Dezvoltarea bazei materiale din unitățile de învățământ implică o colaborare permanentă între administrațiile locale, școală, cadre didactice și părinți. Aceste elemente pot concura la dezvoltarea pe terțe planuri a unei comunități bine închegate, în aceste vremuri. De aceea, în comuna Rediu cele 4 constituie baza unor succese notabile în educarea tinerelor generații. În acest sens, profesorul Ionuț Ciangu, directorul Școlii Gimnaziale Rediu, poate fi garanția unui învățământ modern și de calitate, care are în mod real elevii în centrul atenției. Evident, drumul spre succes nu poate fi parcurs decât cu sprijinul instituțiilor locale,dar și a altor factori din comunitate. Ceea ce astăzi se întâmplă la Rediu reprezintă rodul muncii unor oameni dedicați profesiei, a unor dascăli care își iubesc meseria și care își înțeleg menirea. Aceștia au alături de ei pe elevi, pe părinții lor, dar și pe aleșii locali, cu toții devotați unui singur țel: educarea copiilor.
– Domnule director, cum a debutat noul an școlar în comuna Rediu?
Începutul de an școlar 2023-2024 a fost unul firesc, emoționant, atât pentru noi, cadrele didactice, cât și pentru elevi și părinți. Școala Gimnazială din comuna Rediu este pregătită să înceapă anul școlar în condiții foarte bune, dispunând de o bază materială excelentă. La toate acestea se adaugă un corp profesoral de foarte bună calitate, colegi profesioniști, oameni devotați școlii. Toate aceste eforturi au fost concretizate în rezultatele obținute de elevii noștri. Adaug faptul că de-a lungul anilor Școala Rediu, cu structurile din comună, a beneficiat de o atenție importantă din partea administrației locale, asigurându-se un cadru benefic și adecvat activităților didactice.
– Ce investiții au fost realizate în ultima vreme?
Ca investiție majoră în această vacanță de vară am refăcut acoperișul Școlii Primare Poloboc. De asemenea, au fost igienizate toate spațiile școlare, a fost procurat combustibilul solid pentru iarna aceasta. În viitorul apropiat, avem o altă investiție serioasă și anume digitalizarea tuturor unităților de învățământ de pe raza comunei Rediu, prin PNRR, proiect depus de Consiliul Local Rediu. Toate acestea au darul de a îmbunătăți actul educațional, de a oferi copiilor condiții moderne și eficiente de învățare. Nu în ultimul rând, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi existat o colaborare bună între școală, primărie și consiliul local. Spun acestea întrucât, dacă ne referim doar la acest ultim proiect, este o investiție majoră nu numai în baza materială a școlii, ci și în diversele posibilități de desfășurare a actului educațional. Acest proiect prin PNRR are o valoare de 200.000 de euro și vor fi achiziționate mobilier școlar și echipamente de informatică pentru fiecare sală de clasă, plus că va fi dotat cu aparatură performantă un laborator de informatică.
– Ce proiecte educaționale se derulează în școlile din comuna Rediu?
Posturile didactice sunt ocupate 100% de personal didactic calificat. Colegii mei sunt oameni minunați, care își desfășoară activitatea cu drag de profesie. Ca să fii un cadru didactic bun trebuie să ai o atitudine adecvată la clasă și o colaborare excelentă cu părinții, cu întreaga comunitate. La sat, educatorul a avut dintotdeauna un statut aparte și acesta trebuie onorat. Dacă ne referim la proiecte educaționale, luna aceasta a fost semnat contractul de finanțare pentru Programul Erasmus, ce se derulează în parteneriat cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale, respective Acreditare Proiect 2023 – 1-RO01 – KA121 – SCH – 000120694. Este vorba de un grant de 36.427 de euro destinate formării cadrelor didactice și pentru schimburi educaționale și culturale pentru elevi, în Spania și Grecia. Va fi, cu siguranță, o experiență interesantă și pentru noi, ca dascăli, dar mai cu seamă pentru copiii noștri. Vom avea ocazia de a urmări la lucru sisteme educaționale din cele două țări și de a face schimb de bune practici. Acest proiect este, dincolo de ceea ce oferă din punct de vedere profesional, și o bucurie pentru comunitatea educațională din Rediu, inclusiv pentru părinți.
– Ce efectiv are școala?
În ce privește corpul profesoral, pot spune că stăm bine, întrucât avem 36 de cadre didactice, din care 23 sunt titularii școlii noastre, iar 13 sunt suplinitori calificați. În anul școlar 2023-2024 avem înscriși 443 de elevi. Trebuie să menționez că, din păcate, și la noi se manifestă fenomenul de scădere a natalității și, ca urmare, efectivul de elevi începe să scadă. Un aspect îmbucurător este faptul că abandonul școlar nu constituie în acest moment o problema pentru noi, nu avem elevi care renunță la școală. Colegii diriginți, prin orele de consiliere, încearcă și reușesc să stopeze acest pericol. Eu, în calitate de director, am purtat mereu discuții în cadrul lectoratelor, la întâlnirile cu părinții, despre acest fenomen al abandonului școlar. Mă bucur să constat că oamenii înțeleg importanța educației și a școlii pentru viitorul copiilor lor. În definitiv, școala este și va rămâne cea mai impotantă instituție din comunitate. Nu o spun eu, acum, ci au spus-o de-a lungul timpului mulți alți oameni înțelepți și cu drag de acest neam. În acest școlar, obiectivul prioritar al nostru, ca echipă unită, este să obținem rezultate foarte bune la examenele naționale – Evaluare Națională și concursurile de peste an, să oferim o educație de calitate la Școala Rediu, respectând curricula în vigoare și legislația în domeniu. Afirm cu tărie că am avut mereu rezultate bune și foarte bune, întrucât elevii noștri, cu sprijinul profesorilor de la clasă, au avut un parcurs meritoriu. Și în acest an școlar ne vom strădui să menținem un climat adecvat și o legătură între școală, părinți, comunitate și administație publică locală, dar și să sprijinim elevii dornici de afirmare și de performanță cu lecții atractive și suport moral constant.