Ședința convocată de prefectul de Neamț pentru marți, ora 12.00, având ca unic subiect discutarea problemelor de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și recenta demisie a managerului, a durat mai bine de două ore și jumătate. Practic, prefectul Adrian Niță a multiplicat scrisoarea / memoriul pe care i-a trimis-o săptămâna trecută managerul spitalului, a distribuit-o tuturor celor prezenți – reprezentanți de la Consiliul Județean Neamț, Direcția de Sănătate Publică Neamț, ISU Neamț, membri ai Consiliului de administrație al spitalului, medici șefi de secții – și apoi a / au făcut analiză pe text.
Cu rolul de mediator subînțeles, prefectul de Neamț a luat punct cu punct nemulțumirile managerului Alexandru Filimon, în fond toate problemele de la spitalul județean (n.b. – despre care mesagerulneamt.ro a scris în ediția tipărită și în cea online de-a lungul anilor, de nenumărate ori), probleme care l-ar fi supărat într-atât încât și-ar fi depus mandatul, tot săptămâna trecută, și le-a cerut soluții celor în drept.
Consiliul Județean a fost reprezentat la vârf de Ion Asaftei și Adrian Păduraru, președinte, respectiv, vicepreședinte de instituție, de Claudiu Matei și Daniela Bărău dar și de Veronica Vasiliu, membră în Consiliul de Adminstrația al spitalului. A lipsit însă Doru Conache, omul care, în calitate de șef peste tot ce înseamnă investiții, ar fi putut să explice cum a fost posibil ca opt proiecte majore referitoare la spital să fie abandonate.
Despre toate aceste proiecte începute și neterminate și alte neajunsuri mai vechi decât mandatul de 4 ani al managerului Alexandru Filimon s-au discutat, dar, evident, că nu poate fi vorba de găsit o rezolvare. Cel puțin nu lîn urma ședinței de astăzi. Iar medierea oferită, precum o lecție predată de un profesor la școală, de prefectul de Neamț n-a reușit decât să stabilească (noi) discuții și (noi) grupuri de lucru, dintre care Oncologia este prima vizată. Săptămâna viitoare va fi probabil, o nouă întâlnire, între Spital, CJ și DSP, nu se știe când anume, dar cert este că acest lucru se va întâmpla după ce proiectantul va avea ce arăta ca soluție tehnică propusă pentru reabilitarea Oncologiei. Sigur că nimeni din cei prezenți, nici măcar președintele CJ Neamț Ion Asaftei n-a avut curajul să întrebe de ce s-a permis (sau cine a permis) să se meargă înainte, până la decaparea Oncologiei (detalii aici), pe un proiect paralel total cu cerințele din Sănătate. Dar, s-a remarcat că atât prefectul de Neamț, cât și o parte din cei prezenți au marjat, cu deosebire, pe ideea că noul spital județean, cel promis de Ionel Arsene, acum fugar condamnat, le-a luat mințile și banii ordonatorilor de credite, de a rămas actualul spital județean ”dezbrăcat” complet de banii de investiții și de echipamente medicale.
Detalii despre întâlnirea de astăzi puteți afla din materialul video de mai jos.
C.I.