Joi, 24 august, în nocturnă, în incinta cochetei baze sportive a Școlii Gimnaziale ”Ioan Grigore Teodorescu” din satul Ruseni, comuna Borlești, a avut loc activitatea de închidere a proiectelor ERASMUS, desfășurate în perioada 2018-2923, respectiv: ”Mobilități de formare pentru cadrele didactice din Școala Gimnazială I. Gr. Teodorescu Ruseni”, ”Instrumente pentru educație eficientă”, ”Proiect de mobilitate în domeniul educației școlare din cadrul programului de acreditare Erasmus”. La acest eveniment au participat prof. Florentina Luca-Moise, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar al Județului Neamț, George Mutu, primarul comunei Borlești, prof. Cristinel Veniamin Constantin, directorul Școlii Gimnaziale „I.Gr. Teodorescu”, elevi, cadre didactice implicate în proiectele derulate, părinți. Oaspeții și gazdele au avut parte de un scurt și interesant program artistic, susținut de trei eleve ale școlii și de un grup de muzică folk. Totul s-a desfășurat într-o ambianță superbă, dar cu un vădit caracter didactic, cu intervenții tematice bine conturate de elevi și cadrele didactice, toți manifestându-și bucuria de a vizita unități școlare din Spania, Grecia și Cehia. Dorința tuturor a fost de a vedea nivelul la care sunt copiii noștri, dar și pe cei din alte țări europene, practic un schimb de experiență și o evaluare. Din spusele dascălilor, totul a decurs în cele mai bune condiții, elevii de la Ruseni excelând, în primul rând, la conversațiile în limba engleză.
* Florentina Luca-Moise, inspector școlar general: ”Mă bucur să găsesc aici oameni gospodari, copii frumoși și deștepți, cadre didactice bine pregătite, un bun manager de școală, un primar implicat, destoinic, care investește în educație. Mă bucur să găsesc viitori preșcolari și școlari care văd ce înseamnă școala, care află cum poți să-ți petreci timpul liber. În această seară minunată se încununează o activitate didactică ce a început anul trecut și eu, în calitate de inspector școlar general, vreau să felicit întreaga echipă managerială, întreg colectivul de cadre didactice pentru că au făcut posibilă implementarea acestui proiect, dar și a altor proiecte, pentru că Școala Ruseni, comuna Borlești are foarte multe proiecte frumoase. Nu este prima dată când ajung la dumneavoastră și-mi este drag să vin aici pentru că aici văd doar lucruri frumoase și vă felicit. E o bucurie să văd că și din inima satului ajung la unitățile de învățământ de top din mediul urban copii de 10 și copii pe care cadrele didactice de aici îi ajută și îi pregătesc din timpul lor liber, iar pentru acest lucru vă felicit. Referitor la acest proiect, vă felicit pentru că acest proiect a adus plusvaloare atât comunității, cât și școlii, dar în primul rând elevilor dumneavoastră și cadrelor didactice. Încurajez în permanență acest tip de proiecte și atragerea fondurilor europene, știu că nu este ușor întrucât nu avem specialiști normați în unitățile de învățământ pentru așa ceva, dar iată că cine își dorește, reușește. Mă refer la domnul director Cristinel Veniamin Constantin și minunata lui echipă, la elevii acestei școli și-i felicit pe toți încă o dată și le urez succes în continuare!”.
* Cristinel Veniamin Constantin, director Școala Gimnazială Borlești: ”Mulțumesc oaspeților noștri, doamnei inspector școlar general, domnului primar care este alături de noi, ca întotdeauna. Vreau să mă refer la primul proiect Erasmus ce s-a derulat în perioada 2018-2020 , intitulat Instrumente pentru educație eficientă, în cadrul căruia 9 colegi au mers în formare profesională pe bani europeni. A urmat anul 2022, depunere proiect acreditare Erasmus și primul an de proiect Erasmus în care, după cum ați văzut, copii și cadre didactice au participat la schimburi culturale și la formări în străinătate. Am avut pe partea de program de la Granada și o misiune de predare, a doamnei profesor Emilia Crăcană, care a dus mai departe, la Școala Ave Maria din Granada experiența dobândită la Școala Gimnazială Ioan Grigore Teodorescu din Ruseni. Au fost acolo și 16 elevi ai școlii noastre care au avut parte de un program ce a inclus, de asemenea, participarea la ore și la cursuri predate de profesori spanioli, dar și vizite la obiective istorice, culturale, la monumente istorice din zonă. Le mulțumesc tuturor pentru implicare și când spun tuturor mă refer la echipa Școlii Ruseni, formată din părinți, elevi, cadre didactice. Suntem o echipă unită, care tragem la aceeași căruță și vom trage și mai puternic începând cu 11 septembrie și le garantez părinților că vom fi în continuare alături de ei, de elevii noștri, de colegii noștri”.
George Mutu, primar de Borlești: „Investițiile în infrastructura comunei Borlești sunt pe primul plan și alături de acestea găsim resurse și pentru școli. Iată, chiar acest teren de sport pe care ne aflăm este făcut anul trecut din bugetul local, iar anul acesta este în lucru un teren la Școala Mastacăn tot cu suprafață sintetică și instalație de nocturnă. Dar, cred că cel mai important lucru este ca noi, reprezentanții administrației publice locale, ai școlii, să stăm la aceeași masă și să colaborăm pentru ca de rezultatele muncii noastre să beneficieze copiii și tot ce facem să fie cu scopul de a crea condiții optime pentru desfășurarea procesului de învățământ. Noi ne străduim din toate puterile să sprijinim educația, știu că este loc și de mai bine și iată că rezultatele încep să se vadă”. (Rep.)