Marea sărbătoare a comunei Pâncești, desfășurată duminică, 3 septembrie, a adunat în zona centrală mulți localnici, rudele acestora, invitați. Programul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de preoții din comună, urmată de un spectacol susținut de talentați tineri interpreți din comună, din alte localități ale județului, dar și invitați de marcă, promotori ai tradițiilor culturale ale Moldovei.
La nivelul oficialităților s-au remarcat de Alin Antochi, fostul deputat Viorel Stan, primarul Bogdan Duminică și alții.
Din paleta manifestărilor nu a lipsit premierea cuplurilor de aur, care au împlinit frumoasa vârstă de 50 de ani de căsnicie.
Dintre artiștii care au încântat publicul până seara târziu s-au numărat Călin Brătianu, Maia Anghel, Simona Manolache, Cornelia Ciobanu, Laurențiu Marian, Glance, dar și ansamblurile foloclorice Comorile Neamțului, Floricică de la Munte și formația Daniel Enache. Finalul manifestării a fost marcat de un superb foc de artificii. Pentru o comunitate mică precum cea de la Pâncești, o astfel de manifestare este un eveniment foarte important și care nu poate fi trecut cu vederea de cei care trăiesc pe aceste locuri. În ultimii ani, în această comună s-au derulat investiții importante, care au schimbat în bine viața de zi cu zi a localnicilor.
Constantin Augustin HOLMANU, primarul comunei Pâncești: ”Sărbătoarea de astăzi marchează două momente importante pentru întreaga comunitate. Mă refer la terminarea lucrărilor la rețelele de alimentare cu apă potabilă și cea de canalizare, dar și la modernizarea drumului comunal, cel care face legătura între județele Neamț și Iași, pe sectorul comunei noastre. Cu această ocazie, visul localnicilor, dar și a celor care tranzitează comuna, este împlinit. În prezent se lucrează la betonarea șanțurilor, urmând ca zilele viitoare să fie turnat și stratul doi, de uzură. Tot în acest an am dat în folosință și Dispensarul uman, obiectiv de investiții de mare importanță pentru sănătatea locuitorilor comunei. Încet, centrul localității își schimbă înfățișarea de la o zi la alta, iar în lunile următoare vom asista și la demararea altor investiții necesare comunității noastre. Una din acestea se referă la modernizarea Corpului 2 al Școlii Gimnaziale Vlad Dănulescu. Această lucrare încheie seria investițiilor dedicate unităților școlare din comună. Nu am uitat nici de baza sportivă din apropierea școlii, spațiu în care tinerii vor participa la diverse competiții, la orele de curs. Mai avem multe proiecte în plan, dar toate la timpul lor. Pentru noi au fost foarte importante marile lucrări de apă, canalizare și drumuri, care conferă întregii comunități un statut aparte. Chiar dacă suntem situați la capătul județului, feriți de privirile celor care tranzitează zona dintre ținuturile Vaslui și Neamț, cred că Pânceștiul și-a creionat deja un drum al său spre modernizarea infrastructurii și a instituțiilor locale. În viitor, curtea primăriei de astăzi va trece prin transformări importante, toate având rolul de a veni în sprijinul oamenilor. Mulțumesc celor care ne-au ajutat în aceste zile la organizarea Zilei comunei, în special salariaților primăriei noastre, în frunte cu domnul viceprimar”. (Rep.)
Scurt istoric
Un vechi act emis de cancelaria domnească a voievodului Iuga Ologu (1399-1400), fiul domnitorului Roman I Mușat, face referire la Pancova, așa cum era numit la acea vreme satul Pâncești, după numele Panco, cel care a fost urmaș al marelui boier Țiban, cu moșii situate între Prut și stânga râului Siret.
Iată ce consemnează documentul: ”Cu mila lui Dumnezău, noi, Iuga voievod, domnul Țării Moldovii, cu frații domnii mei, dumnealor Alecsandru și Bogdan. Înștiințări facem, pren aciastă carti a noastră, tuturor boierilor celor buni cui vor căuta spre dânsa ori cetindu-să o vor auzi, pentru acest adivărat sluga noastră Țiban, ce au slujit mai înainte întru sfinți odihnițâlor, părintelui nostru, lui Petru voievod și lui Roman Voievod, Ștefan voievod, dar acum ne slujești noauă, cu dreaptă și credincioasă slujbă. Deci, noi, văzând a lui ce dreaptă și credincioasă slujbă cătră noi, l-am miluit pre dânsul, cu deosăbită milă di i-am dat lui, în pământul nostru al Moldovii, două sate: un sat în Gârbovăți și altul pe Bârlad, în gura Crasnii. Iar hotarul acestui sat (…) din drum ce mergi în satul Pancova, apoi din drum, malul văilor, apoi în stejar, apoi de acolo sari la stânga, la strâmtura Gărbovățului la păr”.
Evoluția comunității Pâncești
* 1864 – comuna Pâncești – Deleni, nou înființată, situată în plasa Siretul de Sus, formată din satele Pâncești Răzeși, Pâncești Deleni, Pâncești Borș și Tălpălăi,
* 1871 – include și satul Pânceștii lui Onuță;
* 1875 – comună formată din satele Bumbi, Crăiești, Dealul Mărului, Patricheni, Pâncești Deleni, Pâncești Răzeși, Poienari, Poienița, Săcăleni, Tălpălăi și Zimbrul;
* 1875 – comună în plasa Mijlocul;
* 1887 – comună formată din satele Bumbi, Patricheni, Pâncești (unificat), Poienari, Săcăleni, Tălpălăi și Zimbrul;
* 1892 – comună în plasa Mijlocul, formată din satele Bumbi, Ciurea, Poienari, Holmul, Patricheni, Pâncești, Poinari, Poienița, Tălpălăi, Vovriești și Zimbrul;
* 1904 – comună în plasa Poienari, doar pentru câteva săptămâni;
* 1904 – comună în plasa Siretul de Sus;
* 1908 – comună în plasa Băcești, include satele Patricheni, Săcăleni, Pâncești, Crăiești;
* 1912 – comună în plasa Siretul de Sus;
* 1925 – comună desființată în baza legii 95 privind Unificarea Administrativă;
* 1931 – comună reînființată, cu satele Holm, Patricheni, Pâncești, Tălpălăi;
* 1934 – comună în plasa I. Gh. Duca;
* 1939 – comună desființată;
* 1943 – comună în plasa Bâra;
* 1945 – comună în plasa Băcești;
* 1950 – comună desființată;
* 1956 – comună în raionul Negrești – Vaslui;
* 1968 – comună desființată:
* 2004 – comună reînființată, prin Legea 84, în județul Neamț, formată din satele Patricheni, Tălpălăi, Ciurea, Holm și Pâncești.