La cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu, Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2023, de la Brașov, aflat la cea de a 3-a ediție, desfășurat în perioada 4-10 septembrie, municipiul Roman a fost câștigător al Secțiunii “Planificare sustenabilă a spațiilor verzi”. Sub tema “Schimbăm perspectiva. Îmbrățișăm transformarea. Alegem acțiunea. Împreună”, conferința a adus în prim plan “ideea că ne aflăm într-un moment critic al istoriei noastre și îndeamnă la o schimbare de paradigmă în abordarea problemelor legate de mediul înconjurător și de viitorul orașelor noastre. Scopul acestei conferințe fiind aducerea în atenția autorităților locale a celor mai bune practici, a tehnologiei de ultimă oră din domeniu și de a îi încuraja să ia măsuri cât mai bune pentru orașele și cetățenii lor”, precizează organizatorii.
Un rezultat al muncii în echipă
Premiile Orașelor Verzi sunt o inițiativă comună a Forumului Orașelor Verzi cu Asociația Municipiilor din România, care își propune să recunoască și să premieze, în același timp, ambițiile și eforturile municipalităților de a deveni mai ”verzi”, mai sustenabile, de a reduce impactul asupra mediului.
“Este un rezultat al muncii noastre în echipă, al colaborării cu romașcanii și al visului nostru comun de a face din Roman un loc mai bun pentru toți locuitorii săi. Această recunoaștere ne inspiră să mergem mai departe pe calea durabilității și a responsabilității față de mediul înconjurător. Ne vom continua eforturile pentru a face orașul un loc și mai verde și mai durabil, unde să trăim și să creștem în armonie cu natura! Municipiul Roman a fost câștigătorul Secțiunii pentru Planificare sustenabilă a spațiilor verzi, mă bucur că e într-un astfel de eveniment deosebit, important la nivel national, Forumul Orașelor Verzi. Municipiul nostru a fost apreciat pentru efortul pe care-l face în domeniul acesta al regenerării urbane și vorbim aici de parcuri care au fost modernizate, locuri care altădată erau impracticabile, aproape inaccesibile, în acest moment sunt într-o formă deosebită, extrem de agreabilă, moderne, cu locuri de relaxare, cu spații verzi, copaci, arbori care-au fost plantați în urma acestor proiecte. Putem să spunem că ceea ce ne-am propus, obiectivele principale, cum ar fi un oraș verde pentru municipiul nostru, un oraș sănătos și, bineînțeles, să fie toate aceste lucruri funcționale, ne fac să ne gândim mereu la proiecte noi, deși am terminat, iată, cu aceste proiecte, avem altele ce urmează a fi implementate, pe transport ecologic, pistă de biciclete și altele”, a declarat primarul Leonard Achiriloaei.
Premiul este cu atât mai important, cu cât cel care îl oferă, FOV, este câștigător al Galei Premiilor pentru un Mediu Curat (2021) și apreciat cu trofeul Silver pentru campanii de mediu la Romanian PR Award (2022).
Cele mai frumoase parcuri din Neamț
Municipiul Roman are cu ce se mândri la capitolul design peisagistic, mediu și spații verzi, aici se regăsesc unele dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri din județul Neamț. Aceste parcuri au fost modernizate, în ultimii ani prin proiecte cu finanțare europeană.
Parcul Municipal Roman este o zonă de agrement din secolul al XIX-lea, parcul provine din fosta pădure Teiuş şi este, din punct de vedere al diversităţii speciilor dendrologice, unic în Europa. Parcul Municipal reprezintă o oază de frumuseţe care atrage numeroși turiști. Pe lacul de agrement, prevăzut cu debarcader, se pot face plimbări cu ambarcaţiuni pe timpul sezonului estival, elementele de atracție fiind cele trei insule: Insula „Brâncuşi” – cu elemente sculpturale specifice, ce amintesc de marele sculptor, unde se află copiile operelor brâncușiene Masa Tăcerii și Coloana fără Sfârșit, Insula „Planeta Verde” – însufleţită de animale de talie mică şi păsări – lebede negre, păuni, rațe exotice, porumbei şi Insula „Cascada” – înnobilată cu o cascadă artificială şi un punct de relaxare şi observare a întregii zone.
În liniştea aleilor descoperi „Rotonda Scriitorilor”, ce adună busturile a 10 personalități din România: Miron Costin, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale, Alexandru Vlahuţă, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu, Ion Creangă, Mihai Eminescu şi George Enescu, la intrarea în parc aflându-se și bustul agronomului Ion Ionescu de la Brad.
Parcul Zăvoi, aflat zona cartierului ANL – Vasile Lupu, este doilea ca mărime după Parcul Municipal. Are o suprafață de 7,3 hectare și dispune de două porți de acces, scenă, gradene, grupuri sanitare, pistă de biciclete, loc de joacă pentru copii, amenajări peisagistice, mobilier stradal, instalație de iluminat și de monitorizare video. Valoarea investiției a fost de 5,3 milioane de lei, din care 4,1 milioane de lei – fonduri europene, diferența fiind asigurată de la bugetul local.
Parcul Jora, are o suprafață totală de 12.916 mp și este menit să îmbunătățească aspectul urbanistic al municipiului Roman. Dispune de alei pietonale, pistă pentru biciclete, derdeluș, loc de joacă pentru copii, toalete, iluminat public, supraveghere video și mobilier urban. Valoarea totală a proiectului implementat aici a fost de 1.917.815,18 lei, din care fonduri nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională: 1.605.410,43 lei.
Schimbul de bune practici în vederea dezvoltării unor comunități locale verzi trebuie să reprezinte o prioritate dată fiind importanța acordată atât la nivel european, cât și național, obiectivelor precum neutralitatea climatică, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dezvoltarea energiei verzi și a energiei regenerabile, eficiența energetică, protejarea biodiversității, economia circulară și gestionarea deșeurilor, investițiile și inovația. Premierea Orașelor Verzi reprezintă un prilej de recunoaștere și recompensare a eforturilor municipalităților din România în promovarea dezvoltării sustenabile și a măsurilor de protecție a mediului înconjurător care contribuie la comunități mai verzi și mai durabile. Toate proiectele înscrise în ediția din acest an a Premiilor FOV demonstrează angajamentul ferm al municipiilor față de o dezvoltare urbană mai responsabilă și față de protejarea mediului înconjurător.
Angela CROITORU