-a putut, dar întotdeauna mai este câte ceva de făcut. Nu am avut posibilități de reabilitare, dar au fost verificări de la toți cei abilitați, inclusiv de la ISU și nu au fost probleme”, a spus directorul unității de învățământ, profesorul preot Constantin Bogdan. Cert este că unitatea de învățământ este inclusă în finanțarea PNRR câștigată de Primăria Piatra Neamț prin care se va face o reabilitare totală dar și vor fi asigurate și dotări tehnice.
(Gabi SOFRONIA, foto-video Bogdan CĂLIAN)
3 comentarii
Decat sa viseze cai verzi pe pereti(adica sa astepte constructia unei locatii de oricare natura ar fi ea) dna director ar fi trebuit sa ia masuri pt repararea tavanului respectiv ca totul sa decurga in continuare normal.Asa s-a creat o situatie dificila si pt parinti si pt copiii care vor invata in schimburi.Au plecat din aceasta cauza copii si invatatori/profesori la alte scoli.Asta se intampla cand esti numit pe alte criterii decat cel al competentei
Rusine pt conducerea scolii care nu poate gestiona o situatie relativ usoara.E mai simplu sa sufere copiii decat sa se rezolve situatia.Tipic pt invatamantul romanesc.Directori numiti pe relatii,nu pe competente.
Și elevii școlilor nr 8 și 5? Nebunia de pe lume…este joi și nu știm niciun detaliu…învață dimineața, dupa-amiaza, totul este un mister…