În localitatea Poiana Largului, într-un peisaj de poveste, pe pajiștile Carpaților Orientali, un întreprinzător local cu inițiativă a fondat Fergus Farm, ferma de vite Black Angus. Carnea acestora este considerată a fi de cea mai înaltă calitate, nu conține colesterol și este deosebit de fragedă. „Scânteia” care a dus afacerea de la stadiul de vis la realitate, a fost în urmă cu aproape un deceniu într-o familie care se ocupa cu construcția caselor de lemn pentru străinătate. Cum produsele erau dorite în țări ca Franța, Austria sau Elveția, s-a ajuns ca Doru Pungă să vadă acolo ce înseamnă o afacere de acest fel. Nu a fost decât o chestiune de timp ca ideea să devină realitate și așa a apărut Fergus Farm.
„În 2010 am luat primele animale de Black Angus. Mai mult a fost o pasiune pentru că noi activam pe alte domenii, construcții din lemn. Dar de mici copii am fost înconjurați de animale, ne-au plăcut. Ne-am îndrăgostit de rasa asta și am luat primele animale. A fost vorba de gust, pe de o parte, dar pe de altă parte am avut în vedere și potențialul zonei care este enorm pentru a crește Black Angus în condiții naturale, bio. Și atunci am unit cele două lucruri, am zis că putem dezvolta folosind arealul natural al Văii Muntelui pentru a produce carne de Black Angus, o carne valoroasă. Deci putem îmbina potențialul genetic al animalului cu arealul zonei și cu bogăția de floră montană care duce la o carne cât mai valoroasă și mai calitativă. Am vrut să facem un lucru frumos și să producem o carne de calitate și la noi acasă, aici”, a spus Doru Pungă.
Ferma a plecat inițial de la un efectiv de 15 animale, iar în acest moment sunt în jur de 200 de capete. „Orice început este greu și a fost chiar foarte greu, mai greu decât ne-am așteptat pentru că zootehnia montană e solicitantă. Pe de o parte sunt animalele care trebuie îngrijite zilnic, iar pe de altă parte relieful montan e mai solicitant, accesul la animale, împrejmuirea lor. Totuși cred că merită. Aș puncta gustul cărnii și calitatea acesteia, e ceva specific zonei. Și acum, când am ajuns să procesăm și să vindem produse din Black Angus, am descoperit feedback-urile oamenilor. Sunt foarte mulțumiți de gustul specific al cărnii de Black Angus. Eu sunt convins că acest gust îl dă atât genetica cât și calitatea pășunatului, arealul, dar și aerul și apa curată din zona noastră și spun încă o dată că a meritat”.
O afacere de familie: administratorul este arhitect
Fergus Farm este o afacere de familie și aici lucrează atât Doru Pungă cât și soția sa, Emilia. Fiica cea mică, Teodora, este studentă în primul an la Psihologie, iar fiica cea mare, Iustina, este administratorul afacerii. Nu a urmat studii în domeniu ci unul ce pare departe de creșterea animalelor, arhitectura.
„După ce a terminat facultatea, Iustina s-a întors aici, la fermă, iar gândul nostru a fost și este să promovăm împreună produsele pe care le avem. Arhitectura și zootehnia se împacă foarte bine pentru că este vorba de promovarea fermei, este tot un concept de arhitectură. Ferma în sine și imaginea acesteia este, în final, un concept de arhitectură. Tot arealul și toată zona noastră este de fapt un brand, o imagine pe care noi am gândit-o de la început. Suntem mândri de calitatea cu care înaintăm pe piață și avem încredere în produsele noastre. Cine ajunge la noi, vede că toate construcțiile, tot ce avem aici este altfel decât într-o fermă normală. Nu sunt doar doar niște hale simple. Am ținut foarte mult la a crea un aspect și o stare de bine atunci când vii și vezi această fermă care trebuie să fie perfect integrată în arealul nostru. Arealul montan și zona noastră îți dau o stare de bine. Pe de altă parte, producția de carne aici este strâns legată de gust și calitate. Gustul cărnii unui animal crescut la câmpie este altul. Fânul, aerul, apa și tot ce e în zona de munte și la altitudinea noastră sunt altfel. Iar aceste lucruri, împreună, văzute de sus reprezintă un concept de imagine. De fapt este un concept de arhitectură foarte frumos”, mai spune Doru Pungă.
Carne cu etichetă bio
Acum ferma este în curs de certificare bio iar produsele corespund celor mai înalte standarde europene. În afară de halele de creștere a animalelor, compania deține și unul din cele mai moderne abatoare dar și stație de preparare din țara noastră. Dotările includ și utilaje pentru cultivarea și procesarea propriilor recolte astfel încât Fergus Farm funcționează într-un circuit închis. Animalele crescute aici pasc pe pășunile din zonă în cea mai mare parte a timpului, dar sunt hrănite și cu boabe de porumb, fân lucernă, făină, vitamine și apă proaspătă de munte. Pentru a păstra eticheta „BIO”, nu sunt folosiți hormoni, nici aditivi. Nu se folosesc nici antibiotice, caz în care produsele nu ar mai corespunde standardelor bio. Vitele Black Angus nu stau niciodată pe un singur câmp, atâta timp cât cresc sunt mutate de pe un teren pe altul, ceea ce dă solului și florei posibilitatea să se regenereze mai repede. Carnea de calitate, cu un grad mare de marmorare dar și cu frăgezimea specifică, se obține prin respectarea cu sfințenie a fiecărui pas din procesul de creștere a animalelor. Pentru a obține rețete personalizate cu procentaje prestabilite de plante și boabe de porumb tocat, fân, lucernă siloz, făină și vitamine, cei de la Fergus Farm colaborează cu un medic nutriționist.
„Tuturor celor care au un gând de a începe o afacere vreau să le transmit să aibă curaj, să meargă să facă lucrurile mai frumoase și mai bune pentru că noi, românii, putem să avem la noi acasă calitate și să trăim bine aici, în țara noastră. Eu am dorit întotdeauna să fim și noi mândri în țara noastră și să fim mândri că suntem români, să ne bucurăm de ceea ce avem noi în primul rând. Eu îi încurajez pe toți să încerce și vor găsi soluții. Sperăm să meargă lucrurile bine în continuare și vrem ca produsele noastre care sunt produse ecologice, bio, să fie cunoscute. Vrem ca produsele noastre să fie în primul rând sănătoase pentru toată lumea, să fie exact ce trebuie să mănânce oamenii și să fie apreciate. Și toți să se bucure că putem să le oferim ceva bun”, a mai adăugat Doru Pungă.
De la vânzarea la poarta fabricii, la vânzarea online
Cei care doresc să achiziționeze produsele bio marca Fergus Farm au la dispoziție mai multe alternative. Aceia care trec prin zonă pot achiziționa direct de la producător, la poarta fabricii. Ferma deține un magazin de desfacere de unde localnicii dar și orice trecător sau turist cu drum prin Poiana Largului poate achiziționa tot ce vrea din gama de carne proaspătă sau preparate. Și în Piatra Neamț, în Piața Centrală, este un magazin Fergus Farm și nu puțini sunt cei care îi trec pragul pentru a achiziționa produse de cea mai înaltă calitate. Cel de-al treilea punct de desfacere se află la aproximativ 5 kilometri de fermă, în localitatea Dreptu. Mai este și o altă posibilitate, accesibilă oricui are acces la internet. Cine nu are drum în zonă sau nu are timp să ajungă la piață sau la Poiana Largului, poate comanda produsele dorite de pe site-ul companiei.
„Suntem îndrăgostiți de munca noastră, eu mă bucur zilnic, chiar dacă poate uneori nu ai timp de odihnă. Chiar și așa mă bucur zilnic să văd animalele că sunt în regulă, că totul e bine. Și mă bucur iarăși când oamenii apreciază rezultatul muncii noastre, produsele pe care noi le facem. A avea această fermă a fost un vis, o atracție, o pasiune ca un magnet care te duce în direcția aia. Am mers atrași de dorința de a face ceva frumos. Noi am construit această fermă pe două direcții: una de dezvoltare și creștere și una de producție. Dar am ținut cont foarte mult și de imagine”, mai spune Doru Pungă.
Gabi SOFRONIA