Duminică, 3 septembrie, baza sportivă de lângă primăria locală a fost locul unde s-a desfășurat a XVI-a ediție a Zilei comunei Răucești. Organizatorii – primarul Dumitru Bălăjel, membrii Consiliului Local și salariații primăriei s-au întrecut în a crea o ambianță cu adevărat sărbătorească dedicată comunității lor. Totul a fost la superlativ, potrivit tradiției locale și mai ales a temei din acest an, „Sărbătorim românește”.
Atmosfera a fost una aparte, mulți localnici au participat și s-au bucurat de cele pregătite pentru un asemenea eveniment. Debutul manifestărilor s-a consumat pe scenă, prin slujba oficiată de soborul preoților comunității. De remarcat faptul că toți slujitorii bisericii, prezenți sau absenți la sărbătoarea comunei, au primit distincții din partea administrației publice locale.
A urmat premierea familiilor care au împlinit onorabila vârstă de 50 de ani de căsătorie: Ilie și Emilia Zaharia, Vasile și Aurica Bobric, Vasile și Eleonora Grigoraș, Gheorghe și Ana Vasiliu, Gheorghe și Safta Apostoae, Ion și Elena Apostoae, Ioan și Maria Istrate, Ilie și Elena Ionică, Ilie și Elena Iftode, Vasile și Maria Voina, Vasile și Georgeta Pantea, Vasile și Maria Humă, Gavril și Maria Maftei, Ion și Catinca Sava, Petrea și Natalia Apostol, Vasile și Dorina Băhneanu, Simion și Cristina Tolontan.
În continuare, pe scenă au evoluat artiști cunoscuți și îndrăgiți localnicilor: Fanfara comunei Răucești, grupul Mlădițe de folclor, Codruța Filip, Gabriela Ujică, Simona Manolache-Ciuntea, Sânziana Oșlobanu-Maxim, Vasilică Urzică, Alexandru Brădățan și Andreea Hăisan, Antonio Pican, Randi, Formația Azur, What-s Up, Ansamblul Floricică de la Munte.
În incinta noului teren de sport acoperit, din apropierea stadionului local, a fost organizată o expoziție de produse agricole locale, dar și una cu vechi aparate radio ale unui colecționar local.
Seara, la finalul manifestărilor, cei prezenți s-au delectat cu un frumos foc de artificii.
Dumitru BĂLĂJEL, primarul comunei Răucești: „După slujba de mulțumire adresată Celui din înalturi, iată că, după o lungă perioadă, apărută din cauza pandemiei, când nu ne-am putut întâlni, astăzi a rânduit bunul Dumnezeu ca să ne vedem. Vă mărturisesc că vă iubesc și vă prețuiesc, cred că veți avea încredere în noi, echipa Primăriei Răucești, dar și a membrilor Consiliului Local cărora le mulțumesc din tot sufletul pentru realizările de până acum, dar și pentru organizarea acestei manifestări. Au fost zile de foc, au fost zile când veneam dimineața și plecam noaptea pentru ca totul să se desfășoare conform celor programate. În fond, Ziua comunei nu este o acțiune oarecare, ci una care reprezintă întreaga comunitate. Locuitorii trebuie să înțeleagă că echipa primăriei se ocupă cu mare atenție de tot ce înseamnă sistem investițional și uman pe aceste locuri. Toate eforturile noastre sunt îndreptate spre o țintă clară: un loc pe podiumul investițional al județului. Anii care vor urma vor aduce schimbări majore în comună, investițiile ce vor fi implementate alăturându-se celor deja realizate. La mulți ani tuturor, sănătate și multe bucurii!”. (Rep.)
File de istorie
Situată la ”un galop de cal bine hrănit de Târgul de la Neamțu”, comuna Răucești este una dintre cele mai puternice și mai bine închegate unități administrativ-teritoriale din partea nord – estică a județului.
Așezările sunt bine gospodărite, cu multe locuințe care amintesc de arhitectura tradițională moldovenească, administrația publică locală îngrijindu-se să atragă investiții importante pentru întreaga comunitate.
Despre comuna înființată în 1864, cele mai interesante și mai vechi date au fost incluse în Dicționarul geografic al județului Neamț, autor D.D. Gheorghiu, lucrare apărută în 1890, în care este prezentată astfel:
”Reucești, comună rurală în marginea dinspre Nord-Est a plășii de Sus-Mijlocul, pe teritoriul ce se întinde către Apusul Moldovei, până în ramurile răsăritene a munților Helăuca (marginile județului Suceava), cum și pe podișele și delurile ce se întind între cursul p. Râșca spre Sud; megieșindu-se spre Apus cu com. Vânătorii -Nemțului, spre Sud cu o parte din pământurile aceleeași comune și moșia Grași, spre Vest cu com. Păstrăveni, iar spre Nord cu hotarul dintre jud. Suceava, care desparte comuna de moșiile Drăgușeni, Sârbi, Săveșci și Brusturii, prin a treia parte a p. Râșca.
Este formată din cătunele: Reucești, Muntenii, Aprodul Purice, Oglinzi și Lingurari pe o suprafață 2.834 hect. 0,4 arii (2.486 fălci), dintre cari 2.185,5 fălci luminiș (adică locuri de arătură, imașuri) și 300,5 fălci pădure, cu o populație de 2.508 suflete, sau 527 capi de familie (2.303 sufl. au fost prezenți, 5 absenți din comună la facerea recensământului populației), dintre cari: 1.168 bărbați, 1.140 femei; după stare civilă: 1.249 necăsătoriți, 929 căsătoriți, 129 văduvi, 1 devorsat, 46 nevolnici, toți români de baștină, în mare parte răzeși).
Dintre locuitorii împroprietăriți în 1864, sunt astăzi: 135 cari încă trăesc și-și stăpânesc încă singuri locurile lor; 183 ce stăpânesc locurile, ca urmași ai celor împroprietăriți; dintre locuitorii împroprietăriți 1.878 sunt: 157 cari trăesc; 157 cari au moștenit pământul de la cei împroprietăriți și 64 de inși cari de și cultivatori de pământ și însurați, însă n-au nici un fel de priprietate, precum și prevelegiul de a moșteni ceva pe urma legiuiților lor părinți.
Locuitorii se îndeletnicesc cu agricultura și creșterea vitelor.
Agricultura se face pe o întindere de 1.828 hect. Și anume: 180 hectare grâu; 525 hectare oves; 133 hectare secară; 116 hectare hrișcă; 775 hectare porumb; 100 hectare orz.
În această comună se află: 3 biserici, dinre care 1 în stare bună, 1 în stare de reparat și 1 (construcție nouă) zidită de către locuitori, cu 4 preoți și 6 eclisiarci; venitul fonciar anual al pământurilor bisericești se urcă la suma de 1.592 lei; o școală cu un învățător plătit de către stat; 2 mori de apă (aproape în ruină); o școală cu un învățător plătit de comună.
Numerul contribuabililor: 450”.
Cronologie
* 1864 – comuna în Plasa de Sus, formată din satele Oglinzi, Răucești și Sârbi;
* 1871 – include și ss Lebedea și Munteni;
* 1873 – comună formată din ss Ghebeni, Lebedea, Munteni, Oglinzi, Rădeni, Răucești, Sârbi, Suseni și Trofinești;
* 1875 – comună desființată;
* 1889 – comună care include și ss Aprodul Purice;
* 1892 – comună în Plasa de Sus, formată din satele Aprodul Purice, Oglinzi și Răucești;
* 1896 – comună în Plasa de Sus;
* 1897 – include și ss Lingurari și Munteni;
* 1904 – comună în plasa Oglinzi,
* 1908 – comună în plasa Neamț;
* 1912 – comună în plasa Cetatea Neamțului;
* 1924 – include și satul Munteni;
* 1929 – comună desființată în acel an, prin decret;
* 1931 – comună reînființată în plasa Cetatea Neamțului;
* 1942 – comună în plasa Târgu Neamț;
* 1950 – comună în raionul Târgu Neamț, include și satele Săvești, Sărbi și Ungheni;
* 1954 – comună care include și satele Răuceștii de Jos și Răuceștii de Sus;
* 1956 – pierde satele Răuceștii de Jos și Răuceștii de Sus;
* 1968 – comună formată din satele Răuceșlti, Oglinzi, Săvești și Ungheni.