În urmă cu câteva zile în județul Neamț s-a desfășurat un proiect de cercetare deosebit de interesant, prin intermediul căruia o echipă de fizicieni, împreună cu un arheolog, au făcut o serie de investigații la mai multe situri arheologice importante.
Cercetările, care fac parte dintr-un proiect pilot pentru județul Neamț, intitulat „ForTum – Investigații geo-fizice în situri arheologice cu semnificații sociale din județul Neamț”, au fost realizate de specialiști de la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, membri ai laboratoarelor GeoEduLab și RSN. Toate aceste studii în teren sunt parte a unui protocol încheiat între Complexul Muzeal Național Neamț și institutul amintit.
Principalele obiective ale proiectului sunt legate de cercetarea pluridisciplinară a unor așezări fortificate și a unor monumente funerare (tumuli) aflate în special în zona de nord-est a județului Neamț. Cel mai cunoscut sit arheologic ce a beneficiat de aceste măsurători este cetatea dacică de la Piatra Neamț – Bâtca Doamnei.
Multe dintre investigațiile realizate sunt o premieră pentru județul Neamț, iar principalul obiectiv al acestora a fost acela de a obține informații și imagini cât mai complexe pentru siturile cercetate prin metode neinvazive astfel încât să se poate trasa viitoare direcții pentru cercetarea acestora, dar și pentru o mai bună protejare a lor.
Echipa de specialiști, formată din Alexandra Gerea, Bogdan Grecu, Bogdan Zaharia, Dragoș Tătaru și Eduard Năstase, a realizat măsurători LIDAR și de fotogrametrie din dronă, investigații geoelectrice, georadar și seismic, care vor oferi informații valoroase despre topografia siturilor, dar și despre structura internă a unora dintre obiectivele studiate, mai ales în cazul tumulilor.
Din partea Complexului Muzeal Național Neamț responsabil de proiect este arheologul dr. Vasile Diaconu, cel care a identificat pentru prima dată unele dintre siturile studiate.
„Este o oportunitate deosebită pentru județul Neamț și pentru Complexul Muzeal Național Neamț să colaborăm cu această echipă de specialiști din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului, deoarece investigațiile făcute de ei ne oferă un set de date științifice deosebite și care ne ajută să înțelegem mai bine realitățile din cadrul unor situri arheologice valoroase, cum sunt așezările fortificate și tumulii. Aceste categorii de situri au avut acum câteva milenii implicații sociale deosebite, motiv pentru care ne-am propus acest studiu interdisciplinar. Rezultatele sunt promitățoare și sperăm că vom găsi înțelegere la specialiștii cu care am colaborat ca să continuăm aceste investigații”, a declarat arheologul dr. Vasile Diaconu.
M.N.