A venit vremea conservelor din fructe și legume, a vinului și a rachiului. În Piatra Neamț cel mai bun loc de unde poți cumpăra materia primă este la Piața en-gros locul unde cererea se întâlnește cu oferta. Aici mai este loc de tocmeală, în funcție de cantitatea cumpărată. În mod normal, acum piața en-gros ar trebui să fie un furnicar înțesat de gospodine dar și de bărbați întreprinzători care-și pregătesc vinul care ar trebui să ajungă cam până la anul, pe vremea asta. Ziua de luni este mai liniștită, deocamdată este doar ofertă, cererea fiind destul de „subțire”. Marfă este, pentru toată lumea și pentru toate gusturile.
Prețul unui kilogram de prune variază între 2,5 și 3 lei kilogramul, în funcție de sortiment și de calitate, cele pentru gemuri și dulcețuri fiind mai scumpe decât cele pentru rachiu. Producătorii spun că recolta din acest an este bună și nu a fost afectată de secetă sau grindină. Cel puțin nu în zona Sucevei, de unde vin comercianții. Chiar dacă luni dimineața nu erau prea mulți cumpărători, vânzătorii nu de asta se plâng, ci de faptul că marfa e perisabilă și nu au ajutor la cules. Aceeași problemă o întâmpină și cei care vând struguri. Nu găsesc lucrători pentru cules chiar dacă oferă 200 de lei și un prânz. Alții spun că dau pentru cules câte 150 de lei pe zi de persoană, la care mai adaugă țigări și băutură. Prețul este cam ca anul trecut, deși producția e mai mică din cauza secetei. În funcție de sortiment, un kilogram de struguri costă 2,2 până la cel mult 3 lei. „E greu, că tinerii nu mai lucrează pământul, caută doar soft iar noi, ăștia care am mai rămas, suntem puțini și ne descurcăm greu. Sunt oameni mai în vârstă care nu mai pot, și vin cei mai tuciurii și îi păcălesc. Cumpără un rând de vie cu 200 de lei, culeg ei, apoi dau la preț de dumping, sub al nostru, al celor care muncim pământul”, spune cu năduf un producător de struguri din Cotești, Vrancea.
Prețurile sunt pentru toate buzunarele: Riesling, Fetească, Galbenă, Pinot Gris costă 2 lei kilogramul, Muscat de Hamburg, Muscat de Adda și Otonel 3,5 lei, dar se poate cumpăra Aligote, Riesling și Fetească cu 2,2 lei. Aceste prețuri sunt orientative, pentru că se poate negocia, variabilele fiind calitatea strugurilor dar și cantitatea pe care o dorește cumpărătorul. Cei mai mulți dintre clienți erau mai mult cu prospectatul pieței și mai puțin cu cumpăratul. Unora li se par scumpe produsele în raport cu pensiile și salariile. Alții, veterani ai locului, știu că nu e momentul potrivit. Nu acum. Așteaptă să vină mai mulți vânzători, iar conform regulilor oricărei economii de piață, atunci când e multă marfă, prețul ar trebui să fie mai convenabil.
(Gabi SOFRONIA, video Bogdan CĂLIAN)
Un comentariu
Grav și rușinos este că nu s-a reușit stârpirea țamțarilor, adică cei care fac speculă și iau cu 3 lei Kg de la engros sondaj cu 5 lei kg in piata mare..Și uite așa taranul român autentic a dispărut din piață.Dar asta și pt că se pun chirii aberante in piață,pe care doar acești speculanți își permit să le plătească…