Se ştie că dacă nu pui suflet în ceea ce faci, nimic nu-ţi iese. Familia Rusu din Târgu-Neamţ a pus, poate, prea mult într-o afacere începută după o întâmplare stresantă, dar interesantă: un accident auto. Dar lucrurile au început cu câţiva ani înainte. Acum 30 de ani, Mihai Rusu, fost fotbalist profesionist în Liga a II-a şi a III-a, a decis să-şi deschidă propria afacere. Prima încercare de acest tip a fost o cafenea deschisă în anii ’90 când, parcă, banii se făceau uşor şi legislaţia nu era atât de stufoasă, însă a renunţat tocmai pentru că, nefiind consumator de alcool sau tutun, ci sportiv, i se părea un nonsens.
Cum poţi lucra, în paralel, în trei afaceri din domenii diferite
2002 a fost anul în care a început lupta cu morile de vânt ale justiţiei. În urma unui accident pe finalul anului anterior, rezultat al unui derapaj cu maşina pe gheaţă, (de unde o coliziune banală, lucruri exagerate de celălalt şofer, director al unei firme de construcţii din Iaşi a cărui soţie era avocat) a avut o experienţă neplăcută cu asiguratorii din domeniu, cu ITP-ul şi cu service-urile auto care umflau preţurile. Ieşeanul şi-a pus piciorul în ghips şi a cerut, într-un proces civil, să-i fie plătită un fel de pensie de invaliditate de 200 de lei pe lună, până la moarte, deşi el era un cunoscut vânător şi continua să practice vânătoarea în ciuda aşa-zisului ”handicap”. Lucru demonstrat de cele 11 autorizaţii pentru vânătoare pe care le avea emise pe numele său în perioada de după accident. Atunci, în nebunia acestor drumuri făcute pe la ITP, service-uri auto, justiţie, a decis să-şi deschidă propria staţie ITP căreia i-a adăugat, în timp, un magazin de piese auto şi apoi Service-ul Auto Mapi în care se execută tot ceea ce înseamnă reparaţii.
În 2005, a început cu achiziţii de utilaje industriale pentru construcţii, din Germania, Olanda, Republica Moldova, pe care le lua la second hand, după cum era pe atunci trendul, le recondiţiona şi le închiria. După câţiva ani a decis să intre ca subantreprenor în acest domeniu al construcţiilor industriale, la aducţiuni de apă, canalizări şi alte lucrări de acest tip. A cumpărat, în 2014, cu 600.000 de euro fonduri europene, 5 utilaje cu care mai lucrează şi acum, a mai achiziţionat în timp şi alte dotări pe care le-a folosit mai mulţi ani pentru lucrări în zona Aradului şi a Timişoarei.
În 2018 a accesat alţi 200.000 de euro, fonduri europene, cu 10% cofinanţare, pe agroturism şi a ridicat Pensiunea ”Paradisul Verde” din Oglinzi, finalizată şi gata să-şi primească oaspeţii încă de anul trecut.
Aventura cu italienii de la Manelle şi ”Paradisul Verde”
Intrarea în domeniul de activitate al construcţiilor a adus cu sine multe satisfacţii, pentru calitatea şi standardele atinse, dar… şi primele probleme legate de recuperarea banilor.
”Din 1997 şi până anul trecut, când m-am întors în Târgu-Neamţ, am avut lucrări pe construcţii numai în zona Aradului şi a Timişoarei. Am avut un contract cu firma Aquatim Timişoara, ca subantreprenor, antreprenorul general fiind o firmă din Italia şi asta a fost prima afacere în care l-am băgat şi pe fiul meu, pe Ionuţ şi a avut o experienţă neplăcută. Cei din afară vin, licitează, iau grosul banilor şi lucrăm tot noi, românii, cam asta e povestea. În acest caz italianul, Manelle, a venit cu un birou, un calculator şi cu două secretare din Timişoara. Iar lucrările le-am executat noi şi o firmă din Suceava. Şi ultima tranşă de bani, care practic erau banii băiatului meu, nu i-au mai dat. Şi în ziua de azi ne judecăm pentru acei bani”, povesteşte Mihai Rusu despre aventura cu italienii.
Cei doi copii, Alexandra Sânziana Lateş şi Ionuţ Robert Rusu, au muncit alături de tatăl lor încă de când erau studenţi, iar, după finalizarea studiilor, au preluat fiecare câte o parte din afaceri.
În Oglinzi familia deţinea o casă de vacanţă unde aveau obiceiul să se adune cu prietenii, la un grătar, la un pahar de vorbă, cum se spune. În timp, lucrurile s-au complicat, tot mai mulţi oameni veneau aici, aşa încât Mihai Rusu s-a gândit că acolo ar merita să fie ridicată o pensiune. Anul trecut, cu fonduri europene, Mihai Rusu şi fiica lui, Alexandra, au finalizat construcţia unei pensiuni de vis – ”Paradisul Verde”, care este cu adevărat o construcţie cu o arhitectură deosebită şi într-un peisaj mirific, ce are în apropiere şi un mic lac.
În firma deschisă de numai un an pe care funcţionează Pensiunea ”Paradisul Verde” Oglinzi, Alexandra este foarte ordonată în ceea ce privesc documentele contabile ale firmei şi vrea să ducă Pensiunea ”Paradisul Verde” acolo unde merită, pe harta celor mai apreciate locuri de cazare pentru turişti din ţară şi din străinătate.
”Vedeți îmi pare rău, pe de-o parte, că i-am ținut aici pe copii mei, în iureşul și în balamucul acesta, nu merită ei! Dar nu prea am avut încotro, pentru că, de exemplu, Ionuţ era în anul 3 de facultate, la Cluj, și ținea neapărat să plece afară. Și atunci i-am zis, ori vând eu service-ul și pleci afară, ori ținem service-ul și vii înapoi. Și l-am convins să vină înapoi. În momentul ăsta, nu știu cine ar putea spune, orice ar face ei, că au foarte mulți bani câștigați așa, dintr-o semnătură”, spune Mihai Rusu.
”Tata a fost un model pentru mine!”
Însă, dincolo de toate problemele, satisfacţia muncii corecte şi de calitate şi mai ales cea a unui colectiv profesionist, serios, cu experienţă, care-i stă mereu alături, compensează cumva nopţile albe. Mihai Rusu a reuşit performanţa, în ciuda celor care nu şi-au onorat plăţile, ca, în peste 31 de ani de activitate pe trei domenii diferite, să nu înregistreze niciun incident bancar, şi-a plătit mereu datoriile către stat şi a dat salariile la timp. Cu sacrificii, reinvestind mereu fiecare ban obţinut, familia muncind de cele mai multe ori mai mult decât angajaţii.
Ionuţ este om de bază, alături de mama sa, în Service-ul Auto MAPI şi Staţia ITP, în special pe tot ceea ce înseamnă documentaţia pe contracte cu asiguratorii auto, dar este implicat şi în contractele pe lucrări de construcţii. Uşor, uşor încearcă să prindă contracte directe, să renunţe la subcontractare, tocmai datorită mai multor experienţe neplăcute. Anul acesta au început să execute, prin licitaţii câştigate, şi o serie de lucrări pentru primării din judeţul Neamţ.
O experienţă foarte plăcută a avut cu firma renumitului om de afaceri Dorinel Umbrărescu, omul autostrăzilor, foarte corect la plata facturilor: ”În contract aveam prevăzută plata lucrărilor după 30 de zile de la emiterea facturilor. Şi după 30 de zile, nu în a 31-a zi, nu altădată, fix în a 30-a zi făcea plata!”.
Un alt contract care i-a oferit mari satisfacţii a fost cel încheiat cu doi tineri din Piatra-Neamţ care au înfiinţat o plantaţie de afini pe dealurile fostelor livezi din Lipova, judeţul Arad, o investiţie de proporţii. O lucrare mare, pe o suprafaţă de 60 de hectare, realizată de la zero până la capăt de firma MAPI Târgu-Neamţ.
SERVICE AUTO COMPLET – Mecanică, Tinichigerie, Vopsitorie, Vulcanizare, Anvelope, Geometrie Roți, Diagnoză Compu, Tractări
STAŢIE ITP
Şcoală de şoferi categoriile: B, C, CE, comerţ cu produse industriale pentru societăţi de construcţii civile, industriale, drumuri şi poduri.
Magazin Piese Auto, camioane, utilaje industriale, accesorii.
Târgu-Neamţ, strada Radu Teoharie, nr. 5A, Tel/Fax: 0233/791881, Mobil: 0744/694135, email: [email protected]
Pensiunea ”Paradisul Verde” Oglinzi, tel. 0742/990306
Situată la doar 10 minute de mers pe jos de centrul orașului Oglinzi, Pensiunea ”Paradisul Verde” are 9 camere, duble matrimoniale, apartament cu un dormitor şi camera familială. Camerele au vedere la lac şi la un peisaj mirifc cu adevărat verde. Oaspeții care stau la proprietate își pot parca mașinile, gratuit, la fața locului. Pensiunea se află la 62 de km de vamă şi la 70 de km de Aeroportul Salcea din Suceava. Casa Memorială Ion Creangă din Humuleşti se află în imediata apropiere. Un mic dejun continental este servit pentru oaspeți, Wi-Fi este disponibil gratuit în întregul hotel.
În Bălţăteşti tocmai au finalizat lucrările la canalizarea comunei, care urmează să fie recepţionată. Între timp, Ionuţ participă la alte licitaţii căutând contracte pe care să le execute direct firma MAPI, fără subcontractare.
”Tata a fost un model pentru mine, disciplina lui ca om de afaceri, modul în care se implica. Mă motivează mereu. Bineînţeles, când eram copii ne doream să-l avem mai mult acasă, alături de noi, să petrecem mai mult timp împreună. Dar, crescând, am început să înţeleg în câte lucruri este implicat, cât de greu, dar şi frumos este şi a început să-mi placă tot mai mult. Acum eu mă ocup de tot ceea ce înseamnă documentaţii cu firmele de asigurări în service. De licitaţii pentru lucrări tot eu mă ocup. Eu prefer să dau piept cu problemele, să mă mişc să fiu activ”, spune Ionuţ Robert Rusu, cel care a preluat din mers o parte din afacerile familiei şi care vrea să le extindă şi să le ducă mai departe, la un alt nivel.
Puterea exemplului pentru angajaţi şi planuri de viitor
Un lucru pe care Mihai Rusu l-a reuşit în firma lui este faptul că niciunul dintre angajaţii lui, indiferent de vârstă şi media este de 30 de ani, nu consumă alcool, nici în timpul serviciului, nici în timpul liber. Şi asta, prin puterea exemplului şi cu autoritatea părintească cu care le-a fost alături pas cu pas şi a reuşit să-i convingă. Unul dintre angajaţii săi a fost la un pas de a-şi pierde familia din acest motiv, i-a fost alături cu sfaturi, cu gânduri bune, cu susţinere şi acum a scăpat de năpasta dependenţei de alcool şi se bucură de o familie frumoasă şi vine cu drag la locul de muncă.
Majoritatea celor 10 angajaţi din service-ul auto, mecanici sau pe alte meserii sunt absolvenţi ai liceului de specialitate din Târgu-Neamţ care, în timpul studiilor, au făcut practica la firma MAPI. În acest caz fericit, a funcţionat foarte bine relaţia unitate de învăţământ-angajator. Pe toate cele trei afaceri, 26 de familii trăiesc cu banii câştigaţi muncind în această firmă.
Printre planurile de viitor ale lui Mihai Rusu ar fi extinderea service-ului auto şi pentru asta îl va reloca într-un spaţiu mai mare, cu mai multe dotări şi cu mai mulţi angajaţi. Parcul de utilaje industriale este şi el în atenţia patronului care-şi doreşte mai multe utilaje şi mai performante, dar bineînţeles şi mai multe contracte directe. Mai multe nu vrea să ne dezvăluie, pentru că în afaceri e bine să mai laşi loc şi de surprize.
Angela CROITORU