Proiectul itinerant „Eficiența energetică în viața oamenilor în perspectiva anilor 2050” și cursul susținut de profesorul Dumitru Chisăliță (săptămâna trecută, pe 4 octombrie, la Piatra-Neamț) nu s-au bucurat de audiența meritată. Asta în condițiile în care era o ocazie fantastică să faci diferența între ce spune pe viu un specialist redutabil în Energie și cele slobozite de tele-vizuinile de rang național, generatoare de puncte de audiență comercială pe bază de clămpănitori siniștri.
Dar cursul a avut consistență. Pe de o parte, categoric, e meritul președintelui Asociației Energia Inteligentă (AEI). Cunoscut publicului larg din intervențiile lucide, profesioniste și responsabile în momente de criză sau răspântie în Energie, însă în emisiuni TV rezonabile, profesorul are capacitatea de a te captiva, explicând chestiuni dintr-un domeniu complex pe înțelesul românului mediu statistic. Două condiții sunt obligatorii: românul cu pricina să fie de bună credință și interesat.
Pe de altă parte, calitatea participanților locali și gradul lor de preocupare în domeniu, dovedit prin intervenții și discuții, prin prezentarea realităților „din teren”, constituie deja o referință promovată de AEI. O remarcă specială s-a îndreptat spre Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț, care „a susținut cu tărie importanța parcurgerii programelor de eficiență energetică de către toți antreprenorii, ca bază a planului de afaceri”. Pe lângă alte planuri și proiecte, avea să anunțe că nu a renunțat cu totul la vechiul vis de a dezvolta la Piatra-Neamț o capacitate de producție de panouri fotovoltaice.
Nu neapărat pentru a consolida echipa de vârf a CCI Neamț, din poziția de vicepreședinte, cât ca antreprenor angrenat direct într-un proiect pe energie regenerabilă și președinte al Clusterului ASTRICO Nord-Est, Șerban Strătilă a fost tăios în a spune lucrurilor „pe nume” în privința minciunilor, aberațiilor și altor „aspecte” dintr-un domeniu vital, dar vizibil abandonat de cei plătiți să se ocupe de siguranța națională prezentă și viitoare.
Impetuos de-a dreptul, inclusiv pe sensul unei evidențieri bine auto-promovată, s-a dovedit Dorin Căpitanu, administratorul companiei DOLINEX, un brand local relevant și de forță alături de TEHNOPROD și S&B Comp., ca trimitere la cei doi oameni de afaceri anterior menționați.
„Partenerul tău din instalații termice și sanitare”, fructificând vechimea în afaceri care trece de 30 de ani, a pus deja la cale nu proiecte, ci direct planuri de acțiune comună cu Dumitru Chisăliță. Pornind de la Piatra-Neamț. Timpul scurt îl împiedică pe Căpitanu să dea curs unei invitații cu tâlc la un eveniment de marcă organizat la… Oradea.
În contextul raidului în orașul de sub Telegoală și al cursului, cuplat cu o agendă profesională prestabiltă, Dumitru Chisăliță a dat curs unei invitații neașteptate. Din partea lui Vasile Asandei, boss-ul și clientul nostru abonat la critici documentate de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
Miracol! Sau nu. Cei doi au vorbit exact aceeași limbă în termeni de strategii, angajamente, priorități, finanțări, riscuri, beneficii. Asandei i-a propus și l-a invitat pe Dumitru Chisăliță să colaboreze cu ADRNE, punând pe tapet oportunități concrete ce țin de condiția de Autoritate de Management a agenției într-o anume direcție de programe. Profesorul avea să mărturisească fără ezitare cât de impresionat a fost de întâlnirea, discuțiile și propunerile venite din partea lui Asandei.
Din ce s-a întâmplat în orele de curs s-ar putea compune o broșură care s-o completeze pe cea dedicată cursului. S-a discutat fără menajamente despre cele mai importante chestiuni din Energie, începând – dacă vreți, dacă nu deranjează prea tare – cu faptul că în România avem încă zeci de mii de locuințe fără energie electrică. Dacă ținem seama de ce raportează newsenergy.ro, s-ar putea să fie chiar 100.000 de locuințe. Inutil de subliniat că deșteptăciunile naționale s-au gândit să umble cu panourile fotovoltaice prin creierii munților, inventând un inexistent grad de însorire.
În aceste condiții, când auzi anumite figuri bătând energic câmpii energetici, ți se face milă de țară. Noroc cu oamenii de genul profesorului care spun lucrurilor pe nume, în cunoștință de cauză. Iar la întâlnirea liberă se discută în clar mai multe decât se spun într-un platou de tele-vizuină, unde riști să intri în conflict cu interesele patronatului, ale statului (dacă ne gândim la TVR) sau cu linia de acțiune a miliției audiovizuale de la CNA. Poți descoperi că minunile de mașini electrice nu-s deloc ecologice, dacă ținem cont de întregul lor ciclu de viață. Sau că povestea cu neutralitatea în privința dioxidului nu înseamnă niciodată emisii zero, ci o balanță pe zero. Sau că reactoarele alea nucleare, modulare și mici-mici ar putea fi de fapt o soluție pentru termoficare în unele zone urbane. Cine nu crede, se poate documenta în Rusia sau China. La ei funcționează deja reactoare de acest gen, a povestit Dumitru Chisăliță. De ce nu se dezbate subiectul pe șleau în România, poligonul de încercare al americanilor? Răspunsul îl știe cu siguranță oricare român mediu statistic de bună credință…
Cât privește drumul spre fantasmagorica neutralitate climatică a Europei, fix până-n 2050, ca să nu mai vorbim și despre aberația cu acea reducere de 55% a gazelor cu efect de seră, mai interesant ar fi ca eurocrații și ecoteroriștii să fie preocupați de echivalentul în energie irosită a produselor alimentare aruncate.
Dacă e să vorbim în termeni decenți doar de o reducere a emisiilor de dioxid de carbon, socotelile se schimbă total. Nu întâmplător, în prezentarea proiectului, profesorul a spus următoarele: „Prin activitatea sa, Asociația Energia Inteligentă își propune să sprijine un număr cât mai mare de persoane în înțelegerea nevoii de a adopta comportamente responsabile în ceea ce privește eficiența energetică și reducerea emisiilor de CO2. În același timp, ne dorim să aducem informații relevante și soluții concrete care să ducă spre atingerea obiectivelor climatice, dar și spre economii importante pe care oamenii le-ar putea realiza pe termen lung economisind energie. Așa cum am menționat în repetate rânduri, eficiența energetică nu înseamna a sta pe întuneric și în frig, ci a lua măsuri concrete pentru reducerea risipei de energie. Prin complexitatea sa, cursul atinge elemente legate atât de eficiența energetică în gospodării, cât și în ceea ce privește mobilitatea, astfel încât toți cei care vor lua parte la aceste sesiuni de training vor avea o imagine de ansamblu asupra situației în care ne aflăm, dar și instrumente concrete pentru a acționa”.
Proiectul este deja încheiat, așa că amatorii care au reacționat cu întârziere nu mai au ce recupera. A avut ca obiectiv organizarea de sesiuni de training în 10 orașe din România: Mediaș, Brașov, Timișoara, Craiova, Târgu Mureș, Bistrița, Harghita, Piatra-Neamț, Râmnicu Vâlcea și Vaslui. Cursul și-a propus să aducă cunoștinte avansate în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice, securității energetice și să crească gradul de conștientizare pentru nevoia de energie curată, fiind structurat pe 5 module:
1. Energie curată în gospodării pentru reducerea sărăciei și pentru atingerea țintelor privind schimbările climatice, în contextul conflictului din Ucraina;
2. Creșterea eficienței energetice în clădiri – C02 net zero în clădirile publice și gospodării;
3. Cum reducem consumul de energie în clădiri? Cum realizăm PUZ-urile? Cum ne alegem casa? Cum ne construim casa?;
4. Preț corect pentru gaz și electricitate. Cum ne alegem furnizorul?;
5. Mobilitate urbană – cum ne alegem viitoarea mașină?
Pentru a exemplifica mai apăsat ce au ratat cei cărora, să zicem, le-a scăpat cursul, propunem o incursiune spre scăderea prețului gazelor și energiei electrice, care trebuie să fie scopul real al soluțiilor propuse pe piața de energie. În continuare, lucrăm cu materialul profesorului, preluând masiv din broșura de curs aspectele legate de diminuarea fiscalității în energie.
Autoritățile trebuie să înceapă cu reconsiderarea sistemului fiscal din energie. Ani la rând, a fost în creștere, inelasticitatea din energie favorizând colectarea sigură și consistentă de bani la bugetul de stat. Această metodă a funcționat atât timp cât energia era produsă preponderent în România, în sisteme construite înainte de 1989, amortizate, cu costuri mici de producție. Când taxele și accizele aveau loc suficient, astfel încât încărcarea la nivel de preț să nu fie foarte mare la nivelul consumatorului final. Astăzi, România a devenit dependentă de importuri, are nevoie de dezvoltări masive de capacități de producție și astfel acest sistem fiscal trebuie obligatoriu adaptat pentru a diminua presiunea prețurilor mari asupra consumatorilor. Este adevărat, această abordare va determina obligativitatea reducerii costurilor publice (celebrele reforme administrative și de personal etc. pe care nu vrea nimeni să și le asume) și va aduce creșteri semnificative ale nivelului de impozitare a cetățenilor (un subiect tabu).
Un alt element important al acestor construcții duplicitare în energie a fost taxa de cogenerare, în fapt un mecanism de subvenționare a consumatorilor de energie termică de către toți consumatorii de energie electrică din România. Eliminarea acestei taxe va determina creșterea prețului la energie termică cu circa 30%. Astfel, se vor impune din nou alte taxe și impozite pe umerii oamenilor pentru a ține în viață aceste sisteme. Tot ceea ce vedem acum este rodul minciunilor și diverselor mecanisme de subvenție încrucișate ascunse, realizate în ultimii 30 de ani.
Există și un pachet de măsuri urgente de reducere a prețului energiei la un nivel corect, bazat pe costuri și pe profituri decente în piață prin modificarea legii gazelor și a energiei.
- Reglementarea pentru 12 luni a marjei de profit lunare la nivelul furnizorilor și producătorilor de energie va reduce prețurile de achiziție și vânzare gaze naturale, atât pentru contractele în derulare, cât și pentru contractele noi încheiate.
- Eliminarea pentru 12 luni a TVA și a accizelor va reduce prețurile de vânzare a gazelor naturale, atât pentru contractele în derulare, cât și pentru contractele noi încheiate.
- Suspendarea Gas Release Program și regândirea acestuia sub forma unor Best Practice, obligatorii a fi realizate la nivelul fiecărui producător pentru a crește lichiditatea pieței românești, va elimina un fals deficit de de gaze în piață și va contribui la reducerea prețurilor de achiziții.
- Controale la furnizori pentru a preveni și depista măsurile abuzive din piață pe care unii dintre aceștia le practică în raport cu consumatorii.
- Măsuri pentru reducerea sărăciei energetice și protejarea consumatorilor vulnerabili.
În privința ultimului punct, pentru reducerea sărăciei energetice, se au în vedere:
- Extinderea aplicabilității legii de la „stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie” la „măsuri de diminuare a sărăciei energetice și de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie”.
- Stabilirea unor indicatori ai sărăciei energetice și impunerea prin lege a țintelor de diminuare a sărăciei energetice.
- Numirea unei entități resposabile cu diminuarea sărăciei energetice.
- Introducerea categoriei de consumator vulnerabil din considerente de lipsă de informare.
În continuare, există și un pachet de măsuri urgente pentru asigurarea funcționării pieței de energie, dar și măsuri sistemice pe termen lung. Exact aici regăsim nevoia de definire a acelui nou Model Energetic în concordanță cu cerințele prezente și viitoare care să asigure necesarul energetic românesc în următorii 50 de ani, corespunzător noilor cerințe sociale, de mediu, etc.
Desigur, se au în vedere măsuri pentru cazuri de nefuncționare a pieței și pentru cazurile de urgență. Este elementar să înțelegi și să acționezi atunci când te confrunți cu creșteri de 20-30% a prețului la nivel de câteva zile fiindcă numai de o piață liberă pe deplin funcțională nu se poate vorbi. E de fapt una disfuncțională, cel puțin tolerată, dacă nu încurajată din varii motive și intrese „strategice”.
Ilustrative, dacă nu pe deplin edificatoare, sunt concluziile unui studiu de caz efectuat cu datele publice disponibile pe site-ul ANRE, referitor la consumatorul casnic de gaze naturale și energie electrică (vezi tabelul). Studiul, care acoperă anii 2020, 2021 și 2022, arată câți din banii plătiți de un consumator casnic pentru 1 kWh rămân la furnizor, respectiv la stat. Mitul care-i indica pe furnizori drept marii profitori e gata distrus.
2020 | 2021 | 2022 | |
Gaze naturale | Preț mediu stabilit liber pe piață | Preț mediu plafonat/ compensat | Preț mediu plafonat |
Preț mediu gaze (lei/kWh) | 0,140 | 0,290 | 0,310 |
Câștig mediu net la furnizor (lei/kWh) | 0,007 | 0, 010 | 0,013 |
Câștig mediu net la furnizor (%) | 5 | 3 | 4 |
Câștig pentru stat (dividende, redevență, impozit pe dividende, supraprofit, TVA) (lei/kWh) | 0,090 | 0,248 | 0,271 |
Cheltuieli ale statului cu compensarea facturilor ((lei/kWh) | 0 | 0,011 | 0,045 |
Câștig net stat (%) | 64 | 81 | 73 |
Energie electrică | Preț mediu stabilit liber pe piață | Preț mediu plafonat/ compensat | Preț mediu plafonat și neplafonat |
Preț mediu energie electrică (lei/kWh) | 0,6 | 0,8 | 0,85 |
Câștig mediu net la furnizor (lei/kWh) | 0,01 | 0,03 | 0,017 |
Câștig mediu net la furnizor (%) | 2 | 4 | 2 |
Câștig pentru stat (dividende, redevență, impozit pe dividende, supraprofit, TVA) (lei/kWh) | 0,40 | 0,53 | 0,71 |
Cheltuieli ale statului cu compensarea facturilor ((lei/kWh) | 0 | 0,16 | 0,15 |
Câștig net stat (%) | 66 | 46 | 65 |
Viorel COSMA