La 54 de ani de la trecerea în neființă a generalului Nicolae Dăscălescu, memoria sa a fost cinstită prin activități ce au aut loc pe 28 septembrie atât în Piatra Neamț cât și în comuna natată, Girov. Prima parte a acțiunii a avut loc în reședința de județ, fiind depusă o coroană la mormântul din Cimitirul Eroilor din Piatra Neamț.
Partea a doua a manifestării s-a desfășurat la Centrul Cultural din Girov unde, în prezența autorităților locale și a elevilor din comună, a avut loc evocarea personalității generalului. „Vrem să marcăm an de an acest eveniment așa cum se cuvine. Este nevoie să ne cinstim eroii și memoria lor și să nu uităm de generalul Nicolae Dăscălescu, Moș Culiță, așa cum era cunoscut aici, în localitatea natală. Nu trebuie să uităm nici de confratele său, consăteanul, colegul de școală, de viață, și cu un destin foarte apropit ca al generalului Dăscălescu, generalul Vasile Mitrea”, a spus în deschiderea manifestării colonelul în rezervă Cătălin Machedon, președintele filialei Neamț a Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Despre însemnătatea momentului a vorbit și Vasile Vânău, șeful Cercului Militar Piatra Neamț: „Elevilor prezenți aici vreau să le spun că generalul Dăscălescu a iubit școala, dar nu în primii ani, pentru că atunci când ajungea acasă arunca ghiozdanul și pleca la fotbal. A fost urmărit de mama sa care l-a dus la directorul școlii și i-a spus acestuia „depuneți toate eforturile astfel încât copilul meu să ajungă ministru”. Și a avut o carieră de excepție. O perioadă lungă de timp a mers 25 de kilometri zilnic din Căciulești până la Liceul „Petru Rareș” pentru a-și urma visul și a făcut meditații cu copiii mai mici pentru a strânge banii necesari pentru accederea la institutul militar”.
Generalul Nicolae Dăscălescu s-a născut la 16 iunie 1884 în Căciulești, Girov. Supranumit „generalul soldat” s-a remarcat prin acte de vitejie și prin grija avută de soldații de rând cărora le acorda o atenție deosebită. Deși a luptat pe frontul de vest și pe cel de est primind cele mai înalte distincții militare, a intrat în atenția regimului comunist fiind arestat pentru că nu ar fi predat în totalitate cotele agricole. A petrecut câțiva ani în închisoare, a fost judecat și mai apoi achitat. Generalul Nicolae Dăscălescu s-a stins in viață pe 26 septembrie 1969, la Piatra Neamț.
(G.S.)