Duminică, 27 august, de la orele amiezii și pe o vreme toridă mai puțin obișnuită, centrul comunei Pipirig a devenit neîncăpător pentru participanții la „Sărbătoare pe malul Ozanei”, manifestare dedicată Zilei comunei. Festivitățile s-au derulat, ca în fiecare an, pe scena amplasată lângă Primăria Pipirig. La ora 13 fix, ora anunțată în programul oficial, primarul Vasile Dorneanu a dat startul uneia din cele mai complexe manifestări de acest gen din zona Târgu Neamț. După imnul național a urmat o slujbă de Te-Deum oficiată de 7 din preoții comunității. Alături de primarul și consilierii locali ai comunei Pipirig, pe scenă au urcat oaspeții care au răspuns invitației, între care Adriana Petrariu, primarul comunei Vânători-Neamț, Narcis Rusu, primarul comunei Țibucani, cărora li s-a alăturat mai târziu și Daniel Harpa, primarul orașului Târgu Neamț.
În cuvântul său de început, primarul de Pipirig, profesorul de limba și literatura română Vasile Dorneanu s-a adresat întregii comunități: ”Oameni buni, astăzi este zi de sărbătoare în comuna noastră, este «Sărbătoare pe Valea Ozanei», așa cum sugestiv am denumit noi acest eveniment. Astăzi ne adunăm cu toții aici, în centrul civic al comunei Pipirig, pentru a ne sărbători pe noi, pipirigenii, pe noi cei care gândim, simțim, trăim și iubim această frumoasă localitate. Pipirig este nu doar o localitate frumoasă, ci și o localitate binecuvântată de Dumnezeu, mai ales prin acest aspect de cetate naturală, este o comună cu oameni vrednici și gospodari, este o comună într-o continuă, vizibilă și permanentă dezvoltare. Dar nu despre strategia de dezvoltare a comunei și despre numeroasele proiecte pe care le avem în implementare vom vorbi astăzi. Pentru că astăzi trebuie să lăsăm deoparte supărările, grijile, necazurile și să ne bucurăm cu toții că astăzi sunt alături de noi vecinii noștri, prietenii noștri, sunt alături de noi cei care s-au născut la Pipirig și își desfășoară activitatea în alte localități din țară și mai ales acum sunt veniți acasă concetățenii noștri care lucrează în străinătate. Cu toții suntem pipirigeni și cu toții trebuie să ne bucurăm în această zi. În ce mă privește, în calitate de primar al comunei Pipirig, vă asigur că îmi pun în slujba dumneavoastră toată energia, puterea, priceperea pentru ca, așa cum spuneam, comuna noastră să se dezvolte în continuu. Vreau să vă urez tuturor multă sănătate, în primul rând, să aveți pace și liniște sufletească, să aveți împliniri atât în plan personal, cât și profesional. La mulți ani tuturor pipirigenilor! La mulți ani Pipirig!”.
Localnici, fii ai comunei veniți la rude, dar și turiști, au luat parte la festivitate încă de la început și s-au bucurat împreună de momentele solemne, de felicitările din partea oaspeților, dar și de băuturile răcoritoare, dulciurile, fructele, mâncărurile tradiționale preparate la numeroasele standuri amplasate în preajma scenei. Într-o atmosferă de reală sărbătoare, întreținută de interpreți locali de muzică populară și ușoară, mesajul din partea oaspeților oficiali prezenți la eveniment a venit din partea primarului de Vânători-Neamț, Adriana Petrariu:
„Preacucernici părinți, stimate domnule primar, stimați domni consilieri locali, stimați colegi din primărie ai domnului primar de Pipirig, din câte se vede, căldura din sufletele celor de la Pipirig s-a transpus și în ziua de astăzi, o zi toridă. Să-i mulțumim bunului Dumnezeu că am ajuns după 4 ani de zile să reluăm aceste manifestări, aceste zile ale comunelor noastre și am ajuns sănătoși și-n această zi. Dați-mi voie să vă felicit stimate domnule primar, stimați domni consilieri, stimați locuitori ai comunei Pipirig pentru ziua de astăzi! Este ziua dumneavoastră și vă spun «La mulți ani!» și să dea bunul Dumnezeu să fiți sănătoși, cu putere, cu dragoste și să formați o echipă în jurul domnului primar, pentru că atât cei din Consiliul Local, cât și colegii din primărie dacă nu formăm o echipă, nu se vede nimic și, în același timp, îi dați putere domnului primar. Domnule primar, stimați locuitori ai comunei Pipirig, să vă dea bunul Dumnezeu putere, sănătate și multă înțelepciune!”.
De remarcat că a fost singurul cuvânt adresat de vreunul din invitați, în condițiile în care nu a fost prezentă nici o oficialitate de nivel județean, Prefectură sau Consiliu Județean.
Cele mai emoționante momente au fost, fără doar și poate, cele în care comunitatea și-a răsplătit oamenii de seamă. Alături de primarul Vasile Dorneanu, pe scenă a urcat soția sa, prof. Irina Dorneanu, directorul Liceului Tehnologic „Ion Creangă” Pipirig și împreună, cu sprijinul salariaților din primărie, au oficiat festivitatea de premiere a cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie, a elevilor cu rezultate bune în anul școlar trecut și – gest inedit, remarcabil, marcă a primarului de Pipirig – a familiilor cu nou-născuți, anul acesta doar 72 de familii fericite fiind în această ipostază, față de anul trecut. Cele 16 perechi de pipirigeni care au urcat pe scenă și au primit diplome, flori și o sumă de bani de la bugetul local în semn de apreciere pentru longevitate în căsătorie sunt: Neculai și Elena Baboi, Vasile și Viorica Balmuș, Teoctist și Olga Caia, Neculai și Ileana Coman, Ilie și Eva Creangă, Petru și Maria Iosub, Gheorghe și Vergina Negru, Ion și Maria Nistor, Alexandru și Viorica Popa, Ion și Maria Popa, Ioan și Viorica Prună, Vasile și Ioana Prună, Toader Viorel și Raveica Șutu, Neculai și Maria Țîrdea, Neculai și Varvara Ungureanu, Costică și Viorica Vrînceanu. La final, cu toții au ciocnit o cupă de șampanie cu edilul comunei și soția acestuia, în aplauzele publicului.
Câte o coroniță, diplomă și o recompensă bănească din buget au primit și 8 elevi cu note bune la evaluarea națională, la bacalaureat, la concursurile și olimpiadele școlare: Vasile Andrei Rahău, Alexandra Creangă, Andreea Petrica Ștefan, Eugen Ioan Văleanu, Adina Nicoleta Pelin, Carmina Boca, Mirela Miaută și Mihaela Gabor.
Pe scenă au urcat și câțiva meșteri populari din comună, premiați pentru eforturile fiecăruia de a continua și a duce mai departe bogăția culturală și tradițiile unice ale portului popular din zonă: Marinica Todici, cea care face costume populare ce ajung la festivaluri naționale și internaționale, Neculai Dolhescu, meșter specializat în bundițe, mai tânărul sculptor Dănuț Popa.
Muzica populară și folk a răsunat până târziu, în noapte. La sărbătoarea pipirigenilor s-au alăturat artiști locali, dar și interpreți îndrăgiți și renumiți: Carmen Apetrei, Delia-Maria Armenici, Ștefania Gabor, Daria-Georgiana Baboi, Anastasia Pintilei, Parascheva Pintilie, Analisa Golianu, frații Nicolas și Mario Lupu, Ștefan Țîrdea, Maria Bulai, Denisa Bîrsanu, Teodora Butnaru, Neculai Gavriliu, Andra-Ema-Denis Ilie, Extreme Family, Georgiana Chirilă, Ionela Șutu, Dănuț Negrei, Laurențiu Rîșcanu, dar și Manuela Gurău, Margareta Clipa, Simona Nae și Anda Adam.
Hora s-a încins alături de ansamblurile folclorice „Dor vânătorean”, ”Floricică de la munte”, ”Ștefan vodă” (Căpriana-Republica Moldova).
Sărbătoarea s-a încheiat cu un frumos foc de artificii, de care s-au bucurat toți cei care au rămas până târziu la Ziua comunei Pipirig.
Cristina IORDACHE