Conducerea Salubritas se pregătește de cea de-a III-a etapă a campaniei de dezinsecție, dezinfecție și deratizare care va începe în jurul datei de 25 septembrie, în baza aprobării obținute de la Direcția de Sănătate Publică Neamț. În funcție de starea vremii activitatea de deratizare, dezinfecție și dezinsecție se realizează, în întreg orașul, atât pe domeniul public, cât și în beneficiul persoanelor fizice și a firmelor. SC Salubritas SA are concesiune exclusivă pentru aceste activități în Piatra-Neamț și este singurul operator licențiat ANRSC pe unitatea administrativ-teritorială. Dacă până acum activitatea se realiza o singură dată pe an, după noile prevederi legale, de anul acesta se realizează în patru etape, atât la sol, cât și în aer, cuprinzând întreg orașul de fiecare dată. Calendarul de desfășurare este realizat împreună cu Direcția de Sănătate Publică Neamț, în funcție de perioada de înmulțire a insectelor și rozătoarelor, astfel încât lucrările să aibă o eficiență maximă.
“Trebuie să prindem o zi însorită, solul și aerul să fie uscate pentru a avea eficiență maximă. Utilizăm numai substanțe omologate de Ministerul Sănătății, cu aviz tehnic valabil. Noi vom anunța exact programul după care se vor desfășura aceste lucrări, astfel încât populația să fie bine informată. În ziua în care au loc aceste lucrări, recomandăm pietrenilor să nu iasă cu cățeii la plimbare prin zonele respective, dar este doar o precauție pentru că acele substanțe nu au cum să afecteze sănătatea oamenilor și a animalelor. În cazul unui contact accidental cu aceste substanțe și dacă apar probleme, legate de o eventuală alergie la unul din compușii respectivi, recomandăm clătirea cu apă rece din abundență și, doar dacă apar efecte averse mai accentuate, consultul medical”, a precizat Alexandru Rareș, directorul Salubritas.
Substanțele – care sunt cele mai bune de pe piață, dar și cele mai scumpe pentru că nu se face economie când este vorba despre sănătatea populației – sunt pulverizate într-o primă fază, pe parcursul unei întregi zile, la sol, de către o echipă formată din 8 muncitori, fiecare într-o altă zonă a orașului. În ziua următoare, urmează pulverizarea în aer cu un tun mare amplasat pe o mașină specială, operațiune ceva mai spectaculoasă care vizează în principal zona parcurilor și coronamentul copacilor unde se pot ascunde insecte și larve ale acestora. (A. CROITORU)