A fost nevoie ca cinci persoane să moară în exploziile ce au avut loc, sâmbătă, 26 august, la stația GPL din Crevedia, județul Dâmbovița pentru ca autoritățile să se gândească să controleze toate stațiile GPL din țară. În Neamț controlul este în derulare, dar primele date sunt îngrijorătoare.
Controalele au avut loc în perioada 29 august – 6 septembrie, în baza unor ordine la nivel național, la stațiile GPL (tip SKID – destinate alimentării autovehiculelor- nr.).
Evident, cele găsite de echipele de control sunt nereguli considerate grave de vreme ce, din 31 de firme de profil verificate la 19 s-a dispus suspendarea activității stațiilor GPL. Dintre acestea 17 stații sunt din Roman, Bârgăuani, Ion Creangă, Valea Ursului, Săbăoani, Doljești, Gherăești, Făurei, Poienari, Bira, Trifești, Secuieni și Horia, măsura fiind luată din cauza lipsei sau expirării certificatelor de examinare pentru instalații în mediu potențial exploziv. Pe perioada suspendării firmele au de luat măsuri cu termene de remediere.
O stație din Piatra Neamț, cea din apropierea UPU al Spitalului Județean Neamț și a centrului medical Biomedica (despre care Mesagerul de Neamț a scris aici) a fost penalizată pentru nerespectarea distanțelor față de clădirile învecinate – s-a dispus măsura opririi stației SKID și golirea acesteia. O altă stație din comuna Horia a fost penalizată pentru nerespectarea distanțelor față de clădirile învecinate și s-au dispus aceleași măsuri: oprirea stației SKID și golirea acesteia. 8 mijloace de transport care transportă combustibil GPL au fost controlate în trafic.
Rezultatele controlului, pe lângă stațiile GPL cu activitatea suspendată, potrivit comunicatului prefectului de Neamț: “Au fost aplicate 29 sancțiuni dintre care 18 sunt avertismente și 11 amenzi. Stația GPL din comuna Horia a fost sancționată și pentru pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu.
Două stații, una din Târgu Neamț și una din Crăcăoani nu au autorizație de construire, urmând a fi verificate și de reprezentantii celorlalte instituții”.
Prefectul a cerut tuturor primăriilor din județ “toate documentele care au stat la baza autorizațiilor obținute de cele 81 de stații de distribuție a carburanților care își desfășoară activitatea pe raza județului Neamț”.
Misiunea de control va continua. Nu toate instituțiile care verifică cele 31 de firme de profil au finalizat controlul, așa încât la această oră nu se cunosc detalii despre ceea ce au găsit și măsurile impuse de acestea.
Comunicatul integral îl puteți citi mai jos.
„În perioada 29 August – 6 Septembrie, o echipă mixtă a efectuat controale la stațiile GPL (tip SKID) în baza O.M.A.I 133/2023 și O.P. nr. 235/2023.
Rezultatele controlului sunt următoarele:
* Un total de 31 de operatori economici au fost verificați.
* 8 mijloace de transport care transportă combustibil GPL au fost controlate în trafic.
Consecințe:
* 19 stații care comercializează GPL au activitatea suspendată. Dintre acestea:
- 17 stații în localitățile Roman, Bârgăuani, Ion Creangă, Valea Ursului, Săbăoani, Doljești, Gherăești, Făurei, Poienari, Bira, Trifești, Secuieni și Horia din cauza lipsei sau expirării certificatelor de examinare pentru instalații în mediu potențial exploziv. Au fost dispuse măsuri cu termene de remediere.
- 1 stație din Piatra Neamț penalizată pentru nerespectarea distanțelor față de clădirile învecinate – s-a dispus măsura opririi stației SKID și golirea acesteia
- 1 stație din comuna Horia penalizată pentru nerespectarea distanțelor față de clădirile învecinate – s-a dispus măsura opririi stației SKID și golirea acesteia
* Au fost aplicate 29 sancțiuni dintre care 18 sunt avertismente și 11 amenzi.
* Stația GPL din comuna Horia a fost sancționată și pentru pierderea valabilității autorizației de securitate la incendiu.
* Două stații, una din Târgu Neamț și una din Crăcăoani nu au autorizație de construire, urmând a fi verificate și de reprezentantii celorlalte instituții.
În paralel am solicitat de la UAT-urile din județ toate documentele care au stat la baza autorizațiilor obținute de cele 81 de stații de distribuție a carburanților care își desfășoară activitatea pe raza județului Neamț.
Menționăm că misiunea de control continuă și sunt instituții care încă nu au finalizat controlul la unii dintre cei 31 de agenți economici”.
Angela Croitoru
Un comentariu
Aparent implicat, dar pe fond este destul de selectiv în prezentarea datelor șeful prefecturii. Dă exemple de nereguli majore din zona Romanului, în condițiile în care acele stații dețin majoritatea autorizărilor. Probleme mult mai grave sunt pe zona Târgu Neamț, unde trimite destul de anevoios controalele pentru că, dacă nu știți, în fiecare dimineață, reprezentantul lui Arsene în teritoriu hotărăște unde să meargă echipele de control. Uită (sau se preface) că tot un primar celebru din zona de baștină a lui Arsene deține câteva stații în județ fără autorizații dar nu le dă drept exemplu și încă nu le controlează ca să poată să-și mai peticească actele. Nu face nimic dezinteresat, vă asigur.