În urmă cu câteva săptămâni, arheologii de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț, au realizat o cercetare într-un sit arheologic de pe teritoriul comunei Timișești, rezultatele fiind spectaculoase. Au fost identificate cu acel prilej urmele unor locuințe specifice culturii Precucuteni, vechi de peste 6500 de ani, dar au fost descoperite și numeroase fragmente ceramice, precum și statuete de lut reprezentând divinitățile acelor timpuri.
Săpăturile au scos la iveală și câteva obiecte de metal, care urmează să fie analizate, dar care, cel mai probabil, aparțin epocii bronzului și pot fi puse în legătură cu practicarea metalurgiei în acest loc.
Situl arheologic din comuna Timișești a fost locuit în mai multe etape cronologice, din eneolitic și până în sec. IV p. Chr.
Principalul scop al cercetărilor arheologice a fost acela de a stabili stratigrafia sitului, de a verifica intensitatea locuirii, dar și pentru a preleva diverse tipuri de probe necesare unor studii interdisciplinare.
Cercetarea arheologică a fost sprijinită și de SC. Icosar SRL, datorită bunăvoinței dl. C. Sărmășanu.
„Am săpat o suprafață restrânsă, dar rezultatele au fost cu adevărat suprinzătoare și ne determină să credem că situl din comuna Timișești este unul valoros. De altfel, este primul sit arheologic din această localitate care beneficiază de săpături. Pentru că rezultatele au fost foarte mulțumitoare pentru noi, am decis să cerem sprijinul unei echipe germane care ne-a ajutat să facem și o scanare geo-fizică a sitului” a declarat dr. Vasile Diaconu, responsabilul cercetării.
În urma prospecțiunilor realizate de echipa germană de la Universitatea din Erlangen, care au acoperit mai bine de 3 ha, s-a constatat că așezarea culturii Precucuteni este bine păstrată, dar lucrările agricole riscă să o pericliteze. Au fost observate mai multe rânduri de locuințe preistorice, precum și alte complexe care pot fi atribuite epocii bronzului și epocii fierului.
Aceste cercetări au fost realizate în baza unui protocol de colaborare care există între Complexul Muzeal Național Neamț și echipa germană.
„Datorită sprijinului oferit de colegii din Germania avem acum o privire de ansamblu asupra dimensiunilor și structurii acestui sit. Este una dintre puținele așezări eneolitice din valea Moldovei care dispune de cercetări atât de complexe” a declarat arheologul dr. Vasile Diaconu.
V.B.