Investițiile din ultimii ani în infrastructură, dotări și personal au fost un efort care a adus mult dorita acreditare pentru Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani. Tot ce ține de proceduri, documente, controale și verificări a trecut, urmând ca spitalul să primească certificatul, probabil până la finalul anului 2023. Acum spitalul se poate lăuda, argumentat, că a atins un nou nivel de servicii medicale.
Maria Anton, managerul Spitalului Bisericani, detaliază aceste performanțe: ”Mă bucur că am trecut de acreditare, a fost un efort al întregului colectiv medical și nemedical și credeți-mă că s-a muncit foarte mult și cu toții am avut ce învăța, în final. Suntem acum o unitate medicală cu 306 paturi în total, 5 paturi de zi, sunt 4 secții – trei de tuberculoză, una de pneumologie, 3 compartimente – paliative, recuperare respiratorie, unde avem și salină, recuperare medicală. Avem activități medicale noi, avem un colectiv de profesioniști, acreditarea am promovat-o pe merit, pentru că noi, cu sprijinul ministerului și a primăriei, chiar am renovat și dotat spitalul și ne-am perfecționat profesional. Sunt mândră de ce am realizat, de colectiv și de aceea o să las câteva cadre medicale să vorbească despre ce interesează pe toată lumea”.
Dr. Elena Botezatu, medic primar pneumolog: „Cu acest Centru de excelență pentru tratarea tuberculozei multidrog rezistente (MDR), Spitalul Bisericani acordă aceleași tratamente ca și Institutul Marius Nasta București. Acestea sunt cele două centre MDR din țară! Astfel că primim mai mulți bani din programul național de TB și avem cele mai noi și eficiente medicamente. Pe parte de investigații, avem dotări și putem face analize de laborator cu rezultate în 21 de zile, datorită aparatului de ultimă generație MGIT, donat de Marius Nasta, altfel prin metodele clasice durează până la 60 de zile. Avem două echipamente, unul primit de la minister anul acesta și putem face teste rapide genetice, sunt mai scumpe pentru noi, ca spital, dar avem rezultatul în două ore și depistează atât micobacteria tuberculoasă, cât și rezistența la medicamente. Dacă este nevoie de computer tomograf, colaborăm cu o clinică privată și cu Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, nu se justifică achiziția unui CT pentru Spitalul Bisericani, sunt costuri prea mari”.
Dr. Manuela Stoleru, medic primar șef secție Pneumologie III TBC: „Noi ne-am dedicat activitatea mai multor categorii de pacienți, tocmai pentru a dezvolta și alte servicii medicale. Suntem 4 colegi cu competențe de fibrobronhoscopie și realizăm această investigație care ne permite stabilirea diagnosticelor de certitudine la pacienții cu suspiciune în special de neoplasm pulmonar. Și suntem două colege care ne adresăm patologiei somnului, pacienților care au sindrom de apnee în somn. Rolul nostru este să-i identificăm și să le acordăm tratamentul corespunzător, cu aceste dispozitive numite CPAP-uri. Dorim ca prin aceste noi competențe pe care le dobândim să ajutăm cât mai mulți pacienți și să fim cât mai buni. Mai ales că de câteva luni și CNAS decontează aceste servicii medicale. Nu în ultimul rând, am dezvoltat un serviciu medical de recuperare respiratorie, asociat celui de fiziokinetoterapie și recuperare medicală”.
Dr. Carmen Maftei, laborator de analize medicale: „Laboratorul de tuberculoză este de nivel III, acreditat RENAR. Sunt maxim 5 astfel de laboratoare în țară. Nivel III înseamnă că noi lucrăm și antibiogramele de linie extinsă pentru tuberculoză datorită faptului că avem centru de excelență MDR. Deci, pentru pacienții care au o rezistență foarte mare la antibiotice, noi testăm și alte antibiotice. Avem toată gama de aparatură necesară, dar asigurăm și analize de hematologie, biochimie, coagulare. Am achiziționat cu bani de la minister și am luat aparatură foarte bună, ca dotare suntem la nivelul Institutului Marius Nasta București. În plus, controlul extern al investigațiilor noastre se face la Helsinki (Finlanda). Asta înseamnă că noi primim o probă, de care nu știm nimic, o lucrăm, trimitem rezultatele și primim confirmarea lor, supervizarea. N-au fost probleme în cei 15-20 de ani, asta și datorită faptului că noi folosim doar reactivii dedicați aparatelor noastre, important pentru acuratețea diagnosticului. În cei 10 ani de când am venit aici, s-a investit mereu, iar noi menținem aparatura în cele mai bune condiții, cu mentenanță la firmele autorizate”.
Dr. Adrian Roman, medic primar pneumolog: „Suntem un colectiv de medici bine închegat, care ne completăm și ne sprijinim. Unii avem competențe în bronhoscopii cu biopsii, putând diagnostica în fază incipientă tumori, în special maligne. Chiar în ultimul timp am avut câteva cazuri care m-au zguduit în plan personal, pentru că au fost pacienți tineri, de 41-50 de ani, cu tumori maligne și nu chiar în fază incipientă. Îmi doresc ca medicii de familie să fie atenți cu pacienții lor, mai ales la cei cu riscuri, cei la care un simptom persistă mai mult de 3 săptămâni și să-i trimită către spitalul nostru pentru a preveni o evoluție nefavorabilă a bolii. Eu sunt doar de 3 ani aici, dar am colegi mai vechi care sunt foarte bine pegătiți, spitalul are dotări excelente pe parte de diagnostic, avem cele mai eficiente medicamente și terapii, așa încât îndemn și pacienții să vină la noi cu încredere, încă de la primul simptom”.
Dr. Alina Curic, compartimentul Paliație: „Acest compartiment este înființat din 2016, are 18 paturi în prezent, dar sperăm să primim aprobare de la Ministerul Sănătății și astfel să ajungem la 20 de paturi. Suntem o echipă multidisciplinară, avem și psiholog, pacienții noștri beneficiază și de consiliere spirituală, dacă vor, inclusiv familiile pacienților. Li se administrează terapie simptomatică, pe durere în principal, cu opioide, analgezice și în rest pe orice simptom apare, plus tratamentul adecvat – întrucât mare parte sunt nedeplasabili, li se face mobilizare, sunt spălați, li se tratează eventuale escare. Cel mai tânăr pacient al nostru a avut 23 de ani, acum avem un pacient de 60 de ani și cel mai vârstnic are 99 de ani”.
Dr. Alexandru Corolea, medic pneumolog: „Am obținut competența pentru fibrobronhoscopie la Institutul Marius Nasta. Fibrobronhoscopia este o investigație importantă în diagnostic și terapeutic, de aceea vreau să fac un apel la medicii de familie să le recomande pacienților care se plâng de lipsă de aer un consult și investigații la spitalul nostru. Suntem singurul spital din Neamț care face investigația. Plus că e gratuit, cu bilet de trimitere. Facem și biopsii pulmonare, iar probele sunt trimise și la un laborator privat din județul Ilfov care pune și diagnosticul imunohistochimic, ceea ce scurtează mult timpul de la suspiciunea de diagnostic, la diagnostic și la tratament, esențial în cancere. Altfel, am pune pacientul pe drumuri. Mai avem un aparat, DLCO, care vine în sprijinul diagnosticării fibrozelor pulmonare. În anumite tipuri de fibroze există tratament biologic și pacienții trebuie să știe asta. La spitalizarea de zi pacienții beneficiază de investigații de bază. De asemenea, avem compartimentul de recuperare respiratorie – cel mai nou, cu 15 paturi, înființat acum doi ani, avem sală de gimnastică, avem salină – mai nou, avem kinetoterapeut, psiholog. Sunt și două linii de gardă!”.
Dr. Nicoleta Rusu, medic specialist medicină fizică și reabilitare medicală: „Eu lucrez din 2017, compartimentul are 8 paturi și sperăm să ajungem la 16 paturi, dacă ne aprobă Ministerul Sănătății. Așa că așteptăm ca pacienții să ni se adreseze, neapărat cu bilet de trimitere de la medicul de familie pentru specialitatea medicină fizică și reabilitare medicală. Pacientul e bine să vină cu toate scrisorile medicale, pentru a ști contraindicațiile. Avem aparate de fizioterapie, echipamente de kinetoterapie, anul trecut am achiziționat și o bandă electrică”.
Dr. Laura Păstrăveanu, șef compartiment Radiologie: „Activitatea aici se bazează foarte mult pe asistenții medicali, sunt câțiva care au o experiență de 30 de ani și ne ajută mult implicarea lor. Eu sunt angajată din 2015 aici, am urmat rezidențiatul și lucrez efectiv din 2020. Mă bucur că pe parte de dotare avem trei aparate radiologice, din care un ecograf performant, achiziționat în 2019. Colaborez cu colegii mei care efectuează puncții în cazul pleureziilor, ca diagnostic și tratament în același timp. Practic, pacientul beneficiază de un serviciu medical complex, fără a fi transferat”.
Adrian Enache, asistent medical șef pe unitate: „Suntem foarte bine pregătiți, spitalul e foarte bine dotat și știu ce spun, fiindcă am văzut foarte multe spitale în țară. Ca să ne putem folosi de toată dotarea și resursele, este nevoie de o echipă bine pregătită. Eu mă mândresc cu colegii mei, nemțenii și ceilalți pacienți care ne vin din 21 de județe să știe că aici, la Spitalul Bisericani, sunt profesioniști, empatici și să aibă încredere în noi. Condițiile hoteliere de aici sunt dintre cele mai bune, conducerea spitalului a făcut eforturi susținute în ultimii ani în acest sens, puține spitale se pot lăuda că au aproape toate saloanele dotate cu frigider, tv, băi. Ne bucurăm că putem acorda astfel de condiții pacienților care se cazează pe perioadă îndelungată aici”.
Cristina IORDACHE